تاریخ: ۱۲ اسفند ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۲:۵۳
بازدید: ۴۲۸
کد خبر: ۱۲۰۵۷
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
کوروش شعبانی، نایب رئیس انجمن مس ایران

فرصت طلایی مس را مغتنم بدانیم

می متالز - انجمن مس با هدف ساماندهی میان فعالان این صنعت از مکتشفان تا محصولات نیم ساخته تشکیل شده است. اما از آنجاکه این انجمن هنوز ثبت نهایی نشده، فعالیت خود را به‌طور رسمی آغاز نکرده است.
فرصت طلایی مس را مغتنم بدانیم

به گزارش می متالز، از آنجا که این انجمن می‌تواند به‌عنوان پل ارتباطی مابین واحدهای مختلف زنجیره تولید، ارتباط برقرار کند و به‌ویژه با توجه به موقعیت طلایی این فلز سرخ در چند سال آتی، لزوم شکل‌گیری و فعالیت رسمی آن بیش از پیش احساس می‌شود.

در اسفند 94 درخواست تشکیل انجمن مس مطرح و براساس این درخواست اساسنامه این انجمن نیز نوشته شد. درطول سال 1395 مراحل قانونی این درخواست در اتاق بازرگانی ایران پیگیری و درنهایت در اواخر سال 1395، این اساسنامه با اصلاحات و تغییرات لازم پذیرفته شد و برنامه‌ریزی‌های لازم برای تشکیل اولین مجمع عمومی آن و انتخاب هیئت رئیسه انجام گرفت. درنهایت در اردیبهشت 96، انتخابات هیئت رئیسه انجام شد و تشکیلات انجمن مس به‌طور رسمی شکل گرفت؛ اما ثبت نهایی انجمن مس همچنان صورت نگرفته و همچنان درحال طی مراحل قانونی است تا این انجمن بتواند کار خود را به‌طور رسمی آغاز کند.

 

اهداف و وظایف انجمن مس ایران

یکی از اهداف اصلی تشکیل انجمن مس، ایجاد ارتباط و ساماندهی میان مکتشفین معدن، استخراج‌کنندگان، واحدهای فرآوری و تولیدکنندگان کنسانتره تا کاتد مس، فعالان درحوزه بازرگانی مس و تولیدکنندگان محصولات نیم‌ساخته مس است. درواقع می‌توان گفت که این انجمن با هدف ساماندهی وضعیت صنعت مس کشور شکل گرفته و باتوجه به اهمیت مس از منظر گردش مالی بالا، اشتغا‌ل‌زایی و همچنین وجود منابع معدنی این فلز، تشکیل چنین جمعی باید مورد توجه قرار گیرد.

از دیگر وظایف و اختیارات این انجمن می‌توان به جمع‌آوری اطلاعات موجود در حوزه مس، طبقه‌بندی آن‌ها و درنهایت برنامه‌ریزی برای این صنعت اشاره کرد. این انجمن بنا دارد که به تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری میان فعالین این حوزه از اکتشاف تا بازار صنعت مس بپردازد. از دیگر وظایف این انجمن عبارت است از انجام سرمایه‌گذاری‌های مشترک و مشارکت در تدوین استانداردها، برگزاری همایش‌ها و ... . باتوجه به نیاز بخش صنعت مس کشور، پیشنهاد می‌شود که هرچه سریع‌تر این انجمن راه‌اندازی شود. تاکنون مسائل حقوقی ثبت شرکتی مانع از ثبت این انجمن بوده که انتظار می‌رود با پیگیری مسئولان این انجمن مشکلات برطرف شود.

