به گزارش می متالز، طی چند سال گذشته اقتصاد کشور با رکود مواجه بوده و در همین راستا بسیاری بنگاه های تولیدی، ظرفیت تولید خود را کاهش داده اند. در این میان مدتی است که اوضاع اقتصاد کشور رو به بهبود نهاده اما به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اتفاق بزرگ و بازگشت رونق به اقتصاد، وابسته به عمران و ساخت و ساز در کشور است. ساخت و ساز در کشور به طور کلی بخش های بزرگی از صنعت از جمله تیرآهن و میلگرد و مواد اولیه آن یعنی فولاد را شامل میشود و به دنبال رونق بخش عمرانی، افزایش تولید این محصولات را نیز شاهد خواهیم بود.
به عقیده کارشناسان لازمه خروج رکود در بازار فولاد شکل گیری تقاضای جدید در بازار است؛ به عبارتی باید طرحهای عمرانی جریان بگیرند تا وضع بازار رو به بهبود حرکت کند. کارشناسان بر این باورند که تا 6 ماه آینده طرحهای عمرانی و ساخت و ساز مسکن با یک حرکت جدی روبه رو خواهد شد و به این ترتیب میتوانیم به زودی روزنه های رونق پایدار در بازار فولاد را مشاهده کنیم. در این میان یکی از راهکارهایی که برای خروج از رکود در نظر گرفته شده اعمال سیاست های تشویقی و تسهیلاتی از سوی دولت در بخش مسکن است. بر این اساس دولت امیدوار است که با پیگیری این سیاستها موجب رونق در بازار مسکن شود چرا که اگر مسکن رونق پیدا کند بازار فولاد هم از رکود خارج خواهد شد و به دنبال آن بسیاری از صنایع دیگر به کار و فعالیت بیشتر خواهند پرداخت.
بنابراین گزارش، طی چند سال گذشته بروز رکود در بازار مسکن و کند بودن طرحهای عمرانی باعث شده تا معاملات محصولات فولادی از قبیل میلگرد و تیرآهن در بورس کالا نیز تحت تاثیر قرار گیرد؛ هر چند که در ماههای گذشته تا حدودی شاهد افزایش معاملات فولاد در بورس کالا بوده ایم.
پیام آرمات کارشناس بازارهای کالایی در خصوص معاملات تیرآهن و میلگرد در بورس کالا توضیحاتی ارائه داد. او در ابتدا با اشاره به مزایای عرضه میلگرد و تیرآهن در بورس کالا گفت: میلگرد و تیرآهن نیز مانند هر کالای دیگری با حضور در بورس قطعا از مزایای بورس کالا بهرهمند میشود. برای مثال اولین مزیت آن کشف نرخ عادلانه و نیز ایجاد یک محیط امن برای معاملات سبک و سنگین است؛ زیرا هم به خریدار تضمینهای لازم داده میشود که به بهترین شکل و با ضریب اطمینان بالا به محصول خود میرسد و هم اطمینان خاطر نسبت به دریافت مبلغ معامله برای فروشنده وجود دارد. از سوی دیگر در صورتی که هر یک از طرفین بخواهند به نوعی معامله را بر هم بزنند یا در آن اخلال ایجاد کنند، بورس کالا جریمه هایی را طبق قانون برای آن طرف در نظر میگیرد و بنابراین امکان بر هم خوردن معامله بسیار اندک است. در واقع بورس کالا یک محیط امن برای انجام معاملات کالایی است.
آرمات تأکید کرد: در مجموع میتوان گفت کشف نرخ عادلانه بر مبنای عرضه و تقاضا که بهترین روش قیمت گذاری است و نیز امنیت معامله از مهمترین مزایای عرضه کالا در بورس به شمار می رود. به گفته این کارشناس بازارهای کالایی، عرضه محصولات در بورس کالا مزایای دیگری نیز دارد که یکی از آنها استاندارد بودن کیفیت محصول است. او تصریح کرد: هر کالایی در تالار بورس خرید و فروش نمی شود و کالاهای عرضه شده در بورس باید مطابق با یکسری از استانداردها باشد.
