به گزارش می متالز، بانک سرمایهگذاری «مریل لینچ» که زیر نظر «بنک آو آمریکا» (بانک آمریکا) فعالیت میکند اعلام کرد در صورتی که دولت آمریکا بتواند مطابق آنچه تمایلش را ابراز کرده تا ۴ نوامبر (۱۳ آبانماه) صادرات نفت ایران را به صفر برساند، بهای نفت در بازارهای جهانی ممکن است به ۱۲۰ دلار به ازای هر بشکه افزایش پیدا کند.
«بانک آو امریکا» در فهرست بزرگترین بانکهای آمریکا دومین بانک از نظر میزان داراییها به شمار میرود. این بانک تا پایان سال ۲۰۱۶، بیست و ششمین شرکت بزرگ در آمریکا بر اساس میزان کل درآمد بوده است.
طبق گزارش «سیانبیسی»، «فرانسیسکو بلانچ»، رئیس بخش تحقیقات درباره کالاهای جهانی و مشتقات در بانک سرمایهگذاری «مریل لینچ» گفت: «از نظر ما، قطع کامل صادرات نفت ایران اقدامی است که مدیریت آن بسیار دشوار است و احتمالاً افزایش بهای نفت به بالای ۱۲۰ دلار به ازای هر بشکه را در پی خواهد داشت.»
وی اضافه کرد: «در حال حاضر، ابهام پیرامون سیاست دولت آمریکا موجب کاهش صادرات و افزایش نفت ایران در ذخایر شناورها شده است.»
«سیانبیسی» نوشته تحلیلگران درباره اینکه آمریکا حتی بتواند نیمی از ۲.۴ میلیون بشکه صادرات نفت ایران در روز را کاهش بدهد ابراز تردید کردهاند، اما اظهارنظر برخی مقامهای این کشور درباره امکان رساندن صادرات ایران به صفر باعث بالا رفتن انتظارات در میان برخی شده است.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا مدعی شد دولت این کشور به دنبال کاهش صادرات نفت ایران به صفر است و قصد ندارد برای هیچیک از شرکتها یا کشورهای خریدار نفت ایران، معافیتهای تحریمی صادر کند. این اظهارات به افزایش بهای نفت منجر شد.
پس از آن، یک مقام دیگر وزارت خارجه آمریکا گفت: «موضع ما همکاری با کشورهای واردکننده نفت خام ایران است تا بتوانیم میزان واردات آنها را تا ۴ نوامبر به صفر برسانیم.»
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا روز ۸ می (۱۸ اردیبهشتماه) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج و فرمانی را برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران پس از دورههای زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد.
از جمله تحریمهایی که اجرای آن ۱۸۰ روز بعد از خروج آمریکا از برجام، در تاریخ ۴ نوامبر (۱۳ آبانماه) اجرایی خواهد شد، تحریمهای ذیل بند ۱۲۴۵ (د) قانون «اختیارات دفاع ملی آمریکا، ۲۰۱۲» هستند.
این تحریم که برای محدود کردن فروش نفت ایران وضع شده وزیر خزانهداری آمریکا را ملزم به معرفی تحریمهایی علیه آن دسته از بانکهای خارجی میکند که با بانک مرکزی یا هر یک از دیگر موسسات مالی تحریمشده ایران معامله انجام میدهند.
با وجود این، وزارت دارایی آمریکا تعیین کرده در صورتی که کشورهای میزبان بانکهای خارجی در بازه ۱۸۰ روز قبلتر خرید نفت خام از ایران را به «میزان قابل توجه» کاهش داده باشند، بانکهای این کشورها از تحریمها مستثنی میشوند.
آمریکا قبل از اجرایی شدن برجام با استفاده از همین تحریمها توانست میزان فروش نفت ایران را کاهش دهد.
در قانون «اختیارات دفاع ملی» تعیین اینکه چه میزان کاهش خریداری نفت از ایران «میزان قابل توجه» محسوب میشود به عهده قوه مجریه آمریکا گذاشته شده و دولت آمریکا بایستی با در نظر گرفتن عواملی از جمله میزان عرضه نفت در بازارهای جهانی، میزان مورد قبول برای کاهش خریداری نفت از ایران توسط کشورها را مشخص کند.
دولت «باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق آمریکا قبل از اجرایی شدن «برجام» و رفع شدن این تحریمها حدود ۲۰ درصد کاهش خریداری نفت را «میزان قابل توجه» تعیین کرده بود.