تاریخ: ۲۲ شهريور ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۹:۰۹
بازدید: ۱۷۸
کد خبر: ۲۷۴۱۴۹
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

توسعه ظرفیت‌های تولید و حرکت به سمت تکمیل زنجیره ارزش در «کگل»

توسعه ظرفیت‌های تولید و حرکت به سمت تکمیل زنجیره ارزش در «کگل»
‌می‌متالز - در راستای تحقق چشم‌انداز‌های تعریف شده برای شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر در سال‌های آتی شامل توسعه واحد‌های خردایش، افزایش ظرفیت‌های کنسانتره، بازفرآوری باطله کارخانه‌های کنسانتره و اجرای پروژه انتقال آب خلیج فارس به استان کرمان، این شرکت سرمایه خود را تا ۲۰۰ هزار میلیارد ریال افزایش داد و در نظر دارد در آینده نزدیک سرمایه خود را تا ۳۰۰ هزار میلیارد ریال افزایش دهد تا بتواند در مسیر تحقق تحولات چشمگیر برای ترسیم آینده‌ای روشن حرکت کند.

به گزارش می‌متالز، بخش معدن و صنایع معدنی به ویژه حوزه زنجیره فولاد، امروزه در شرایطی به یکی از منابع اصلی درآمدزایی و اشتغال‌زایی کشور تبدیل شده است که اغلب کارشناسان بر این باور هستند که وضعیت کنونی این صنعت، فاصله قابل ملاحظه‌ای با پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های واقعی کشور دارد. در حال حاضر ظرفیت تولید ۴۰ میلیون تن فولاد در کشور محقق شده است، اما حدود ۳۲ میلیون تن فولاد تولید می‌شود و فاصله محسوسی تا تحقق هدف نهایی چشم‌انداز ۱۴۰۴ یعنی تولید ۵۵ میلیون تن دارد. بر همین اساس می‌توان گفت که اجرای طرح‌های توسعه‌ای و توسعه سرمایه‌گذاری‌ها در این حوزه، فرصت مناسبی را برای تبدیل بخش معدن و صنایع معدنی و فلزی به خصوص فولاد به پیشران اقتصاد کشور ایجاد خواهد کرد. توسعه تولید و سرمایه‌گذاری زمانی رشد و نمود بیشتری پیدا می‌کند که با توجه به اعمال تحریم‌های اقتصادی، نقش صنعت نفت در تولید ناخالص ملی کمرنگ از قبل شده و به دنبال آن ضرورت توسعه سرمایه‌گذاری‌ها در تکمیل زنجیره‌های ارزش حوزه فولاد بیش از پیش احساس می‌شود. شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر، تنها شرکت در سطح کشور و خاورمیانه به شمار می‌آید که زنجیره کامل تولید فولاد از اکتشاف و استخراج ماده معدنی تا تولید شمش فولاد را در یک ناحیه فراهم کرده است. اقدامات توسعه‌محور شرکت گل‌گهر موجب شده‌اند که این شرکت سهم بالایی در بهبود شرایط اقتصادی استان کرمان و ناحیه سیرجان داشته باشد. این شرکت همواره پیشرو در اجرای طرح‌های توسعه‌ای بوده است که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهد شد:


افزایش ظرفیت زیر سقف خطوط تولید گندله‌سازی ۱ و ۲


اقداماتی مانند افزایش ظرفیت خطوط تولید به بهبود قابل توجهی در بهره‌وری ماشین‌آلات و نیروی انسانی در صنایع مختلف می‌انجامد. پروژه افزایش ظرفیت خطوط شماره ۱ و ۲ گندله‌سازی گل‌گهر که هر کدام با ظرفیت اسمی پنج میلیون تن در سال طراحی و احداث گردیده‌اند، با هدف ارتقای ظرفیت گندله‌سازی گل‌گهر از ظرفیت اسمی ۱۰ میلیون تن در سال، به میزان ۱۴ میلیون تن در سال اجرا خواهد شد. این پروژه که به صورت زیر سقف خطوط موجود اجرا می‌شود و نیازی به جانمایی جدید ندارد، به دلایل متعددی از جمله کاهش مصرف حامل‌های انرژی، نیاز کمتر به قطعات یدکی طی بهره‌برداری، بهره‌وری نیروی انسانی بهره‌بردار و تشکیلاتی، افزایش بهره‌وری در فرایند تولید گندله را موجب خواهد شد. همچنین دوره بازگشت سرمایه کوتاه‌تر و تسریع در اجرا و راه‌اندازی پروژه، از مزایای این طرح نسبت به ایجاد خط جدید است.