وی ادامه داد: همچنین عرضه کننده میتواند بدون پرداخت هیچ گونه هزینه ای کالای خود را تبلیغ کند زیرا حضور در بورس کالا به معنای این است که محصول شما از استاندارد کافی برخوردار بوده است. درواقع زمانی که اعلام میشود شرکتی مجوز عرضه محصولاتش در بورس کالا را گرفته، خود این اتفاق یک تبلیغ برای آن شرکت محسوب میشود و با عرضه محصول خود در بورس کالا همزمان آن را تبلیغ میکند بدون اینکه کوچکترین هزین های پرداخت کرده باشد.
به گفته آرمات فروشنده ها و عرضه کننده ها بعد از مدتی میتوانند در بورس کالا از ابزارهای نوین مالی جهت تأمین مالی استفاده کنند؛ همانطور که شرکتهای بزرگ مانند ذوب آهن اصفهان و گل گهر این کار را انجام می دهند و از انتشار اوراق سلف موازی استاندارد استفاده میکنند. وی تأکید کرد: استفاده از این اوراق برای تأمین مالی به مراتب بهتر از دریافت وام های گوناگون بانکی است که مطمئنا با دردسرهای مختلفی از جمله تضامین مختلف همراه خواهد بود.
این کارشناس کالایی در ادامه گفت: عرضه تیرآهن و میلگرد در بورس کالا یک مزیت خیلی بزرگ دارد و آن هم اینکه دیگر نیازی به برگزاری مزایده برای فروش این محصولات وجود ندارد. برای فروش یک محصول شرکتهای دولتی باید مزایده برگزار کنند که تشریفات خاص خود را دارد و در ضمن از شفافیت لازم نیز برخوردار نیست. او عنوان کرد: این در حالی است که با عرضه محصولات در بورس کالا، کار خریداران راحت شده و از طرفی به دلیل کشف قیمت عادلانه با بهترین قیمت کالای مورد نظر خود را به دست میآورند.
آرمات در پاسخ به اینکه آیا در خارج از بورس کالا معاملات تیرآهن و میلگرد در سطح بالا انجام میشود، اظهار کرد: ما اکنون چندین بازار آهن در تهران داریم و ممکن است معاملات انجام شده خارج از بورس کالا چند دست بین فعالان این عرصه بچرخد. در این میان کارفرمایان و پیمانکاران محصول را مستقیما در پروژه هایشان استفاده میکنند و از سوی دیگر طبیعی است که بازرگانان و تجار بخواهند این معامله را یک یا چند دست بچرخانند و نمی توان بابت این قضیه به آنها ایراد گرفت.
مدیر کالا و انرژی کارگزاری بانک سپه در پاسخ به اینکه آیا میزان عرضه و تقاضا در بورس به گونه ای است که به کشف قیمت رقابتی منجر شود، گفت: قطعا همین طور است، در جریان معاملات سالهای اخیر، رینگ محصولات صنعتی و معدنی پویا و تعداد شرکتکنندگان بالا بوده است؛ در واقع یکی از با ارزش ترین و پرمعامله ترین بازارهای بورس کالا مربوط به معاملات محصولات فلزی با حجم بالایی از معاملات بوده و در حال حاضر نیز این بازار بخش بزرگی از معاملات بورس کالا را به خود اختصاص داده است. وی ادامه داد: در حال حاضر به دلیل متوقف شدن پروژه های دولتی شاهد کاهش حجم معاملات فولاد، میلگرد و تیرآهن هستیم و همین مساله باعث میشود که تقاضا در این بازار کاهش پیدا کند. آرمات با ابراز امیدواری نسبت به اینکه پروژه های بزرگ دولتی در آیندهای نزدیک در جریان بیفتد، گفت: در این صورت می توانیم دوباره شاهد معاملات پررونق محصولات فلزی از جمله تیرآهن و میلگرد در بورس کالا باشیم.