به گزارش میمتالز، بازار ارز نیز نوسانات قابل ملاحظهای نداشت به طوری که نرخ دلار در ابتدای روز تا مرز ۳۳ هزار تومان افزایش پیدا کرد، اما تا پایان روز مجددا کمی عقبنشینی کرد و نهایتا در بازار آزاد ۳۲ هزار و ۷۳۰ تومان به فروش رسید.
روز گذشته قیمت میلگرد آجدار در عمده کارخانهها ثابت اعلام شد و در چند کارخانه از جمله میلگرد امیرکبیر و هیربد زرندیه و کارخانه میلگرد فولاد زاگرس نوسانات پراکنده مشاهده شد. کف نرخ میلگرد روز گذشته عمدتا ۱۵ هزار و ۳۵۰ الی ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان برآورد شد که تقریبا ثابت بود.
بازار تیرآهن در عمده شرکتها تغییر نداشت، نرخ تیرآهن ذوب آهن اصفهان در شماری از بنگاههای تهران در برخی سایزها مانند سایز ۱۴ ثابت اعلام شد و برخی سایزها هم مانند ۱۶ و ۱۸ به طور جزئی افزایش قیمت داشت. براساس گزارشها نرخ تیرآهن سایز ۱۶ حدود هزار تومان از سایر سایزها بالاتر است که علت آن ممکن است کمبود این محصول در بازار باشد.
نرخ قوطی پروفیل در بازار نوسانات پراکندهای داشت به طوری که در برخی شرکتها ثابت اعلام شد، در برخی مبادی فروش از جمله کارخانه یاران و پایا اصفهان حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ تومان افزایش داشت و در چند کارخانه نیز کاهش قیمت ۲۰۰ تومانی مشاهده شد. کف قیمت پروفیل ضخامت ۲ میلمیتر از ۲۲ هزار و ۳۰۰ تا حدود ۲۳ هزار تومان برآورد شد.
قیمت روز لوله داربستی، صنعتی، مانیسمان و ... روز گذشته را بدون تغییر قیمت عرضه شدند، همچنین قیمت نبشی و ناودانی هم تقریبا در کلیه مبادی فروش تغییر قیمت نداشت و در نبشی کارخانه منظومه و یاوران زنجان کاهش ۱۰۰ تومانی مشاهده شد.
قیمت روز ورق گالوانیزه، ورق روغنی و ورق رنگی در غالب شرکتها تغییر نداشت، قیمت ورق سیاه و انواع آن در برخی مبادی فروش ثابت اعلام شد و در برخی شرکتها از جمله ورق سیاه فولاد مبارکه و کارخانه کاویان کاهش ۱۰۰ الی ۳۰۰ تومانی در برخی ضخامتها مشاهده شد.
محمدیاسر طیب نیا مدیر عامل فولاد مبارکه از زیان شرکنتهای فولادی در سال جاری خبر داد که علت آن را نیز رکود جهانی فولاد و رکود تولید دانست. به عقیده وی نوسانات زنجیره فولاد در مقایسه با سایر کامودیتیها بیشتر است. به عنوان مثال در یک سال اخیر آلومینیوم نوسان ۲۰ درصدی داشته، اما فولاد و سنگ آهن حدود ۶۰ درصد نوسان کاهشی تجربه کرده است.
در بازار داخلی فولاد کشور بیشترین سود نصیب حوزه احیای مستقیم و واحدهای پیش از آن میشود درحالی که واحدهای پاییندست زنجیره فولاد دچار زیان هستند، به عنوان مثال حلقه تولید گالوانیزه زیانده شده است. وی در پایان بیان کرد: دیدگاه ما به زنجیره فولاد باید به صورت ملی باشد و محصولات جدید تولید کنیم.
گزارشها از بورس کالا نیز حاکی است که روز گذشته حدود ۷۶ هزار تن شمش بلوم در بورس عرضه شد که از این میزان تنها حدود ۸/۵ درصد آن یعنی حدود ۶ هزار و ۵۰۰ تن به فروش رسید که نرخ پایه آن نیز ۱۴ هزار و ۸۶۲ تومان بود. امروز نیز حدود ۴۰ هزار تن آهن اسفنجی عرضه میشود که نرخ پایه آن حدود ۸ هزار و ۶۳۹ تومان در نظر گرفته شده که در مقایسه با آخرین عرضه افزایش ۲/۳ درصدی داشته است.
گزارشها حاکی است که شورای آهن و فولاد که متشکل از انجمنهای زنجیره فولاد است، برای تعدیل و توازن قیمت محصولات فولادی پیشنهادات جدید خود را درباره ضریب قیمت محصولات زنجیره آهن و فولاد به دولت ارائه کردهاند.
هدف از تشکیل شورای آهن و فولاد ایجاد هماهنگی و یکصدایی در زمینههای مختلف با سایر واحدهای زنجیره فولاد و تنظیم بازار بود، پیش از این نیز جلساتی با حضور انجمن تولیدکنندگان فولاد و سنگ آهن برگزار میشد، اما امسال انجمن نوردسازان نیز به این شورا افزوده شد.
بر مبنای این دستورالعمل پیشنهادی نرخ پایه شمش فولادی ۸۶ درصد قیمت کشف شده میلگرد، نرخ پایه آهن اسفنجی ۴۶ درصد نرخ کشف شده میلگرد، نرخ پایه گندله ۲۰ درصد نرخ کشف شده میلگرد (که در مدت ۴ ماه به ۲۲ درصد خواهد رسید) و نرخ پایه کنسانتره ۱۶/۵ درصد نرخ کشف شده میلگرد درنظر گرفته شده است.
طبق آمار تنها شرکتهای تولیدکننده شمش امکان خرید آهن اسفنجی را دارند و همچنین تنها نوردسازان میتوانند بیلت و بلوم خریداری کنند، شرکتهای بازرگانی نیز میتوانند بهعنوان نماینده خریدار به صورت مچینگ و براساس آخرین نرخ کشف شده از بورس کالا به خرید محصول اقدام کنند.
درباره جزئیات حجم عرضه محصولات در بورس گزارش روشنی منتشر نشده است، اما همه تولیدکنندگان زنجیره فولادی با در نظر داشتن مازاد و کمبود در هر زنجیره و لزوم ایجاد شرایط رقابتی با اولویت قرار دادن تأمین نیاز بازار داخلی اعمال میشود.
اما گزارشهای میدانی از مخالفت جدی فولادسازان با این طرح حکایت دارد و گویا این طرح پیشنهاد گروهی از نوردکاران بوده است و احتمال دارد دولت آن را تصویب نکند.
منبع: تحلیل بازار