به گزارش می متالز، مهدی بخشنده با بیان اینکه سختگیری بانک مرکزی در مورد ترخیص کالای وارداتی از گمرک زمینه سوء استفاده برخی واردکنندگان را مهیا کرده است، اظهار داشت: متأسفانه برخی واردکنندگان و فعالان اقتصادی که باید به آنها واردکنندهنما بگوییم با اهمال عمدی در ترخیص کالا از گمرک اقدام به احتکار کالا در انبارهای گمرک میکنند.
وی اضافه کرد: موضوع از این قرار است که تعدادی از واردکنندهنماها وقتی کالا را وارد گمرک میکنند، پس از گرفتن قبض انبار از اعمال ضوابط و مقررات بانک مرکزی در ارتباط با واردات کالاها و بازگرداندن ارزی که گرفتند، خلاص میشوند. به همین خاطر این افراد تا جایی که لازم است کالا را در انبارهای گمرک نگه میدارند و زمانی که قیمت ارز افزایش پیدا میکند، کالای خود را ترخیص و وارد بازار کرده و از این راه سودهای کلانی به جیب میزنند.
بخشنده یادآور شد: در ضمن دپوی کالای وارداتی در گمرک عملاً یک فضای انبارداری مجانی برای این دست از واردکنندهنمایان به وجود آورده و فضای دلالی آنها را گرمتر کرده است.
رئیس اتاق بازرگانی استان قزوین با تأکید بر لزوم اصلاح بخشنامه بانک مرکزی در مورد ارائه قبض انبار برای رفع تعهدات ارزی واردکنندگان گفت: متأسفانه بخشنامه بانک مرکزی در مورد شیوه ترخیص کالا از گمرک باعث نگرانی فعالان اقتصادی واقعی و تولیدکنندگان شده که بعضاً کالای آنها در گمرک گیر میکند و نمیتوانند پروانه ترخیص را به بانک ارائه دهند.
بخشنده افزود: بانک مرکزی باید رویه خود در مورد ترخیص کالا از گمرک را تغییر دهد تا آن دسته از تولیدکنندگانی که از طریق سامانه نیمای بانک مرکزی ارز گرفته و با آن ارز کالا وارد گمرک کردند، از نظر بانک مرکزی مورد قبول واقع شوند تا بتوانند کالای خود را از گمرک آزاد کنند.
وی ادامه داد: اجرای این رویه سبب میشود که دغدغههای آن درسته از تولیدکنندگانی است که دلال کالا یا مواد اولیه وارداتی نیستند، برطرف شود و از طرفی هم مشمول جریمههای بسیار سنگین بانک مرکزی نشوند. چرا که اگر آنها در زمان مشخصشده از سوی بانک مرکزی موفق به ترخیص کالا از گمرک نشوند، مشمول جریمه میشوند.