طرح جامع بازیافت آب


کارخانه‌های فرآوری سنگ‌آهن ازجمله مصرف‌کننده‌های اصلی آب در مجتمع هستند. در حال حاضر مقدار قابل توجهی آب در جریان باطله‌تر این کارخانه‌ها وجود دارد که با توجه به پیشرفت امروزه تکنولوژی، قابلیت بازیابی و بازچرخانی یافته است؛ بنابراین شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر دو طرح احداث تیکنر HRT و احداث واحد فیلتراسیون باطله با تکنولوژی فیلترپرس را در دستور کار خود قرار داده است. در مجموع، آبگیری بیش از یک هزار و ۴۰۰ تن باطله‌تر در ساعت توسط این دو طرح انجام می‌شود. در این راستا، انتقال جریان‌های باطله‌تر کارخانه‌های فرآوری با ظرفیت حدود یک هزار متر مکعب بر ساعت و با درصد جامد ۴۰ تا ۵۰ درصدی ضروری خواهد بود. به همین منظور پروژه احداث ایستگاه پمپاژ و خطوط انتقال باطله به ناحیه فیلتراسیون در دست اجرا است. همچنین با احداث تاسیسات بازگشت آب در حدود ۵۲۵ مترمکعب بر ساعت آب بازیابی شده، جهت استفاده مجدد در کارخانه‌های فرآوری، از ناحیه آبگیری به مجتمع باز خواهد گشت. این پروژه از حیث مشخصات و ظرفیت بسیار با اهمیت بوده و برای نخستین بار در کشور توسط متخصصان داخلی طراحی و اجرا شده است. از جمله مزایای اجرای این طرح می‌توان به بازیابی حداکثری آب، عدم نیاز به احداث سد باطله (با توجه به مخاطرات بسیار بالای آن)، کاهش قابل توجه محدوده انباشت باطله، حداقل نشت آب به پیت معدن و عدم ناپایداری شیب دیواره معدن و به حداقل رساندن اثرات تخریبی زیست‌محیطی مانند آلودگی آب‌های زیرزمینی و از بین رفتن پوشش گیاهی اشاره کرد.


احداث واحد خردایش شماره ۲


شرکت معدنی و صنعتی گل گهر به منظور تامین خوراک خطوط فرآوری (۵، ۶ و ۷) اجرا شده و طرح‌های توسعه تولید کنسانتره آتی، احداث یک واحد خردایش و سیستم انتقال سنگ‌آهن خرد شده از معدن شماره ۳ به کارخانه تولید کنسانتره را در دستور کار خود قرار داد. عملیات اجرایی احداث واحد خردایش شماره ۲ در سال ۱۳۹۵ توسط کنسرسیوم فکور صنعت تهران و شرکت آسفالت طوس آغاز شد و در سال ۱۳۹۷ این کارخانه نیز به بهره‌برداری رسید. هدف از ایجاد این کارخانه، دانه‌بندی و سرند سنگ‌آهن استخراج شده از معدن شماره ۳ به ظرفیت ۱۵ میلیون تن در سال است. توان خط خردایش در حال احداث، چهار هزار و ۲۰۰ تن در ساعت خواهد بود و قادر است سنگ را به ابعاد حداکثر ۵۰ میلی‌متر تبدیل کند.


بهبود کیفیت محصول خط ۴ کنسانتره


با توجه به پیشرفت صنعت و مسیر پیش روی بازار فولاد کشور، بالا بردن کیفیت محصول می‌تواند به عنوان برگ برنده‌ای در رقابت با سایر رقبا و مهم‌تر از آن حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی با ایجاد ارزش افزوده در محصولات باشد و تحقق این مهم، مسیری است که سرلوحه مدیریت ارشد شرکت صنعتی و معدنی گل گهر قرار گرفته و این پروژه گامی موثر در مسیر توسعه و تعالی این صنعت به شمار می‌آید.


