به گزارش میمتالز، چالشهای تعاملات مهم این دو بخش در سه گروه ذیل طبقه بندی میگردد؛
طی دو مرحله از مراحل ۱۵ گانه معدنکاری از سازمان حفاظت محیط زیست استعلام به عمل میآید.
قبل از صدور پروانه اکتشاف (ماده ۲۴ قانون معادن)
در این مرحله محدودهی مورد تقاضا توسط وزارت صمت بررسی میگردد اگر محدودهی مورد استعلام در مناطق ۴ گانه حفاظت شده (این مناطق شامل پارک ملی، اثر طبیعی ملی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده میباشد) قرارداشته باشد که پاسخ استعلام منفی است. در غیر این صورت نامهی استعلام به سازمان محیط زیست صادر خواهد شد.
چالشهای این مرحله؛
قبل از صدور مجوز تاسیس صنایع معدنی و فرآوری
در این مرحله متقاضی تحت نظارت وزارت صمت اقدام به تعامل با سازمان محیط زیست نموده و پس از ارائهی طرح بهره برداری صنایع معدنی خود به این سازمان نسبت به تهیه و ارائهی طرح زیست محیطی برای صنایع مد نظر خود مینماید. پس از انجام مراحل فوق پاسخ استعلام صادر خواهد شد.
چالشها؛
قیمت سرسام آور طرحهای زیست محیطی که توسط منسوبین کارمندان محیط زیست نوشته میشود (امضاهای طلایی)
دو شورا، یک کارگروه و یک ستاد در سطح کلان در کشور وجود دارند که تصمیمات آنها در حوزه مشترک محیط زیست و معدن موثر میباشد.
شورای عالی معادن
چالشها؛
انفعال بخش معدن در مقابل محیط زیست (متاسفانه خروجیهای جلسات شورا نشان از انفعال بخش معدن در مقابل نهادهای معارض مانند محیط زیست دارند). نکته مغفول در این تعاملات بی توجهی به بنهای قانون معادن در این جلسات میباشد.
شورای عالی حفاظت محیط زیست
چالشها؛
چالشها؛
متاسفانه تعامل، شکل بیع به خود گرفته است؛ "توسعه محدوده حفاظت شده در مقابل اجازه فعالیت چند محدوده" که در شان دو نهاد نیست و نیازمند تعریف ساز و کار قانونی
ستاد تسهیل و رفع موانع تولید
آلایندههای زیستی و تنزل کیفیت خاکهای مناطق معدن کاری، آبهای سطحی و زیرزمینی، مشکلات ناشی از زهاب اسیدی معادن، آلودگی هوا، آلودگی صوتی، آلودگی بصری و اثرات اکولوژیکی (تاثیرات منفی بر تنوع زیستی، پوشش گیاهی، گونههای نادر و حیات وحش منطقه) سلامت محیط زیست و انسان را در معدنکاری و صنایع وابسته به خطر میاندازد. پایش این موارد به خوبی انجام میگردد، اما مشکلاتی در تعامل محیط زیست با معدن در این بخش وجود دارد.
چالشها؛
کارگروه تحقیقاتی معدنی شهید حسام خوشنویس
منبع: دنیای معدن