به گزارش میمتالز، مهدی آقا بیگی روز شنبه در پایان نشست اعضای انجمن صنفی کارفرمایان سیمان کشور اظهار داشت: این شرکت یک میلیون و ۸۰۰ هزار تُن ظرفیت اسمی دارد که با تغییرهای انجام شده در یک خط تولید ۱۷۰ هزار تُن به ظرفیت تولید آن افزوده شد. همچنین افزایش ظرفیت ۲۰۰ هزار تُنی در سال جاری را هم در برنامه داریم که امیدواریم تا پایان سال محقق شود.
وی ادامه داد: نیاز هرمزگان به سیمان بالا بوده و به همین سبب عمده تولید در درون این استان استفاده میشود و به طور طبیعی نیاز داخلی را تأمین میکنیم که ۱۰۰ درصد محصول براساس دستور کارهای ابلاغ شده در ۲ سال اخیر در بورس کالا عرضه میشود.
وی اضافه کرد: برخی شرکتها در بازار غرب هرمزگان حضور دارند مانند سیمانهای لامرد و داراب که در فصل فعالیتهای عمرانی کمک کننده هستند.
مدیرعامل شرکت سیمان هرمزگان ابراز داشت: سرانه مصرف سیمان به نسبت جمعیت این استان ۶۰۰ کیلوگرم است و طرحهای عمرانی بسیاری هم در این استان وجود دارد که برخی دولتی بوده و نیاز این طرحها هم بسیار بالا بوده و در فصلهایی که آغاز کار بوده بهخصوص در ابتدای مهر ماه فشار مضاعفی ایجاد میشود.
آقا بیگی توضیح داد: طرحهای عمرانی به طول معمول در تابستان تعطیل و متوقف است و در ۲ ماه ابتدای پاییز که آغاز کارهای عمرانی است فشار مضاعفی به شرکت وارد میشود.
وی افزود: مجریان طرحهای عمرانی از بابت قطعی برق و گاز نگرانی دارند و احتمال میدهند ممکن است در زمستان برق کارخانه قطع و تولید متوقف شود، به همین سبب فشار مضاعفی وارد میکنند تا بتوانند سیمان مورد نیاز خود را ذخیره کنند.
وی با بیان اینکه میزبان حدود ۶۰ درصد شرکتهای تولید سیمان کشور بودیم، اشاره کرد: عمده سیمانهایی که در جنوب کشور مانند استانهای خوزستان، بوشهر و هرمزگان فعالیت دارند در این نشست حضور داشتند تا در خصوص شفافتر شدن قیمتگذاری سیمان، وارد نشدن به رقابت منفی قیمتی تصمیمهایی اتخاذ شود که هم منافع ملی و هم منطقهای و هم منافع شرکتها را حفظ کند.
مدیرعامل شرکت سیمان هرمزگان گفت: شرکتهای واسطه متعددی در زمینه صادرات کلینکردر بندر شهید رجایی فعالیت میکنند که این شرکتها سیمانهایی تولیدی در مرکز کشور و بهخصوص سیمانی که در جنوب کشور تولید میشود را صادر میکنند و یک رقابت منفی در نرخ گذاریها شکل میگیرد.
آقا بیگی اظهار داشت: دلالان با هم رقابت نمیکنند و به صورت هماهنگ شده به شرکتها مراجعه میکنند و زمانی که به صورت تک تک با شرکتها مذاکره میکنند قیمتها شکسته میشود.
وی ادامه داد: به عنوان مثال واسطه زمانی که میخواهد با سیمان هرمزگان مذاکره کند میگوید از سیمان بوشهر ۲۵ دلار خرید کردم و قیمت ۳۰ دلارِ شما گران است، در نتیجه رقابت منفی قیمتی شکل گرفته و شرکت مجبور میشود نرخ خود را کاهش دهد، شکلگیری این رقابت منفی منجر به شکستن نرخ همه شرکتها میشود.
مدیرعامل شرکت سیمان هرمزگان گفت: امکان صادرات مستقیم سیمان و کیلنکر به دلیل قرار داشتن کشور در تحریمها وجود ندارد، به عبارتی دیگر تأمین کشتی سخت شده و انتقال ارز از مشکلهای اصلی است و به همین دلیل هم به شرکت واسطهای نیاز هست که این کار را انجام دهد.
آقا بیگی خاطر نشان کرد: عمده شرکتهای سیمان دولتی محسوب میشوند، ۳۰ درصد صنعت سیمان کشور توسط تأمین اجتماعی تأمین میشود و به طور طبیعی در لیست تحریمی قرار دارد.
وی تاکید کرد: دولت در زمینه صادرات میتواند کمک کننده باشد، اکنون پیشنهاد ایجاد رینگ صادراتی توسط شرکتهای سیمانی مطرح شده که شبیه به بورس کالا بوده، اما نسخه خارجی آن است.
مدیرعامل شرکت سیمان هرمزگان افزود: دولت میتواند این اختیار را به انجمن صنفی کافرمایان سیمان کشور بدهد که بتواند اساسنامه رینگ صادراتی را تهیه کرده و آن را تشکیل دهد و این میتواند از رفتن شرکتهای تولید کننده به رقابت منفی قیمتی جلوگیری کرده و تعیین قیمت از حالت مذاکرهای خارج شود.
