به گزارش می متالز، براساس اطلاعاتی که وزارت صمت منتشر کرده است تا پایان بهمن امسال ۱۰ میز افزایش عمق ساخت داخل در ارتباط با صنایع راهبردی کشور اعم از خودرو، پتروشیمی، صنایع معدنی، برق، الکترونیک و مخابرات برگزار شده است.
طی این ۱۰ میز تا کنون یک میلیارد و ۲۳۰ میلیون یورو صرفهجویی ارزی محقق شده است اما سهم صنعت خودرو از برگزاری این ۱۰ میز و میزان صرفهجویی ارزی چه میزان بوده است؟
آن طور که سعید زرندی معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت روز گذشته گفته تا پایان بهمن ۳ میز تعمیق عمق ساخت داخل در صنعت خودرو کشور برگزار شده است. زرندی ادامه میدهد: با برگزاری این سه میز تا کنون برنامه ریزی برای داخلیسازی ۱۰۶ قطعه انجام گرفته و از این محل صرفهجویی ۲۸۲ میلیون و ۵۰۰ هزار یورویی محقق شده است.
بازگشت تحریمهای اقتصادی کشور از سال گذشته به دنبال خروج ایالاتمتحده آمریکا از توافقنامه برجام اتفاق افتاد. این اتفاق سبب شد صنایع راهبردی کشور در خطوط تولید خود با چالشهایی روبهرو شوند بنابراین وزارت صمت به دنبال این بود که با ایجاد راهکارهایی بر چالشهای بهوجود آمده فائق آید.یکی از این راهکارها کاهش وابستگی به واردات قطعات موردنیاز و افزایش عمق ساخت داخل این قطعات بود. مدیریت ارشد وزارت صمت با افزایش عمق داخلیسازی قطعات موردنیاز صنایع، تحقق دو هدف را بهصورت همزمان مدنظر داشت؛ هدف اول، کاهش وابستگی خطوط تولید صنایع داخلی به قطعات وارداتی بود و هدف دوم نیز بحث مدیریت منابع ارزی که همزمان با خروج ایالاتمتحده آمریکا در اردیبهشت ماه سال گذشته مورد توجه سیاستگذاران کلان کشور قرار گرفت. آنطور که سکاندار این وزارتخانه هدفگذاری کرده، قرار است در سال ۱۴۰۰ شاهد کاهش ۱۰ میلیارد دلاری در بخش واردات به کشور باشیم. برای محقق شدن این میزان کاهش ارزبری وزارت صمت حساب ویژهای روی صنعت خودرو باز کرده است.
بر اساس سخنان معاون طرح و برنامه وزارت صمت، صنعت خودرو در میان صنایع کشور، صنعت شاخص محسوب میشود و توانسته بیشترین سهم داخلیسازی را در میزهای افزایش عمق ساخت داخل به خود اختصاص دهد. همان طور که اشاره شد تاکنون صرفهجویی ۲۸۲ میلیون و ۵۰۰ هزار یورویی در صنعت خودرو محقق شده است. این میزان داخلیسازی در صنعت خودرو توانسته سهم ۲۳ درصدی از صرفه جوییهای ارزی اتفاق افتاده از مسیر افزایش عمق ساخت داخل را به خود اختصاص دهد.بر اساس اطلاعات منتشر شده شرکتهای خودروساز برای تحقق این میزان صرفه جویی ارزی در صنعت خودرو قراردادهایی به ارزش ۳هزار و ۲۷۶ میلیارد تومان با فعالان قطعهساز به امضا رساندهاند. اما شیوع بیماری کرونا اجازه نداد تا صرفه جویی ارزی از مسیر افزایش عمق ساخت داخل در سال جاری تداوم داشته باشد بنابراین باید پرونده نهضت داخلیسازی را با ثبت صرفه جویی ۲۸۲ میلیون و ۵۰۰ هزار یورویی در سال ۹۸ مختومه کرد.
در این ارتباط مهدی مطلب زاده نایب رئیس انجمن همگن قطعهسازی به «دنیای اقتصاد» گفت: برنامه ریزیها برای برگزاری میز چهارم نهضت داخلیسازی انجام شده بود اما شیوع بیماری کرونا برگزاری میز چهارم را منتفی کرد.آن طور که این فعال قطعهساز میگوید قرار بود میز چهارم داخلیسازی قطعه روز ۱۴ اسفند ماه برگزار شود.او در پاسخ به این سوال که آیا زمان دیگری برای برگزاری میز چهارم مشخص شده است گفت: زمان دقیقی برای برگزاری این میز تعیین نشده اما قطعا برگزاری آن تا پایان امسال منتفی است.با توجه به سخنان این فعال قطعهساز به نظر میرسد برگزاری دو میز باقی مانده از پنج میزی که برای افزایش عمق ساخت داخل در صنعت خودرو برای سال جاری برنامهریزی شده به سال آینده موکول شود.