تاریخ: ۰۵ تير ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۵:۵۰
بازدید: ۴۲۵
کد خبر: ۲۱۵۵۴۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
نائب رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران:

مکانیسم بورس کالا به شفافیت قیمتی کل زنجیره فولاد کمک می‌کند

مکانیسم بورس کالا به شفافیت قیمتی کل زنجیره فولاد کمک می‌کند
‌می‌متالز - سجاد غرقی می‌گوید: یکی از اهداف اصلی عرضه محصولات در بورس، کشف عادلانه قیمت و دیگری ایجاد شفافیت در معاملات است و از این رو عرضه مواد اولیه تولید فولاد و البته کل زنجیره تولید در بورس کالا به شفافیت قیمتی این کالا‌ها کمک می‌کند.

به گزارش می‌متالز، سجاد غرقی، نائب رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران در همایش تعامل سنگ آهن و فولاد در تالار بورس مطرح کرد: سه نکته باید در این خصوص مورد توجه قرار گیرد، اولین نکته این است که به دنبال توسعه پایدار زنجیره باشیم، اما توسعه پایدار، «رقابتی» است. معضل تعارض منافع در زنجیره همیشه بوده است. یکی از راهکار‌ها برای رفع مشکل سعی در تامین ارزان نهاده‌ها بوده است، اما زمانیکه صنعت توسعه پیدا کرده است و ظرفیت تولید فولاد کشور جایگاه خوبی دارد، این روال جوابگو نخواهد بود، اما همچنان شاهد مقاومت در مقابل رقابتی شدن هستیم. در بورس کالا هم که عرصه‌ای برای رقابت هست باید تلاش شود این موضوع به بهترین شکل عملیاتی شود.

وی افزود: رویکرد عرضه در بورس کالا مناسب است. در بورس کالا با ساختار بی طرف، نباید قیمت گذاری دستوری مطرح شود و عرضه کننده در بازار واقعی ورود کند. یکی از اهداف اصلی عرضه محصولات در بورس، کشف عادلانه قیمت و دیگری ایجاد شفافیت در معاملات است و از این رو عرضه مواد اولیه تولید فولاد و البته کل زنجیره تولید در بورس کالا به شفافیت قیمتی این کالا‌ها کمک می‌کند.

غرقی تصریح کرد: نباید فولاد را جهانی فروخت، اما به سنگ آهنی‌ها برای ارزان فروشی فشار آورد. معادن سنگ‌آهن به دلیل قیمت‌گذاری دستوری در گذشته با عدم‌النفع و تعطیلی مواجه شده و سرمایه‌گذاری در این حوزه به شدت کاهش یافته بود. در شرایط فعلی بهتر است امتیاز صادرات علاوه بر فولاد به سنگ آهن دانه بندی، کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی نیز داده شود تا تورم سود در برخی واحد‌ها دیده نشود. درحالی که با این اقدام نه تنها فولاد امتیاز صادراتی خود را از دست نمی‌دهد بلکه این امکان برای سایر حلقه‌ها نیز فراهم می‌شود تا درصورت نبود مشتری در بازار داخلی، امکان صادرات برای آن‌ها نیز فراهم شود.

به گفته او، در شیوه سهمیه‌بندی، مشخص شده است که هر تولیدکننده سنگ‌آهن چه میزان از محصولات خود را به کدام کارخانه با قیمت‌گذاری دستوری به فروش برساند؛ این امر البته برخلاف قانون بوده، اما از سوی وزارتخانه ابلاغ شده است. تا زمانی که معاملات سنگ‌آهن خارج از بورس کالا و به صورت دستوری با قیمت مشخص کمتر از قیمت‌های جهانی انجام شود، بنابراین دلیلی ندارد که مصرف‌کننده از این شیوه معامله دست کشیده و به بورس کالا برای تامین مواد اولیه بیاید.

وی با بیان اینکه مکانیزم عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا مثبت است گفت: این روند برای تاثیر بر بازار کافی نبوده و بهتر است ارتقا یابد.

منبع: بورس کالای ایران

عناوین برگزیده