تاریخ: ۰۹ مهر ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۳:۰۹
بازدید: ۳۶۱
کد خبر: ۲۷۵۶۷۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
تورم استانی شهریور ماه بررسی شد

جولان تورم در کدام استان‌ها؟

‌می‌متالز - آمار‌های رسمی بیانگر آن است که در شهریورماه سال جاری استان لرستان با تورم ۳/ ۳درصدی دارای بیشترین تورم ماهانه در میان استان‌های کشور بوده است. استان‌های سیستان و بلوچستان با ۲/ ۳درصد و قم با ۳درصد از نظر تورم ماهانه بالا در رتبه‌های دوم و سوم قرار داشتند. مطابق گزارش مرکز آمار ایران، در شهریور ماه تورم ماهانه کل، رقم ۲/ ۲درصدی را ثبت کرده است.

به گزارش می‌متالز، آمار‌های رسمی تورم استانی بیانگر آن است که در آخرین ماه تابستان، بیشترین تورم ماهانه خانوار‌های کشور مربوط به استان‌های لرستان با ۳/ ۳ درصد، سیستان و بلوچستان با ۲/ ۳ درصد و قم با ۳ درصد تورم بوده است. همچنین آذربایجان غربی با ۷/ ۵۹ درصد، اردبیل با ۲/ ۵۷ درصد و لرستان با ۹/ ۵۶ درصد دارای بیشترین تورم نقطه به نقطه در استان‌های کشور بوده‌اند. در این ماه با وجود سبقت گرفتن تورم ماهانه خدمات از تورم کالا، تورم نقطه به نقطه بیش از ۹۰ درصدی خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در استان لرستان موجب شده است تورم نقطه به نقطه این استان در صدر استان‌های کشور قرار بگیرد. تورم ماهانه این استان نیز جزء ۳ استان دارای بیشترین تورم در شهریورماه بوده است. در واقع می‌توان گفت به صورت کلی استان‌های کم‌درآمد، دارای تورم بالاتری بوده‌اند.

نمایی از تورم شهریور

بر اساس گزارش مرکز آمار، شاخص قیمت مصرف‌کننده در آخرین ماه تابستان به عدد ۴/ ۵۲۵ واحد رسید. مقایسه این عدد با ماه گذشته خود یا به عبارتی شاخص قیمت مصرف‌کننده در مردادماه بیانگر این است که تورم ماهانه در شهریورماه ۲/ ۲ درصد بوده است. بررسی شاخص قیمت مصرف‌کننده نشان می‌دهد این شاخص از ابتدای سال جاری دارای روند صعودی بوده است. این تورم در خردادماه سال جاری به دلیل تغییر سیاست‌های ارز تریجی به رقم ۲/ ۱۲ درصد رسید. پس از این ماه روند کاهشی تورم ماهانه آغاز شد. با‌این‌حال پس از انتشار آمار تورم شهریورماه روند کاهشی تورم ماهانه متوقف شد. این از آن‌روست که تورم ماهانه شهریور نسبت به تورم ماهانه مردادماه دارای رشد ۲/ ۰ درصدی بوده است. اما با وجود افزایش تورم ماهانه در آخرین ماه تابستان سال ۱۴۰۱، تورم نقطه به نقطه در این ماه نسبت به مردادماه کاهش ۵/ ۲ درصدی داشته است.

لرستان دارای بیشترین تورم ماهانه

روز گذشته شاخص قیمت مصرف‌کننده به تفکیک استان‌ها توسط مرکز آمار منتشر شد. براساس این گزارش در شهریورماه ۱۴۰۱ شاخص کل قیمت مصرف‌کننده برای خانوار‌های کشور نسبت به ماه قبل ۲/ ۲ درصد افزایش یافته است. در این ماه بیشترین تورم ماهانه خانوار‌های کشور مربوط به استان‌های لرستان با ۳/ ۳ درصد، سیستان و بلوچستان با ۲/ ۳ درصد و قم با ۳ درصد تورم بوده است. از طرفی کمترین تورم ماهانه در شهریورماه سال جاری نیز به استان‌های مرکزی با ۸/ ۰ درصد، گیلان با ۲/ ۱ درصد و کرمان با ۳/ ۱ درصد تورم تعلق دارد.

تحولات تورمی نسبت به یک‌سال گذشته

در شهریورماه سال جاری تورم نقطه به نقطه کل کشور ۷/ ۴۹ درصد بوده است. بررسی این تورم به تفکیک استان‌های کشور بیانگر آن است که استان آذربایجان غربی با ۷/ ۵۹ درصد دارای بیشترین تورم نقطه به نقطه در این ماه بوده است. همچنین استان‌های اردبیل با تورم ۲/ ۵۷ و لرستان با ۹/ ۵۶ درصد در مرتبه بعدی قرار داشته‌اند. در مقابل استان بوشهر با ۶/ ۴۴ درصد دارای کمترین تورم نقطه به نقطه آخرین ماه تابستان بوده و استان‌های خوزستان با ۹/ ۴۴ و اصفهان با ۶/ ۴۵ درصد نیز پس از بوشهر دارای کم‌ترین تورم نقطه به نقطه در ماه مذکور بوده‌اند. در واقع استان لرستان هم در تورم ماهانه و هم در تورم نقطه‌ای جزو استان‌های پرتورم در شهریورماه بوده که دلیل این مساله را می‌توان در افزایش تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در این استان جست وجو کرد.

