تاریخ: ۱۴ آذر ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۳:۲۷
بازدید: ۲۴۷
کد خبر: ۲۴۰۳۳
سرویس خبر : آهن و فولاد

بازار صادراتی محصولات فولادی نیمه نهایی تحت تاثیر تحریم ها تضعیف می شود

می متالز - در تحلیل جدیدی از متال بولتن به جنبه‌های مختلفی از تأثیرات تحریم‌ها بر فولاد اشاره‌شده است.
بازار صادراتی محصولات فولادی نیمه نهایی تحت تاثیر تحریم ها تضعیف می شود

به گزارش می متالز، در این تحلیل آمده مصرف و صادرات فولاد به‌واسطه تحریم‌های اعمال‌شده از سوی آمریکا تحت تأثیر قرارگرفته که انتظار می‌رود سبب کاهش تولید فولاد در آینده نه‌چندان دور شود. با توجه به اینکه تحریم‌ها ارزآوری را برای کشور دچار مشکل خواهد کرد تجارت و مراودات کالایی در حوزه محصولات فولادی نیز بی‌نصیب نخواهند ماند. این امر مختص محصول مشخصی نیست بلکه تمامی محصولات نهایی و نیمه‌نهایی فولادی، طلا، آلومینیوم، زغال‌سنگ و گرافیت را شامل می‌شود. بعلاوه اینکه به‌واسطه تحریم‌های ثانویه نه‌تنها کالاها بلکه دستگاه‌های بانکی برای مبادلات پولی و مالی هم سنگ جدیدی در مسیر شدند. نتیجه آن نیز کاهش شدید ارزش ریال در مقابل دلار بوده که قدرت خرید مردم و پیشبرد پروژه‌های عمرانی مثل سدسازی و جاده‌سازی و ساخت‌وساز و تولید خودرو را هم تحت‌الشعاع قرار داده که به بالطبع سبب کاهش تقاضای فولاد می‌شود. در 28 نوامبر، 1 دلار معادل 11،950 ریال در بازار آزاد ایران بود که این مقدار در 28 ژوئن 9،850 و در 28 ماه می 6،385 ریال بوده، مقایسه این اعداد شیب تند کاهش ارزش ریال را به‌راحتی توجیه می‌کند. با توجه به اینکه تحریم‌های آمریکا باهدف محدود کردن صادرات نفت درنهایت در حال تضعیف اقتصاد کشور ایران است، پیش‌بینی‌های مساعدی از آینده را در ذهن‌ها پدیدار نمی‌کند.

صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده است که اقتصاد ایران در سال 2018 به میزان 1.5 درصد و در سال 2019 حدوداً 3.6 درصد کاهش خواهد یافت؛ که این روند منفی در اقتصاد ایران پیامدهایی را هم برای فولاد کشور سبب شده است. در طول هفت‌ماهه اول سال جاری، یعنی از 21 مارس تا 22 اکتبر 2018، مصرف فولاد به میزان 11.3 میلیون تن رسید که نسبت به سال قبل 4 درصد کاهش‌یافته است.

انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران (ISPA) در آخرین گزارش خود آورده است که از مجموع این حجم، 4.56 میلیون تن کلاف گرم نورد بوده که به میزان 4 درصد نسبت به سال گذشته کاهش‌یافته و کلاف سرد نیز بر اساس داده‌های این گزارش 8 درصد کاهش‌یافته است. مصرف ظاهری میلگرد در مدت مشابه هفت ماه، 3.55 میلیون تن بوده است که نسبت به رقم سال گذشته 8 درصد افزایش‌یافته است.

برخی مطلعین بازار عنوان کرده‌اند چرخه مصرف واقعی به‌مراتب کمتر از آمار است و سبب افزایش ذخیره انبار تولیدکننده‌ها شده البته برخی محصولات شرایط بهتری دارند، برای نمونه صادرات میلگرد ایران به کشورهای هم‌جوار مانند امارات، عراق و افغانستان، به‌طور عمده افزایش‌یافته است. طبق اظهارات ISPA، در مقابل کاهش مصرف فولاد، صادرات محصولات فولادی در طول هفت ماه نخست سال جاری به میزان 2.5 برابر افزایش‌یافته و به 1.62 میلیون تن رسیده است. از این رقم، 782،000 تن شامل انواع مختلف میلگرد و 476،000 تن نورد کلاف گرم بوده است. در همین مقطع از زمان صادرات فولاد نیمه‌نهایی ایران عمدتاً به علت کاهش خریدوفروش اسلب، افت پیداکرده است. صادرات اسلب ایران در ماه‌های مارس و اکتبر، به میزان 24 درصد کاهش‌یافته و نهایتاً به 1.31 میلیون تن رسیده و حجم صادرات بیلت نیز 1.81 میلیون تن بود.

مورد دیگری که به سبب تحریم‌ها به ایران تحمیل‌شده محدود کردن حمل‌ونقل‌های دریایی است که باوجوداین امر، صادرات فولاد ایران به کشورهای فراتر از همسایگان نزدیک، کاهش می‌یابد. در کنار این موضوعات طی هفته‌های اخیر تولیدکنندگان چینی بیلت به بازار صادرات بازگشته‌اند که با کسب بخش قابل‌توجهی از بازار صادرات، احتمالاً تأثیر منفی بیشتری بر صادرات فولاد نیمه‌نهایی ایران خواهند داشت چراکه به لحاظ قیمت پیشنهادی در بازار، قیمت بیلت صادراتی ایران بیشتر از قیمت چین است و مشتریان ترجیح می‌دهند از چین خریداری کنند؛ تقاضاکننده‌ها از کشورهای دیگر نیز مانند امارات متحده عربی و عمان نیز که قبلاً یکی از خریداران مهم ایران بوده‌اند، در حال حاضر با توجه به مسائل مربوط به حمل‌ونقل و گمرک، از معامله با تولیدکنندگان ایرانی طفره می‌روند. آنچه برای صادرکنندگان محصولات فولادی نیمه‌نهایی همچنان بازار هدف محسوب می‌شود، برخی از کشورهای آسیایی، شمال آفریقا، سودان در شرق آفریقا و اردن در خاورمیانه هستند که در لیست صادرات قرار دارند.

عناوین برگزیده