به گزارش میمتالز، در سال ١۴٠٠، زنجیره صنایع فولاد کشور با چالش انرژی خصوصا تامین برق مطمئن و پایدار روبرو بود. با توجه به اهمیت حیاتی تامین برق صنایع فولادی و آهنی کشور، با آقای مهندس ناصر کرمانشاه، مدیرعامل شرکت توسعه تجارت انرژی توان در خصوص چالش برق صنایع فولادی و آهنی صحبت کرده و به ابعاد مهم این موضوع پرداخته ایم. آقای مهندس کرمانشاه از فعالان بخش خصوصی صنعت برق هستند که سالها در حوزه تامین برق صنایع بزرگ فعالیت کرده اند. آقای مهندس، لطفا توضیحات مختصری را در خصوص فعالیتهای شرکت توسعه تجارت انرژی توان بفرمایید تا بعد وارد موضوع شویم.
شرکت توسعه تجارت انرژی توان با هدف تامین برق صنایع پرمصرف از طریق قراردادهای دوجانبه و یا بورس انرژی، ارائه راهکارهای موثر به منظور تامین برق صنایع خصوصا صنایع فولادی و آهنی و همچنین کاهش هزینههای نهایی تامین برق مجموعههای مذکور شکل گرفته است. پایه گذاران اصلی این شرکت متخصصان بنام بازار برق کشور و مهندسان با سابقه فنی در صنعت برق هستند که بحمدالله به دلیل سابقه طولانی و توانمندیهای فنی توانستیم مجوز فروش ۶٠٠ مگاوات برق را از وزارت نیرو دریافت کنیم. در حال حاضر هم موفق شدیم تا تامین حداقل ١٨٠ مگاوات برق صنایع کشور را صورت دهیم. با توجه به شرایط کشور از منظر چالشهای تامین انرژی، سعی کرده ایم راهکارهای متنوعی را به مجموعه وزارت نیرو و صنایع مصرفی انرژی ارائه دهیم.
ظرفیت اسمی تولید برق کشور چیزی حدود ٨۵ هزار مگاوات است که با توجه به پارامترهای مختلف تاثیرگذار بر واحد تولید برق در تابستان امسال و در اوج پیک بار ما شاهد این موضوع بودیم که ۵۴ هزار مگاوات ظرفیت تولید واقعی در دسترس مدیریت شبکه قرار گرفته است. از سوی دیگر در تابستان ١۴٠٠ ما شاهد پیک مصرف ۶۶ هزار مگاوات مصرف بودیم که خوب این به معنای ناترازی حداقل ١٢ هزار مگاوات در بخش عرضه و تقاضای صنعت برق کشور است. این ناترازی، طبیعتا منجر به خاموشیهای برنامه ریزی شده و غیر برنامهریزی شده گردید که متاسفانه صنایع فولادی و آهنی که به نوعی صنایع ارزآور کشور هم بودند در تیررس این خاموشیها قرار گرفتند. البته لازم است اشاره کنم، ادامه رشد تقاضای برق در سالهای پیشرو این وضعیت ناترازی صنعت برق را بحرانیتر خواهد کرد.
در خصوص سوال دوم شما بایستی به این نکته دقت کرد که در ایام پیک ١۴٠٠، کمبود برق منجر به خاموشی بخش های مختلف خانگی، تجاری و صنعتی شد و طبیعتا در این میان نارضایتی بخش خانگی پررنگتر جلوه کرد؛ لذا دولت و مجموعه حاکمیت هم به این دلیل که قصد داشت بخشی از این نارضایتیهای مربوط به خاموشی را کم کند، تصمیم به بخشنامههای خلقالساعهای نظیر قطع صادرات برق به کشورهای همسایه و همچنین خاموشی صنایع پرمصرف نظیر فولاد و سیمان گرفت. همانطور که دیدیم در تیرماه ١۴٠٠، وزارت نیرو با صدور بخشنامهای اقدام به محدود نمودن برق مصرفی صنایع فولادی تا ١٠ درصد دیماند نمود.
با کنار هم گذاشتن عوامل اثرگذار بر دینامیک عرضه و تقاضای برق که مورد اشاره قرار گرفت، به نظر میرسد با توجه به رشد مصرفی که همواره وجود دارد مشکل قطعی برق صنایع در سالهای آتی تشدید شود که خوب این امر ضربه سنگینی به ظرفیت تولید بنگاههای اقتصادی وارد خواهد کرد.
در واقع صنایع در سالهای پیش رو با دو چالش اساسی روبرو هستند: ١ -قطعی گسترده برق. ٢ -افزایش قیمت برق؛ لذا ارزشمند بودن هر کیلووات برق تولیدی برای شرکتهای تولیدی آهن و فولاد، آنها را به سمت و سوی مدیریت انرژی مصرفی و تامین برق به صورت خودتامین سوق خواهد داد.
در تشریح موضوع ساخت نیروگاه توسط دولت و بخش خصوصی از انواع گازی و سیکل ترکیبی به میزان ١٢ هزار مگاوات به حدود ۶ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد. دولت به دلیل قوانین بالادستی حق تولید و توسعه نیروگاههای جدید را ندارد؛ لذا واحد تولیدی خودش باید چارهای برای رفع چالشهای مربوط به تامین برق خود را بیندیشد، هر چند که وزارت نیرو در صدد ایجاد مشوقهایی برای تولید برق از طریق منابع مختلف هست. ولیکن در هر صورت این وظیفه بر دوش واحد تولیدی است که به فکر زنجیره مواد اولیه تولید خود به صورت پایدار با قابلیت اطمینان بالا باشد.
منبع: چیلان