تاریخ: ۲۷ تير ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۴:۵۱
بازدید: ۱۰۰۸
کد خبر: ۲۱۸۹۰۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
طرح جدید نحوه محاسبه کارمزد صندوق‌ها رقم می‌زند؛

تمرکز در بهبود کیفیت عملکرد مدیران صندوق‌ها

تمرکز در بهبود کیفیت عملکرد مدیران صندوق‌ها
‌می‌متالز - طرح جدید نحوه محاسبه کارمزد مدیران صندوق‌های سهامی طرح مناسبی است که نشان‌دهنده افزایش توجه و آسیب شناسی نسبت به این صندوق‌ها در سازمان بورس است. احتمالاً این طرح بخشی از یک برنامه بزرگتر برای تشویق سرمایه گذاری غیرمستقیم است که خلاء آن به هیجان‌زدگی و احساس‌مدار شدن بازار می‌انجامد. تمرکز در این مسیر می‌تواند پایداری بیشتری را به بازار ببخشد.

به گزارش می‌متالز، همایون دارابی، مدیرعامل سبدگردان داریوش، با بیان مطلب فوق درباره ایجاد تغییر در کارمزد مدیران صندوق‌های سهامی از سوی سازمان بورس، گفت: این روز‌ها تلاش‌هایی از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور مقایسه بازدهی صندوق‌ها با بازدهی شاخص، پرداخت هزینه و اینکه مدیر صندوق از شاخص بهتر عمل کند، در حال انجام است تا کنترلی بر نحوه عملکرد و نحوه پرداخت هزینه‌های صندوق صورت گیرد.

این کارشناس ارشد بازار سرمایه اظهار داشت: در حقیقت، تعدد سبدگردان‌ها و صندوق‌ها، تمرکز در بهبود کیفیت عملکرد آن‌ها و در نهایت فرهنگ‌سازی برای سرمایه گذاری غیر مستقیم مثلث سه وجهی است که مدیران سازمان بورس در تلاش توسعه و تعمیق هر یک از اضلاع آن هستند.

به گفته مدیرعامل سبدگردان داریوش، در تغییرات جدید، کارمزد مدیر صندوق‌های سهام براساس عملکرد انجام خواهد شد. تا پیش از این مصوبه، مقرر بود که مدیران صندوق‌های سهامی براساس اندازه صندوق کارمزد دریافت کنند. به بیانی دیگر، کارمزد مدیر تقریبا معادل ۲ درصد اندازه صندوق بود. همین امر باعث می‌شد که هر چه صندوق بزرگتر باشد، کارمزد بیشتری نصیب مدیر شود.

وی با اشاره به مشکلات این طرح تصریح کرد: اول اینکه صندوق‌های کوچک کم انگیزه بودند، چون علی‌رغم بازدهی بالاتر درآمد کمتری داشتند. دوم، صندوق‌های بزرگ نیز به بازدهی بیشتر شاید اون حساسیت لازم را نداشتند. اما با این تغییر، بخشی از درآمد مدیر به بازدهی صندوق نسبت به شاخص وابسته شده است و هر چه این بازدهی بیشتر باشد کارمزد مدیر هم بیشتر می‌شود.

دارابی ادامه داد: در مصوبه جدید مقرر شده است کارمزد ثابت از دو درصد به ۱.۵درصد کاهش یابد؛ در مقابل بازدهی بیشتر صندوق نسبت به شاخص (۹۰درصد رقم شاخص مبنا قرار گرفته است) به عنوان کارمزد متغییر لحاظ شود. این موضوع می‌تواند به یک محرک انگیزشی در میان مدیران صندوق‌ها تبدیل شود.

وی با اشاره به اینکه در مصوبه جدید سازمان به کیفیت کار صندوق توجه بیشتری شده است، گفت: این مساله می‌تواند مشوقی نیز برای مردم باشد تا به سمت سرمایه‌گذاری غیر مستقیم در صندوق‌های سهامی گرایش پیدا کنند. چرا که صندوق‌ها اگر بتوانند بهتر از شاخص کل عمل کنند جذابیت دو چندانی برای سرمایه‌گذاری خواهند داشت.