گل‌گهر در جمع «گروه پیشران پیشرفت ایران»


در طرح عملیات اجرایی ۴۸ پروژه بزرگ صنعتی کشور که بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری صنعتی در ایران محسوب می‌شود، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر در کنار پنج شرکت دیگر به عنوان «گروه پیشران پیشرفت ایران»، مسوولیت سرمایه‌گذاری اجرای این پروژه‌های صنعتی را بر عهده دارند. بخش عمده‌ای از منابع مالی این طرح‌ها، از محل افزایش سرمایه شرکت‌ها با هماهنگی سهامداران و همچنین بخشی از منابع از طریق اوراق و بخش دیگر با تسهیلات بانکی فراهم خواهد شد. باید در نظر داشت که بخش عمده‌ای از این پروژه‌ها به حوزه زیرساخت و ایجاد نیروگاه‌ها تعلق دارد؛ چراکه در حال حاضر بخش صنعت کشور با چالش تامین انرژی دست و پنجه نرم می‌کند و این مهم موجب شده است تا صنایعی مانند فولاد با شرایطی نابسامان در حوزه تامین برق مواجه شوند.

در همین راستا، شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر که لقب بزرگ‌ترین تامین‌کننده مواد اولیه صنعت فولاد کشور را داراست، با تشکیل یک ترکیب سرمایه‌گذاری هوشمند در چند بخش ابتدایی زنجیره اکتشافات انتهای زنجیره آهن اسفنجی و ... و همچنین بخش‌های زیرساختی شامل ظرفیت‌های نیروگاهی لوله گاز و...، به دنبال رفع تمامی نیاز‌ها و مشکلات موجود است. شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر، با قرارگیری در ناحیه‌ای که حدود ۳۶ درصد از ذخایر سنگ‌آهن کشور را در اختیار دارد، همواره رویکرد و هدف‌گذاری خود را مبتنی بر تکمیل و توسعه زنجیره فولاد در این منطقه قرار داده است تا بتواند حداکثر ارزش افزوده را در این ناحیه ایجاد کند و نقشی اساسی در بهبود شرایط اقتصادی استان کرمان به عهده داشته باشد. در همین راستا، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر برای هریک از حلقه‌های زنجیره فولاد سیاست‌های مختلفی را در نظر گرفته است. در حوزه اکتشافات، این شرکت اقدامات مختلف و متعددی را برای تداوم پایداری تولید سنگ‌آهن در کشور انجام داده است؛ به گونه‌ای که هم‌اکنون در حال حفاری ۱۰ نقطه از کشور است. از این ۱۰ نقطه، مجوز حفاری پنج قسمت را دریافت کرده و در حال اخذ مجور پنج قسمت دیگر است. این شرکت هم‌اکنون در حال تهیه ۱۰ دستگاه حفاری حرفه‌ای است که پنج دستگاه آن به صورت تجهیز خریداری می‌شود و پنج دستگاه دیگر بر اساس وضعیت آب و خاک ایران طراحی می‌شود. در زمینه گندله‌سازی نیز طرح‌های متعددی برای بهبود کیفیت محصولات و ارتقای ظرفیت تولید در نظر گرفته شده است. گفتنی است که با توجه به کیفیت گندله شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر، این شرکت در سال‌های آتی سهم مناسبی در بازار‌های جهانی خواهد داشت. بهره‌برداری از پروژه تولید ورق مجموعه گل‌گهر در آینده شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر را به تنها نقطه‌ای در خاورمیانه تبدیل می‌کند که زنجیره کامل فولاد از اکتشاف و استخراج تا تولید کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی، شمش و در نهایت ورق فولادی را در اختیار خواهد داشت.