 

انجمن‌ها پل ارتباطی مابین واحدهای مختلف زنجیره تولید

اعضای اصلی انجمن مس به 3 دسته تقسیم می‌شوند که عبارت هستند از گروه معدن، گروه صنعت و گروه خدمات. گروه معدن شامل اعضایی می‌شود که پروانه بهره‌برداری و گواهی کشف معدنی درخصوص مس دارند. گروه صنعتی اعضایی هستند که واحد فرآوری کنسانتره‌سازی یا تولید کاتد مس دارند. واحدهای خدماتی نیز شامل شرکت‌هایی است که به این صنایع خدمات مشاوره‌ای در زمینه اکتشاف، استخراج، طراحی، شرکت‌‎های سازنده ارائه می‌دهند. تمامی این شرکت‌ها برای عضویت باید دارای 5 سال سابقه فعالیت مفید باشند. از اهداف تشکیل انجمن برقراری ارتباط میان این گروه‌ها یعنی فعالان معدنی و بازرگانی این حوزه است، این ارتباط در سایه انجمن‌ برقرار خواهد شد. از دیگر کارکردهای انجمن توجه به برندسازی است، برندسازی در دنیای کنونی ویژه‌ای یافته و به‌طور جدی در این انجمن پیگیری خواهد شد.

 

افزایش جهانی تقاضا مس، فرصت طلایی برای افزایش فعالیت در زنجیره تولید مس

امروز باتوجه به کارکردهای جدید مس مانند مصرف در خودروهای الکتریکی و... بازار مصرف مس در دنیا رو به افزایش است. افزایش تقاضا برای مس زمینه رشد جهانی این فلز را مهیا کرده است. در چنین شرایطی باید از حداکثر ظرفیت‌های کشور برای بهبود شرایط استفاده کرد. براین اساس نیاز است که کارگروهی با هدف رونق فعالیت‌های معدنی در زمینه صنعت مس از اکتشاف تا تولید  و فرآورده‌های مسی ایجاد شود.

برخی از استان‌های کشور مانند استان خراسان جنوبی که استان محرومی نیز است، پتانسیل ذخیره مس بالایی دارد؛ هرچند تا به‌حال فعالیت اکتشافی محدودی در این استان صورت گرفته است. افزایش فعالیت اکتشافی و استخراج در این منطقه می‌تواند رونق برای منطقه را به‌همراه داشته باشد. باتوجه به پتانسیل‌های ویژه استان خراسان جنوبی در زمینه معادن، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان می‌تواند حمایت‌هایی را در قالب مشوق‌ها برای افزایش فعالیت معدنی در این مناطق ارائه کند و با این مشوق‌ها زمینه افزایش فعالیت بخش خصوصی در این مناطق را فراهم آورد. انجمن نیز به‌عنوان نماینده بخش خصوصی می‌تواند، برنامه‌ریزی انجام دهد تا زنجیره‌های مختلف را کنار هم جمع کند و به بررسی نیازها، ضعف و مشکلات بپردازد و در جهت رفع این کاستی‌ها حرکت کند. باتوجه به اینکه پیش‌بینی‌ها برای چندسال آتی روند افزایشی قیمت مس را پیش‌بینی کرده است، نباید این فرصت طلایی را از دست داد. اما متاسفانه در حال حاضر، آنطور که باید فعالیت‌های معدنی، به‌خصوص در بخش خصوصی و استان محرومی چون خراسان جنوبی سرعت ندارد.

 

تجمیع معادن کوچک موجب افزایش بازده اقتصادی است

ماهیت و پتانسیل‌های زمین‌شناسی کشور همانند کشور شیلی یا کشورهای آمریکای جنوبی به‌گونه‌ای نیست که بتوان بر روی معادن بزرگ مانور داد. معادن بزرگ مقیاس کشور محدود هستند و اگر ذخایر قابل توجهی نیز وجود داشته باشد هنوز اکتشافات انجام نشده است. بنابراین در این شرایط باید معدن‌کاری خانوادگی را مورد توجه قرار داد. معدن‌کاری به‌صورت خانوادگی یعنی احداث یک واحد فرآوری به مرکزیت چند معدن. در این شرایط معادن کوچک از کوچک مقیاس بودن خارج شده و فعالیت فرآوری از ذخیره آن‌ها توجیه اقتصادی پیدا خواهد کرد.

عناوین برگزیده