پرتورم‌ها در بخش کالا و خدمات

در شهریورماه سال جاری تورم میانگین گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها و دخانیات معادل ۷/ ۷۴ درصد و تورم نقطه به نقطه خدمات برابر با ۲/ ۳۵ درصد بوده است. استان لرستان هم در مورد تورم نقطه به نقطه و هم در ماهانه، جزو پرتورم‌ترین استان‌های کشور در شهریور ماه بوده است. بررسی تورم نقطه به نقطه این استان به تفکیک کالا‌ها و خدمات مصرفی خانوار‌ها نشان می‌دهد گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌های لرستان با تورم ۸/ ۹۰ درصد دارای بیشترین تورم نقطه به نقطه در استان‌های کشور بوده است. در این گروه، پس از استان لرستان استان خراسان شمالی با ۸/ ۸۸ درصد و استان آذربایجان غربی با تورم ۷/ ۸۴ درصدی دارای بیشترین تورم نقطه به نقطه گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها بوده‌اند. نکته قابل‌توجه آن است که تورم نقطه به نقطه ۳ استان مذکور بیش از میانگین تورم کل استان‌ها بوده است. از سوی دیگر بررسی تورم نقطه به نقطه گروه خدمات در شهریورماه نشان می‌دهد استان ایلام با تورم ۱/ ۴۱ درصدی دارای بیشترین تورم در این گروه بوده است. پس از آن استان‌های چهارمحال‌و‌بختیاری با ۷/ ۳۸ درصد و خراسان شمالی با ۵/ ۳۸ درصد دارای بیشترین تورم نقطه به نقطه در گروه خدمات بوده‌اند.

تحولات تورم در خانوار‌های شهری

براساس گزارش مرکز آمار در شهریورماه سال ۱۴۰۱ عدد شاخص قیمت مصرف‌کننده برای خانوار‌های شهری به عدد ۷/ ۵۱۵ رسیده است. مقایسه این عدد با مردادماه بیانگر این است که عدد شاخص ۲/ ۲ درصد افزایش یافته است. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوار‌های شهری مربوط به استان لرستان با ۲/ ۳ درصد و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان مرکزی با ۶/ ۰ درصد بوده است. درصد تغییر شاخص کل نسبت به مدت مشابه در سال گذشته برای خانوار‌های شهری ۴/ ۴۸ درصد بوده است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه خانوار‌های شهری مربوط به استان اردبیل ۵/ ۵۶ درصد و کمترین آن مربوط به استان بوشهر با ۳/ ۴۱ درصد بوده است. همچنین در این ماه نرخ تورم ۱۲ ماهه منتهی به شهریورماه سال ۱۴۰۱ برای خانوار‌های شهری به عدد ۵/ ۴۱ درصد رسیده است. بررسی‌ها بیانگر آن است که بیشترین نرخ تورم ۱۲ ماهه مربوط به استان مازندران با ۹/ ۴۶ درصد و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان با ۹/ ۳۶ درصد بوده است.

تورم روستایی به تفکیک استان

در گزارش مرکز آمار تورم در خانوار‌های روستایی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس در شهریور سال جاری عدد شاخص برای خانوار‌های روستایی به ۸/ ۵۷۹ رسیده است که این عدد نسبت به مردادماه دارای رشد ۲/ ۲ درصدی بوده است. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوار‌های روستایی مربوط به استان زنجان با ۳/ ۴ درصد و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان‌های کرمان و سمنان با ۱ درصد بوده است. در ماه جاری استان گیلان تورم منفی را تجربه کرده و با تورم ماهانه منفی ۳/ ۰ درصد دارای کمترین تورم ماهانه در خانوار‌های روستایی بوده است. درصد تغییر شاخص کل نسبت به مدت مشابه در سال گذشته برای خانوار‌های روستایی ۳/ ۵۶ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان هرمزگان با ۹/ ۶۴ درصد و کمترین آن مربوط به استان یزد با ۴۷ درصد بوده است. همچنین نرخ تورم دوازده‌ماهه منتهی به شهریور سال ۱۴۰۱ برای خانوار‌های روستایی به عدد ۳/ ۴۵ درصد رسید که بیشترین نرخ این تورم مربوط به استان قزوین ۹/ ۵۰ درصد و کمترین آن مربوط به استان همدان با ۱/ ۳۸ درصد بوده است.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده