به گزارش میمتالز، فعالان صنایع سیمان که عرضه این کالا در بورس را امیدی به رونق کسب و کار و عمران و آبادانی میدانستند این روزها با رکود بیسابقهای مواجه شدهاند؛ چون خبری از شفافیت بورس در واقعیت بازار نیست.
این درحالی است که براساس اصول اقتصادی میزان استفاده از سیمان به عنوان یک کالای استراتژیک بیانگر توسعهیافتگی در کشور است و متاسفانه در این زمینه رکود بلای جان سیمان شده و به دنبال آن هم سیمان آواری بر صنعت ساختمان شده و شاهد مثال آن هم تعطیلی ۲ کارخانه قدیمی بتن و افزایش سرسامآور قیمت سیمان بخشی از التهابات بازار این کالای اساسی در این استان است.
برخی فعالان صنعت ساختمان در استان کهگیلویه و بویراحمد معتقدند عدم شفافیت در بازار سیاه سیمان و تفاوت نرخ معنادار در میان قیمت تابلوهای بورسی و آنچه خریداران خرد سیمان باید به عوامل توزیع بپردازند همه و همه دست به دست یکدیگر داده تا مشکلات متعددی نه فقط به تولیدکنندگان نهادههای ساختمانی بلکه به خود فعالان عرصه ساخت و ساز تحمیل شود.
از سوی دیگر نباید فراموش کنیم که دو کارخانه فعال تولید سیمان در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار بوده نه تنها بازار داخلی استان را از این کالای استراتژیک اشباع کند بلکه مازاد تولیدشان هم میبایست به سایر استانها حتی خارج از مرزهای ایران ارسال میشد و فعلا این اتفاق میسر نشده است.
سلطانی یک مستاجر یاسوجی است که در حال ساخت و ساز یک مسکن در منطقه علیآباد است؛ او میگوید دفعه قبلی هر کیسه سیمان را ۳۵ هزار تومان خریدم و اکنون برای هر کیسه ۸۵ هزار تومان دادم که واقعا کمرشکن است و من نمیدانم مسئولان با خودشان چه فکری میکنند؟
وی گفت: قرار بود کارخانههای سیمان، سیمان را با قیمت مناسب در بورس به دست مردم برسانند، اما حالا بورس هم شده جای دلالان و اوضاع حتی بدتر هم شده است.
سلطانی با بیان اینکه گویا قرار نیست کاری اساسی در حوزه بازار و مسکن شود، تصریح کرد: مردم عادی و فروشندگان خرد دسترسی به سیمان ندارند و همان دلالان و سرمایهداران به راحتی هر میزان که بخواهند از بورس خرید میکنند و بازار را مطابق میل خودشان میچرخانند.
یک فعال دیگر در زمینه انبوهسازی مسکن گفت: بورس فقط یک پوشش برای قانونی شدن تخلفات است و خود کارخانهداران سیمان، بعد از عرضه در بورس آن را یکجا میخرند و بعد قیمت را بالا میبرند و گرنه چه دلیلی دارد این وضعیت در بازار سیمان باشد.
وی به تفاوت قیمت سیمان در بورس و بازار اشاره کرد و توضیح داد: اگر کاسهای زیر نیمکاسه نیست چرا باید قیمت سیمان در بورس زیر ۴۰ هزار تومان باشد، اما در بازار تا ۹۰ هزار تومان هم برسد؟
در همین زمینه به سراغ دو مدیر کارخانه سیمان یاسوج و مارگون رفتیم، اما گویا آنها از انجام مصاحبه از سوی مقامات بالادستی ممنوع شدند و حاضر نشدند که به اسم خودشان مصاحبهای بدهند.
اما آنچه از صحبت ما با مدیران سیمان برمیآید این بوده که کارخانههای سیمان در عمل نقشی در بورس ندارند و هر آنچه به آنها تکلیف شود در بورس عرضه میکنند.
مدیران کارخانههای سیمان این استان معتقدند که اگر قیمت سیمان در بازار افزایش مییابد به نظارت صنعت و معدن برمیگردد و افزایشهای قانونی مالیات و سود عامل و خردهفروش دلیل افزایش قیمت است و در بورس قیمت مشخص و بسیار پایینتر از بازار است.
یکی از این مدیران کارخانه سیمان میگوید: بعد از سهمیهبندی برق قیمت هر تن سیمان از ۵۷۰ هزار تومان به ۶۷۰ هزار تومان رسید، اما اکنون این قیمت در حال کاهش است و کارخانه هیچ نقشی در قیمت کالای خود در بازار ندارد.
همچنین گفته شده که گویا کد بورسی برخی عاملین قطع شده و همه عاملین به خرید سیمان دسترسی ندارند و این کمبود کالا دلیلی بر افزایش قیمت است.
در همین زمینه، جمال معتمدیزاده، مدیرعامل شرکت برق کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه امسال مدیریت توزیع برق به گونهای بوده که کمترین مشکل برای صنایع به وجود آمد، گفت: برنامه مدیریت کاهش بار برای صنایع با پیشنهاد متولیان این حوزه مشخص شده و همه صنایع در جریان قرار گرفتند.
معتمدیزاده افزود: میشود با یک مدیریت اصولی در صنایع، هم کاهش مصرف برق داشته باشیم هم شاهد کاهش تولید نباشیم.
وی همزمان کردن تعطیلی هفتگی، ماهیانه و سالیانه و همچنین همزمانی دوره تعمیرات و سرویس و نگهداری با دوره قطع برق را یکی از راهکارهای مدیریتی در صنایع دانست.
مدیرعامل شرکت برق گفت: ظرفیت تولید کارخانجات سیمان بسیار بیشتر از سالهای قبل است و تلاش شده برق مورد نیاز آنها تامین شود.
رئیس انجمن انبوهسازان استان کهگیلویه و بویراحمد نیز در این رابطه معتقد است که تقریباً همه پروژههای عمرانی استان تعطیل شده و شما کل شهر را بگردید یک ساخت و ساز انبوه نخواهید یافت.
داوود دهقانی افزود: اشتغال در واحدهای تولید بتن به خطر افتاده و علاوه بر حوزه مسکن، حوزه صنعت هم عملا با رکود بیسابقهای مواجه شده و از مهر ماه سال قبل که سیمان وارد بورس شده این مشکلات دوچندان شده است.
وی با بیان اینکه آخرین قیمت قبل از عرضه سیمان در بورس قابل مقایسه با الان نیست، تصریح کرد: از آن تاریخ که ما ۲۹۰ هزار تومان برای هر تن سیمان میپرداختیم اکنون تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان هم پرداخت میکنیم که جای تاسف دارد که در طول کل عمر انقلاب اسلامی قیمت هر تن سیمان ۲۹۰ هزار تومان شده، اما در عرض ۶ ماه به بهانه بورس قیمت این کالا به هر تن یک میلیون و یکصد و خوردهای رسیده است.
رئیس انجمن انبوهسازان استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: فروش بتن در کارخانههای تولید بتن به کمتر از ۱۰ درصد رسیده و این عواقب منفی بر بخش مسکن و بخش تولید عمیقتر هم خواهد شد.
وی با اشاره به نقش صنعت مسکن در تولید و اشتغال و وابستگی آن به سیمان گفت: به ازای ساخت هر واحد آپارتمانی در چرخ بیش از ۲۰۴ کارخانه تولیدی میچرخد، اما برخی سودجو هر بلایی دلشان خواست بر سر صنایع سیمانی آوردند.
دهقانی از تعطیلی دو واحد بزرگ تولید بتن و بیکار شدن صدها کارگر خبر داد و گفت: در واحد تولید بتن خود من معیشت و اشتغال ۵۰ نفر به خطر افتاده است؛ معلوم نیست عدهای سودجو و خاص در صنعت سیمان چه بلایی بر سر اشتعال و تولید و مسکن آوردند و فقط به فکر صادرات خودشان هستند و به ما گزارش دادند که ۵۰ درصد تولید یکی از کارخانههای سیمان ما مستقیما به امارات صادر میشود، اما این کالا در این استان چنین وضعیتی دارد!
دهقانی تاکید کرد: اگر این وضع پیش برود کل صنایع سیمان کشور در چند ماه آینده تعطیل میشوند.
مدیرکل صنعت و معدن کهگیلویه و بویراحمد، علت اصلی افزایش قیمت سیمان را ارائه آن در بورس دانست و گفت: با توجه به افزایش نامتعارف قیمت سیمان جلسه با حضور کارخانجات سیمان استان، استانداری کارزار بورس و سایر دستگاههای ذیربط در محل دفتر خودم برگزار کردم و موضوع رو بطور دقیق بررسی کردیم و تصمیماتی اتخاذ کردیم.
کریم روزبهان افزود: بعد از بررسیها معلوم شد که بورسبازی و ایجاد تقاضای کاذب در بورس، عامل اصلی افزایش قیمت سیمان است.
مدیرکل صمت اضافه کرد: خریداران غیرواقعی و فاقد صلاحیت با خرید صوری در بورس باعث افزایش تقاضای خرید شده و موجب افزایش قیمت و کمبود کالا در استان شدند.
روزبهان با تایید غیرواقعی بودن قیمت سیمان گفت: قیمت تمام شده و همراه با حاشیه سود و سایر هزینههای تولید و حمل در حال حاضر حدود نصف قیمت فروش فعلی سیمان است.
وی تصریح کرد: قیمت واقعی سیمان حدود ۳۵ بود، وقتی در بورس عرضه شد حدود ۶۲ تا ۷۰ و در برخی موارد ۷۵ و ۸۰ هزار تومان و هر تن بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان هم عرضه شد که اصلا قابل قبول نیست.
مدیرکل صمت در مورد قطعی برق نیز گفت: این موضوع نمیتواند عامل افزایش قیمت باشد و تاثیر آنچنانی در تولید سیمان نداشته است.
منبع: خبرگزاری تسنیم