به گزارش میمتالز، علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی در برنامه «نگاه یک» درباره ثبات بازار ارز و گمانهزنیهایی که پیرامون نرخ ارز میشود، خاطرنشان کرد: حجم فروش نفت و فرآوردههای ما نسبت به قبل خیلی بهتر شده و از طرفی قیمت نفت هم بالاتر رفته به طوری که همین امروز نفت برنت ۸۶ دلار بود. بنابراین، نرخ فروش نفتی که در بودجه لحاظ شده خیلی پایینتر از این عدد است و به همین علت است که میگوییم مفروضات بودجه سال آینده معقول است.
صالح آبادی ادامه داد: ما برنامه ریزیهای خود را به گونهای انجام داده ایم که با فرض تداوم شرایط فعلی و با مفروضات بودجه و برنامه ریزیهایی که در دولت صورت گرفته، وضعیت سال آینده قطعا از امسال بهتر خواهد بود.
وی یادآور شد: بنابراین آرامش در بازارها از اصول و برنامههای ما است و همه تلاش ما آن خواهد بود که آرامش بازارها حفظ شود کما اینکه نرخ ارز امروز نسبت به زمانی که چند ماه قبل کارمان را شروع کردیم پایینتر آمده و نسبتا هم باثبات بوده است. البته معتقدم برای فعالان اقتصادی تعادل و آرامش در بازار مهمتر از نرخ است.
رئیس کل بانک مرکزی درباره وضعیت شاخصهای اقتصادی کشور گفت: دولت جدید در شرایطی کار خود را آغاز کرد که شرایط اقتصادی در حوزه تورم، تنخواهی که دولت از بانک مرکزی دریافت کرده بود، در حوزه کالاهای اساسی و بسیاری از موارد دیگر شرایط خاصی بود.
وی افزود: خوشبختانه در حوزه تورم علیرغم اینکه در سال گذشته شاید یکی از بالاترین نرخهای تورم تاریخ کشور را داشتیم، ولی در ماههای اخیر نرخ تورم رو به کاهش است و تورم نقطه به نقطه کشور ماه به ماه کاهش یافته و اگر آذر ماه را نسبت به امرداد ماه مقایسه کنیم تورم نقطه به نقطه ۱۷.۵ درصد کاهش پیدا کرده است.
رییس کل بانک مرکزی یادآور شد: در سه ماه پیش نرخ تورم ۳.۱ درصد بود، دو ماه قبل در آبان ماه ۲.۴ درصد بود و در آذر ماه به ۱.۸ درصد رسید یعنی روند رشد تورم کاهشی بوده است که این مساله امیدبخش است، البته کاهش نرخ رشد به معنای نبود تورم نیست، منتها نرخ رشد تورم کاهشی است، معنای این جمله آن این است که گران شدن کمتر شده و امیدواریم که روند کاهش تورم در آینده تداوم داشته باشد.
صالح آبادی با بیان اینکه یکی دیگر از اتفاقات مثبتی که در ماههای اخیر رخ داد به بازار ارز مربوط است. گفت: یکی از شاخصهای بسیار مهم در اقتصاد کشور بازار ارز و نرخ ارز است که خوشبختانه در بازار ارز هم تعادل خوبی برقرار شده است.
رییس شورای پول و اعتبار تصریح کرد: دو بازار در بحث ارز داریم که یکی بازار حوالجات ارزی و سامانه نیما است که برای واردات کشور از آن استفاده میشود و در آن حوزه هم ثبات خوبی داشتیم، عرضه و تقاضا متعادل بوده و خوشبختانه در روزهای اخیر عرضه ارز در سامانه نیما بیشتر از تقاضا بوده است که این هم در واقع بر تورم کشور اثرگذار است.
رئیس کل بانک مرکزی در این خصوص یادآور شد: در بحث تامین ارز، در ۹ ماهه امسال حدود ۴۰ میلیارد دلار چه در نیما و چه در حوزه کالاهای اساسی تامین ارز داشتیم که نسبت به سال گذشته رشد بسیار خوبی داشته است و پیش بینی میکنیم که تا پایان سال بین ۴۵ تا ۵۰ میلیارد دلار تامین ارز انجام خواهد شد که نسبت به سال گذشته وضعیت بسیار خوبی است.
صالح آبادی یادآور شد: این میزان تامین ارز مرتبط با بخش کالاهای اساسی و غیر اساسی است یعنی هر نوع نیاز ارزی که وجود دارد که بخشی از آن مربوط به کالاهای اساسی است و بخشی هم به سایر کالاها مربوط میشود.
وی افزود: علاوه بر دولت و وزارت نفت و بانک مرکزی که ارز حاصل از میعانات و نفت و گاز و فرآوردههای نفتی را عرضه میکنند، ارز حاصل از صادرات غیر نفتی هم در این بازار عرضه میشود، بنابراین صادر کنندگان غیر نفتی جزء عرضه کنندگان اصلی بازار ارز هستند.
رییس شورای پول و اعتبار همچنین خاطرنشان کرد: نرخ رشد اقتصادی در ۶ ماهه امسال ۳.۳ درصد بود که البته سه ماهه اول بیشتر بود و در سه ماهه دوم بیشتر به خاطر قطعی برقی که داشتیم بر تولید اثرگذار بود.
وی با اشاره به اینکه نرخ ارز در سالهای اخیر از حدود ۳ هزار تومان تا ۳۰ هزار تومان افزایش یافته است و این افزایش نرخ ارز در سه سال گذشته تورمی را بر اقتصاد تحمیل کرده است، گفت: اکنون علیرغم آنکه در سال گذشته بیشترین تورم تاریخ کشور را داشتیم، ولی روند به سمت بهبود و بهتر شدن است و اینکه تورم نقطه به نقطه در حال کاهش است یعنی ما تورم را داریم، ولی وضعیت در حال بهتر شدن است.
صالحآبادی افزود: همچنین در بخش صادرات غیر نفتی رشد داشتیم، در سامانه نیما ۲۳ میلیارد دلار عرضه ارز حاصر از صادرات غیر نفتی داشتیم که نسبت به پارسال ۶۷ درصد رشد داشته و در بازار متشکل ارزی ۱.۵ میلیارد دلارعرضه ارز داشتیم که نسبت به پارسال ۲۷۴ درصد رشد داشته است.
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: اینکه صادرات غیرنفتی بهتر شده یعنی هم حجم و هم ارزش آن افزایش یافته و در بحث دولتی هم همینطور بوده و هم حجم صادرات نفت و فراوردهها بیشتر شده و هم قیمت رشد داشته است.
وی خاطرنشان کرد: این آمارها نشان میدهد که شرایط اقتصادی به سمت بهتر شدن جلو میرود، ولی رشد اقتصادی با رشد اقتصادی مورد نظر ما فاصله دارد. برای سال آینده انتظار ما رشد ۸ درصدی است که در بودجه پیشبینی شده و امیدواریم به آن دست پیدا کنیم.
صالح آبادی درباره دلایل کاهشی بودن تورم توضیح داد: یکی از دلایل تورمهای بالا در اقتصاد ما به کسری بودجه دولت برمیگردد. موقعی که دولت با کسری بودجه مواجه میشود، از بانک مرکزی استقراض میکند، این باعث تورم میشود و یکی از ریشههای تورم در اقتصاد ماست. دولت سال آینده مفروضات بودجه سال آینده را به گونهای پیش بینی کرده که با کسری بودجه مواجه نباشیم؛ لذا مفروضات بودجه اعم از نرخ ارز، مقدار و قیمت فروش نفت، حقوقها و سایر هزینههای دولت چه در بخش درآمدها و چه در بخش هزینهها به گونهای برنامهریزی شده که بودجه دولت در سال آینده با کسری مواجه نباشد. بودجه بدون کسری کمک میکند به اینکه تورم به سمت کاهش حرکت کند.
وی درباره اظهارات دولت مبنی بر رفع کسری بودجه بدون استقراض از بانک مرکزی توضیح داد: دولت گذشته در نیمه نخست امسال حدود ۵۴ هزار میلیارد تومان به طور مستقیم از بانک مرکزی استقراض کرد مستقیم یعنی بانک مرکزی تنخواه در اختیار دولت قرار داده و دولت از آن استفاده کرده است. دولت جدید در ابتدای کار چند کار انجام داد که یک مورد آن انتشار اوراق بود و بخشی از منابع را از طریق انتشار اوراق تأمین کرد. ما برای این اوراق برنامه ریزی کردیم که صندوقهای سرمایه گذاری با درآمد ثابت بتوانند این اوراق را جذب کنند. این مورد را با سازمان بورس دنبال میکنیم که صندوقهای بازار پول جذب کننده این اوراق باشند؛ لذا اگر این اوراق در بازار سرمایه فروخته شود –که الان هم فروخته میشود- از طریق این صندوقها جذب شود کمک میکند به تأمین مالی دولت. در همه دنیا اوراق خزانه ابزار تأمین مالی دولتها است. این کار با اینکه دولت با نرخ صفر از بانک مرکزی و مسقیم استقراض کند متفاوت است.
صالح آبادی با اشاره به عملکرد نظام بانکی در فعالیتهای اقتصادی گفت: هرچند سیستم بانکی دارای اشکالاتی است، اما برخی مواقع به خدمات این سیستم توجهی نمیشود و این در حالی است که تقریبا پروژهای در کشور نداریم که سیستم بانکی در تامین مالی آن حضور نداشته باشد.
وی با بیان اینکه نظام تامین مالی ما بانکپایه است و عمده تامین مالی در اقتصاد از بازار پول انجام میشود، تصریح کرد: قطعا نظام بانکی نمیتواند به همه نیازهای تامین مالی پاسخ دهد چرا که با کاستیها و محدودیتهایی مواجه است.
رئیس کل بانک مرکزی درباره طرح تحول بانکداری نیز بیان کرد: قانون بانکداری و بانک مرکزی بسیار قدیمی است. در سیستم بانکی تحولات زیادی در کشور و دنیا وجود داشته است، به عنوان نمونه اکنون بانکداری الکترونیک بسیار توسعه پیدا کرده و این در حالی است که درکشور ما هنوز ضمانتهای اجرایی در قوانین موجود بسیار قدیمی و ناکارآمد است.
وی با بیان اینکه ابزارهایی که در قوانین پولی و بانکی دیده شده، کهنه و ناکارآمد محسوب میشود، گفت: بنابراین حتما نیاز به اصلاح قوانین پولی و بانکی وجود دارد. در مرحله اول قانون بانک مرکزی جزء اولویتهای بازنگری به حساب میآید. البته بازنگری در قانون بانک مرکزی به صورت لایحه در دولتهای مختلف مطرح بود که ارائه شود، اما نشد. اکنون به صورت طرح در مجلس عنوان شده که یک شوری آن هم به تصویب رسیده و وارد بحثهای کارشناسی شده ودر کمیسیون اقتصادی در حال بررسی است.
رییس شورای پول و اعتبار اظهار داشت: قرار بر این است با تعاملی که با دولت محترم خواهیم داشت و با همکاری کمیسیون اقتصادی مجلس نظرات مجلس و دولت را با جلسات کارشناسی به هم نزدیک کنیم، زیرا این طرح به طور خودکار در مجلس در حال پیشرفت است، بنابراین بهتر آن است تا اجماعی صورت گیرد. در ستاد اقتصادی دولت هم این موضوع را مطرح کردم که قرار شد جلساتی برای نزدیکی دیدگاهها برگزار شود و طرح در مجلس مراحل بررسی و تصویب خود را دنبال کند.