به گزارش میمتالز، حمیدرضا رستگار تصریح کرد: افزایش ۲ هزار تومانی قیمت آهن در شروع سال مورد تائید ما نیست و به طور قطع عواملی که به دنبال سوء استفاده و گرانی در بازار هستند میخواهند بهره بیشتری از بازار داشته باشند که هم به ضرر تولید و هم به زیان توزیع است و طبیعی است که در این شرایط مصرفکننده متضرر اصلی است.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد خاطرنشان کرد: دلال و واسطه تنها یک نام است، اما ممکن است گرانی توسط کارخانجات تولیدی صورت گرفته باشد و به عناوین مختلف با بازارسازی، نوسانگیری، ردگیری و انجام اقداماتی که میتواند موجب گرانی در بازار شود این راهها پیگیری میشود. تولیدکنندگان بهانههایی برای افزایش قیمت دارند از قطع برق و گاز گرفته تا جنگ روسیه و اوکراین و افزایش نرخ دلار، همه اینها بهانههایی برای افزایش نرخ محصولات فولادی است.
وی تصریح کرد: برخی با بهانههای مختلف بازار را به سمتی میبرند که افزایش قیمتها در بازار به وجود آید. نرخ تورم نیز عاملی است که موجب شده است تا دلایل برای افزایش قیمتها وجود داشته باشد و قیمتهای غیرواقعی مطرح شود.
وی با اشاره به اهمیت صادرات عنوان کرد: وقتی ارزش پول ملی کاهش پیدا میکند، نرخ دلار افزایش مییابد و جنگ روسیه و اوکراین به وجود میآید بر اقتصاد جهانی محصولات از جمله فولاد تاثیر میگذارد و تقاضا برای صادرات افزایش مییابد.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد با بیان اینکه ایران در همسایگی با کشورهای همسایه میتواند از ظرفیت ۶۰۰ میلیونی جمعیت بهره بگیرد، اظهار کرد: کشورهایی مانند عراق، سوریه و افغانستان متقاضی فولاد ایران بوده و بازار مناسبی برای ایران هستند، اما نکته مهم این است که اگر قرار است برنامهریزی برای بازار کشور داشته باشیم باید اولویت تامین بازار داخلی کشور باشد.
وی ادامه داد: ابتدا باید تامین مواد و مصرف داخلی انجام شود و پس از آن هم چشمی به بازار جهانی داشته باشیم. اکنون کمبودی در بازار وجود ندارد و تولیدات ما مازاد بر مصارف داخلی است. حدود ۱۲ میلیون مازاد تولید وجود دارد که قابلیت آن را دارد که برای بازار صادراتی برنامهریزی شود، اما اینکه تمام یا قسمت عمدهای ازتولیدات کشور به صادرات تخصیص یابد و یا آنکه قیمت جهانی فولاد مبنای قیمتگذاری در بازار داخلی باشد، اجحاف در حق مردم است و حمایت از تولید نیست.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد با بیان اینکه در چشمانداز ۱۴۰۱ تولید ۵۴ میلیون تن فولاد در نظر گرفته شد، اما این هدف محقق نشده است، اظهار کرد: دلیل نرسیدن تولید به این سطح آن است که تولیدکننده با مسائل حاشیهآی درگیر شده است تولیدکننده نباید درگیر صادرات و توزیع شود و باید در چارچوب کار خود ورود کند. متاسفانه در تصمیمگیری نظر اقلیتهایی بر نظر اکثریتهایی قانونی ترجیح داده میشود.
رستگار اظهار کرد: اتحادیهها ازجمله اتحادیه آهن و فولاد یکی از ارکان اصلی اقتصادی در کشور هستند. این اتحادیه چندین هزار عضو دارد، اما اکنون اعضا در بلاتکلیفی قرار داند و از ۱۴ فروردین قیمت آهن حدود ۲ هزار تومان در هر کیلوگرم افزایش یافته است.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد با بیان اینکه ضریب سود تعیین شده در این بازار وجود دارد، اظهار کرد: وقتی آهنفروشان آهن را خریداری میکنند عمده فروش و خردهفروش ضریبی معین دارد که شامل قیمت کارخانه، هزینه حمل و نقل و حاشیه سود معقول است و تاکنون هیچ یک از اعضای این صنف نتوانستهاند سود قانونی خود را داشته باشند، اما اعضای صنف چارهای ندارند و به این دلیل که مصرفکننده کشش افزایش قیمتهای بیشتر را ندارد، سود اعضا با کاهش بیشتر مواجه میشود.
وی تصریح کرد: باید جلوی افزایش قیمت آهن و فولاد گرفته شود و این دولت است که باید به این بحث ورود پیدا کند. وزارت صمت باید به عنوان نهاد ناظر از این مسیر غلط جلوگیری کند. هیچ شخصی بدون مجوز نباید در بازار دخالت کند، اما این دخالتها وجود دارد و پشت صحنه شرکتهایی وجود دارند که رانتخوار هستند و برای محصولات خود بازارسازی میکنند.
رستگار تاکید کرد: اتحادیه آهن و فولاد نسبت به رفتار اقتصادی مسوولان انتقادات جدی دارد و در حالی که مازاد تولید وجود دارد دلیلی برای افزایش قیمت آهن و محصولات فولادی وجود ندارد.
وی درباره وضعیت صادرات نیز گفت: تنها تولیدکنندگانی که تایید شدهاند میتوانند صادرات داشته باشند و همه چیز مهندسی شده است و تاجرانی که سالها در کار صادرات بودهاند کنار گذاشته شدهاند و همواره چوب خارج از ضابطه رفتارکردن را خوردهایم و تا مادامی که شرایط اینگونه است معنایش این است که مسوولیت گروهی عمده به دست کسانی داده شده است که مشخص نیست چه کسانی هستند.
منبع: نبض بازار