وی ابراز داشت: البته گاهی بازار داخلی در زمینه سیمان دچار مشکل و چالش میشود که دولت بایستی مراقبت کند، اما گاهی از صادرات جلوگیری میکند درحالی که اینها ارتباطی با هم ندارند، به عنوان مثال بار صادراتی چند ماه در اسکله مانده است و ارتباطی به فروش داخلی ندارد.
مدیرعامل شرکت سیمان هرمزگان بیان کرد: امکان بازگرداندن کالا به دلیل هزینههای بسیار بالای حمل و نقل کالا از بندرگاه هم وجود ندارد.
آقا بیگی گفت: هزینههای حمل و نقل بسیار بالاست و دولت میتواند در این بخش یاری دهنده باشد البته خود ما هم برنامهریزی برای این موضوع انجام دادهایم تا حمل و نقل شکل بهتری داشته باشد.
وی افزود: برای مثال، باری که از کارخانه واقع در بندر خمیر به بندرعباس در فاصله ۸۰ تا ۹۰ کیلومتری ارسال میشود، در خوشبینانه ترین حالت ۲۰ میلیون تومان قیمت دارد، اما پنج میلیون تومان کرایه حمل آن است، یعنی راننده و کامیون ۲۵ درصد از مبلغ سیمان را برای حمل دریافت میکند.
وی هزینه حمل ریلی را هم گران دانست و گفت: شرکت سیمان سپاهان ریل و لوکوموتیو دارد، اما به اندازهای هزینههای ریلی گران است که کالای خود را با کامیون و تریلر و به اصطلاح جادهای حمل میکند.
مدیرعامل شرکت سیمان هرمزگان تاکید کرد: درحالی که هزینههای حمل ریلی در سایر کشورها ارزانتر است در ایران گرانتر است، ریل از نظر سرعت و میزان حمل و ایمنی به صرفهتر است چرا که تناژ بالاتری را میتوان حمل کرد و مخاطرههای جادهای و ترافیکی را هم ندارد.
وی گفت: شبکه ریلی در کشور ضعیف است و ریل به بسیاری از مناطق نرسیده است و اگر قرار باشد ریل از بندرعباس تا خمیر کشیده شود این کار جزو اختیارات دولت است.
آقا بیگی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ۱۰۰ هزار تن صادرات در چند ماهه اخیر سال جاری انجام شد و در ماههای آینده هم ۱۰۰ هزار تن سیمان از بندر شهید رجایی صادر خواهد شد، اما به منظور برنامهریزی برای یکسال مالی آینده ۴۰۰ هزار تن پیشبینی صادرات شده تا ارز آوری داشته باشیم.
وی افزود: کشورهای هدف صادرات بیشتر کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند عمان، قطر، امارات بوده و درحال رایزنی با کشورهای دیگر مانند هندوستان و چین هستیم که بار صادراتی خود را در آن کشورها عرضه کنیم.
وی اضافه کرد: همچنین رایزنیهایی با کشورهای دیگر در آفریقا هم درحال انجام است که هنوز به نتیجهای منجر نشده است.
مدیرعامل شرکت سیمان هرمزگان گفت: اکنون سیمان را ارزانترین کالا میدانیم و اگر هر تن را ۷۰۰ هزار تا ۷۳۰ هزار تومان را در بورس کالا عرضه کنیم نهایت قیمت آن ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان است که افزونبر چهار هزار تومان هزینه پاکت است.
وی تاکید کرد: قیمت کیسه ۵۰ کیلویی سیمان ۶۰۰ تومان میشود، آیا کارگر حاضر است کیسهای را با قیمت ۳۰ هزار تومان از خاک معمولی پر کند، اما سیمانی که فرآیندهای مختلفی برای تبدیل شدن به محصول نهایی پشت سر میگذارد قیمت بسیار نازل و پایینی دارد.
آقا بیگی بیان کرد: همین نرخها منجر شده بسیاری تمایلی برای حضور در صنعت سیمان نداشته باشند، جذابیتی که در صنایع پتروشیمی یا فولاد وجود دارد و حجم نقدینگی و گردش مالی که در سایر صنایع وجود دارد در صنعت سیمان وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت سیمان هرمزگان بیان کرد: قیمت سیمان در صنعت ساختمان بیشتر از سه درصد اثر گذار نبوده و اگر برای ساخت یک متر مربع ۱۰ میلیون تومان هزینه میشود تنها سه درصد آن برای سیمان هزینه شده است.
آقا بیگی همچنین گفت: شرکت سیمان هرمزگان در زمینه ایفای مسوولیتهای اجتماعی خود در بندر خمیر درحال بررسی عمده نیازهاست تا براساس آن اقدام کند.
وی اضافه کرد: دستگاههای حاکمیتی مانند فرمانداری اولویتها را بهتر میدانند و با آنها برای دریافت نیازهای منطقه همکاری و تعامل داریم.
منبع: سیمان خبر