مدیرعامل سبدگردان داریوش با بیان اینکه در این طرح، عملکرد مدیر صندوق در ارتباط با شاخص سنجیده می‌شود، خاطرنشان کرد: این طرح جدید است و احتمالا در آینده اصلاحاتی خواهد داشت. بیشترین نقد به طرح جدید، بحث مبنا قرار دادن شاخص کل است هر چند که ۹۰درصد شاخص مبنا است، اما باید بپذیریم شاخص کل نیز از اشکالاتی برخوردار است.

وی در این رابطه پیشنهاد داد: چنانچه صندوق‌ها بتوانند داوطلبانه شاخص دیگری را جهت این سنجش انتخاب و در امیدنامه بیان کنند، به عنوان مثال شاخص کل هم‌وزن یا شاخص ۳۰ شرکت یا حتی نرخ بهره و تورم انتخاب مؤثرتری برای این اقدام مثبت رقم می‌خورد.

وی با اشاره به اینکه این مصوبه می‌تواند تورش به سمت سهام شاخص‌ساز را ایجاد کند، اذعان داشت: یکی از چالش‌های این طرح، احتمال عمیق شدن شکاف رفتار شاخص ساز‌ها با بقیه بازار است. در این خصوص لازم است نیاز به گذر زمان است تا دریابیم رفتار صندوق‌ها در برابر این مصوبه چگونه است؟ آیا صندوق‌ها می‌توانند درآمد بیشتری بدست آورند یا خیر؟

به گفته این کارشناس ارشد بازار سرمایه، تحقیق در عملکرد صندوق‌ها نشان می‌دهد با فرمول جدید اکثر مدیران صندوق‌ها درآمد بیشتری به دست می‌آورند که می‌تواند خبر خوبی برای صنعت مدیریت دارایی کشور باشد. در این رابطه، تفاوت دریافتی مدیر صندوق (شرکت تامین سرمایه و سبد گردان) و مدیران سرمایه گذاری صندوق‌ها نکته‌ای است که می‌بایست مورد توجه قرار گیرد.

مدیرعامل سبدگردان داریوش در پاسخ به این پرسش که «صندوق با درآمد ثابت با سود بانکی یا سود پایه مقایسه می‌شود، آیا این دو عملکردی مشابه دارند؟»، گفت: صندوق درآمد ثابت نسبت به تورم، امنیت بیشتری دارد. زیرا سبد داراییی‌های او ترکیبی از اوراق و سهام است. درنتیجه بازدهی آن تابعی از بازدهی تورمی بازار سرمایه هم هست، به همین سبب، عموماً بازدهی صندوق درآمد ثابت در میان مدت می‌تواند بهتر از سود بانکی باشد.

به گفته همایون دارابی، صندوق‌های درآمد ثابت قطعا نمی‌توانند با شاخص کل مقایسه شوند و لازم است با نرخ سود پایه بانکی، نرخ شاخص بازدهی اوراق و همچنین تورم مقایسه شوند. البته هم اکنون بخشی از کارمزد مدیر در این صندوق‌ها به بازدهی بیشتر آن‌ها نسبت به این سود وابسته است، اما این امر چندان ملموس نیست.

یادآور می‌شود؛ در مصوبه جدید سازمان، کارمزد مدیر صندوق‌های سهام براساس عملکرد مدیر محاسبه می‌شود. بر این اساس، مقرر شده است کارمزد ثابت از دو درصد به ۱.۵درصد کاهش یابد؛ در مقابل بازدهی بیشتر صندوق نسبت به شاخص (۹۰درصد رقم شاخص مبنا قرار گرفته است) به عنوان کارمزد متغییر لحاظ شود.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت