تاریخ: ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۱:۰۰
بازدید: ۱۹۸
کد خبر: ۸۷۸۸۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
پشت پا به سهامداران با مصوبات یک شبه!

مستانه "حجم مبنا" برای سقوط آزاد

می متالز - آیا تغییر فرمول حجم مبنا در کنار محدودیت سهامداران تازه وارد برای معامله، مانع ورود نقدینگی به بازار سهام نمی‌شود و دست اندازی پیش پای سرمایه گذاران و البته سهم‌ها نیست؟!
مستانه "حجم مبنا" برای سقوط آزاد

به گزارش می متالز، سازمان بورس در اقدامی ناگهانی و البته عجیب، سازوکار حجم مبنا را تغییر داد که واکنش‌های مختلفی را در بر داشت.

فرمول جدید حجم مبنا امروز اجرایی شد که ظاهرا چندان به مذاق سهامداران و اهالی بازار سرمایه خوش نیامده است.

 

کاشف فرمول‌های جدید!

بر اساس فرمول جدید کشف شده توسط سازمان بورس، حجم مبنا معادل چهار در ده هزار تعداد سهام هر شرکت است اما؛ حداقل ارزش آن ۵ میلیارد تومان است ؛ حداکثر ارزش آن برای شرکت‌هایی با سرمایه ۲هزار میلیارد تومان، ۱۲‌میلیارد تومان و برای سرمایه‌ای کمتر، ۱۰میلیارد تومان پیش‌بینی شده است؛ در واقع، حجم مبنا رقمی بین ۵ تا ۱۲ میلیارد تومان تعیین شد.

بر اساس این مصوبه، برای نماد‌های حاضر در بازار‌های اول، دوم و بازار پایه فرابورس نیز حجم مبنا لحاظ خواهد شد و درحالی‌که پیش از این حجم مبنا در فرابورس ایران عدد یک بود و عملا حجم مبنا موضوعیت نداشت.

 

دستورالعملی با طعم رکود

در حال حاضر که بازار سرمایه روز‌های پررونق و پرفشار نقدینگی را سپری می‌کند، اعمال این‌گونه فرمول‌ها قابل پذیرش است اما؛ آیا متولیان سازمان بورس به روز‌های بی رونقی بازار نیز فکر کرده‌اند؟!

یکی از ایرادات به این دستورالعمل آن است که موجب رکود و معاملات فرسایشی می‌شود؛ اگر قرار باشد حدود ۶۰۰ نماد حاضر در بازار سرمایه حجم مبنا را پر کنند، ارزش معاملات باید از ۴۰۰۰ میلیارد تومان در روز عبور کند.

در حال حاضر که فصل امواج نقدینگی در بازار بوده این اتفاق سخت، رخ نمی‌دهد اما؛ در زمانی که بازار سهام به تعادل برسد، آیا نمادی پیدا می‌شود که به اندازه حجم مبنا معامله شود! بنابراین با قانون جدید سازمان بورس، در آینده‌ای نه چندان دور باید در انتظار معاملات فرسایشی و رکود بازار سرمایه نشست!

نگاهی به معاملات امروز بازار سرمایه حاکی از آن بوده که این قانون به سرعت و شدت بالا اثر خود را گذاشته است؛ در حال حاضر که ارزش معاملات از ۶۷۰۰میلیارد تومان فراتر رفته، قیمت پایانی بسیاری از سهم‌ها رشد نازلی داشته‌اند.

بر پایه این گزارش، در روز‌هایی که بازار سرمایه به حاشیه رفته و معاملات روند متعادلی را در پیش می‌گیرد، چه بر سر سهم‌ها خواهد آمد، که این مورد نیز جای سوال دارد! احتمالا از این پس نمودار قیمت سهام چه در روند صعودی و چه نزولی، یکنواخت و با شیب بسیار ملایم به نمایش درخواهد آمد.

به عنوان مثال، سهمی مثل «مارون» در سه ماه گذشته یک روز هم به اندازه حجم مبنا معامله نشده؛ حال چطور انتظار باید داشت که با حجم مبنای جدید، نمودار قیمتی برای این سهم ترسیم شود! آیا این موضوع خود عاملی برای فرار سهامداران از این گونه سهم‌ها نمی‌شود؟!

پشت پا به سهامداران

این مصوبه را بذارید در کنار دستورالعمل چند روز پیش سازمان که خرید و فروش سهامداران تازه‌وارد را محدود کرد و با وقفه یک ماهه و به‌شرط قبولی در آزمون، کد اولی‌ها می‌توانند مبادله سهام را آغاز کنند.

اجرای این‌گونه مصوبات به صورت رگباری و پشت سر هم، تنها رنگ و بوی رکود را به مشام می‌رساند و یادآور روز‌های نه چندان دوری است که یاد آن در خاطر سهامداران قدیمی‌تر موج می‌زند؛ روز‌هایی که در ابتدا "بازار سرمایه" زمزمه هر روزه دولتمردان و وزیر وقت اقتصاد (طیب‌نیا) بود اما؛ به فاصله چند ماه "حباب" لقلقه زبان آن‌ها شد و نتیجه آن سقوط آزاد بورس بود!

به نظر شما سهامدار عزیز این مصوبات با هدف کمک به بازار سرمایه اجرا شده است؟!

از نظر شما مسئولین امر در سازمان بورس، این گونه دستورالعمل‌ها مانع ورود نقدینگی به بازار سهام نمی‌شود و دست اندازی پیش پای سرمایه گذاران و البته سهم‌ها نیست؟!

عناوین برگزیده