درخشش گل‌گهر در دل کویر


امروز زنجیره فولاد کشور با چالشی به نام کمبود مواد اولیه مواجه است. محدودیت منابع اکتشافی و هدف‌گذاری توسعه ظرفیت‌های فولادسازی در سال‌های آتی، اهمیت این حوزه را افزایش خواهد داد. در چنین شرایطی، حرکت به سمت سرمایه‌گذاری و توسعه حلقه‌های بالادستی زنجیره فولاد امری ضروری و حیاتی برای پایداری و دوام صنعت فولاد به شمار می‌آید. دغدغه اغلب شرکت‌های معدنی تامین سرمایه مورد نیاز برای اکتشاف معادن جدید و پیشبرد پروژه‌های در دست اجراست. شرایط اقتصادی در حال حاضر نیز دست‌انداز‌های زیادی پیش روی توسعه واحد‌های معدنی قرار داده است. شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر به عنوان بزرگ‌ترین تامین‌کننده مواد اولیه صنعت فولاد کشور در سال‌های اخیر، روند پرسرعت و پرشتابی را در ارتقای ظرفیت‌ها و آمار تولیدات خود طی کرده است. در واقع توسعه ظرفیت‌های تولید و حرکت به سمت تکمیل زنجیره ارزش این صنعت، دو رویکرد اساسی شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر در سال‌های اخیر بوده‌اند و در همین راستا این شرکت طرح‌های توسعه‌محور مختلفی را دنبال می‌کند.

شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر استراتژی‌های مختلفی را برای تامین مالی و افزایش سرمایه در دستور کار دارد، زیرا با تنوع دادن به روش‌های تامین مالی و افزایش سرمایه، می‌توان ریسک‌های پیش روی صنعت را تا حدودی کنترل کرد و کاهش داد. افزایش سرمایه‌های شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر که عمدتا از محل سود انباشته و آورده نقدی صورت گرفته، در عمده موارد برای تامین مالی توسعه ظرفیت‌های تولید بوده است. لازم به ذکر است که افزایش سرمایه از محل سود انباشته تغییری در درصد مالکیت سهامداران به وجود نمی‌آورَد و سود حاصل از واحد‌های عملیاتی را از سازمان خارج نمی‌کند. در نتیجه، این روش یکی از راه‌های موثر برای افزایش سرمایه در سازمان‌های سودآور به حساب می‌آید.

شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر، با اقدامات اثربخش خود، گام‌های استواری در مسیر بهره‌وری تولید برداشته و در سال‌های اخیر به سودآوری قابل توجهی دست یافته است. از این رو، افزایش سرمایه از محل سود انباشته یکی از راه‌های مطلوب پیش روی این شرکت محسوب می‌شود. همچنین افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی، به دلیل ورود نقدینگی جدید به سازمان، دیگر روش کارآمد افزایش سرمایه محسوب می‌شود و این شرکت در حد مطلوبی از آن برای افزایش سرمایه استفاده کرده است.


افزایش سرمایه ۱۰۰ هزار میلیارد ریالی «کگل»


در راستای تحقق چشم‌انداز‌های تعریف‌شده برای شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر در سال‌های آتی شامل توسعه واحد‌های خردایش، افزایش ظرفیت‌های کنسانتره، بازفرآوری باطله کارخانه‌های کنسانتره و اجرای پروژه انتقال آب خلیج فارس به استان کرمان، این شرکت سرمایه خود را تا ۲۰۰ هزار میلیارد ریال افزایش داد و در نظر دارد در آینده نزدیک سرمایه خود را تا ۳۰۰ هزار میلیارد ریال افزایش دهد تا بتواند در مسیر تحقق تحولات چشمگیر برای ترسیم آینده‌ای روشن حرکت کند. همچنین این شرکت، به دلیل موقعیت جغرافیایی مطلوب با هدف توسعه زنجیره ارزش محصولات، شرکت‌های فولادی برای تولید محصولات فولادی و آهن اسفنجی تاسیس کرده و تکمیل زنجیره فولاد در منطقه را در دستور کار قرار داده است. بدین ترتیب، با تکمیل زنجیره تولید فولاد و دستیابی به سایر چشم‌اندازها، این شرکت افق روشنی را برای بخش معدن و توسعه زنجیره فولاد کشور به ارمغان خواهد آورد.

منبع: فلزات آنلاین

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده