به گزارش میمتالز، گسترش مسأله آلودگی محیط زیست، ملاحظات جدی بینالمللی را در امر شرایط زیستمحیطی مناسب برای زندگی بشر بسیار حایز اهمیت نموده است. رویکرد جدید به محیط زیست و در نظر گرفتن آن به عنوان یک جزء از سرمایهملی کشورها و حفظ آن، از مهمترین دغدغههای بشر در دستیابی به توسعه پایدار می باشد. در سرتاسر دنیا استخراج و فراوری مواد معدنی نقش مهمی در مشکلات زیست محیطی از قبیل کاهش سطح جنگل ها، فرسایش خاک وآلودگی هوا و آب ایفا میکند.
بهره برداری از معادن بدون در نظر گرفتن ابعاد مختلف آن، میتواند پیامدهای ناخواسته فراوانی را به دنبال داشته باشد. بخش معدن و صنایع معدنی در بسیاری از کشورها از جمله مهمترین مسیرها در رسیدن به توسعه پایدار بوده است. این مهم در برخی از کشورهای دارای معدنی نیز علاوه بر اینکه منجر به توسعه پایدار نشده، بلکه بعنوان منبع اصلی درآمدی دولت، یک نظام ناکارآمد را به وجود آورده است. وجود معادن و کانسنگهای معدنی در هر نقطهای از دنیا که باشد برای آن منطقه یک امتیاز و غنیمت به شمار میآید که با یک مدیریت صحیح و کارآمد و برنامه ریزی دقیق میتواند به سکوی پرتابی برای آن منطقه مبدل گشته و شکوفایی وپیشرفت را به ارمغان آورد. برای عبور از این بحران مدیریت مسایل معدن خصوصا بسط معادن سبز را میتوان پیشنهاد کرد.
خوشبختانه به معدن در برنامه توسعه کشور توجه جدی و قابل توجهی شده است که این مهم نشان از اهمیت معدن در برنامهریزیهای کلان کشور در مباحث مختلف دارد و باید توجه داشت که تاثیرپذیری معدن از تحریمهای اعمال شده بسیار کم بوده که سبب شده شاهد افزایش فعالیتهای معدنی در کشور باشیم.
معادن تاثیر بهسزایی در تامین مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات و صنایع داخلی و حتی خارجی دارد که به همین دلیل ارزآوری قابل توجهی را نیز این نوع از فعالیت به همراه دارد.
استفاده از یافتههای علمی در مرحله اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی عامل مهمی در توسعه فعالیتهای معدنی بسیار مهم است و با معدنکاری سبز تقابل معدن و محیط زیست تبدیل به تعامل میشود.
با تشدید فعالیت تشکلهای تخصصی در حوزه معدن و آموزش بهرهبرداران، شناخت مردم از فعالیتهای معدنی بیشتر شده و توسعه فعالیتهای معدنی تسهیل شده است.
گل گهر در همکاری جهت تعریف و اجرای پروژههای پژوهشی کاربردی و احداث واحد نیمه صنعتی برای تولید فولاد سبز، از جمله همکاری درتدوین فراخوان ها، داوری، انتخاب پژوهشگر، نظارت بر گزارشهای دریافتی پروژهها و همکاری در خصوص احداث پایلوت نیمه صنعتی فولاد سبز اشاره کرد.
گفتنی است با رویکرد شرکت گل گهر در معدنکاری سبز در زمینه کاهش مخاطرات زیست محیطی فعالیتهای معدنی و همچنین توجه به کاهش استفاده از منابع انرژی تجدید ناپذیر در فرآیندهای تولیدی، موجب تعریف پروژههای تحقیقاتی و اجرایی متعددی در این زمینه شده است.
در حال حاضر نیز کارخانههای بازیابی آب جهت کاهش اتلاف منابع و بازچرخانی آب و همچنین پروژه سولفورزدایی از کارخانه گندلهسازی و تولید کود شیمیایی و نیز پروژه نیروگاه خورشیدی ۴۰ مگاواتی جهت تولید برق پاک و مصرف آن در فرآیندها در گل گهر در حال اجرا میباشد.
قابل ذکر است مشارکت شرکتهای بزرگ در امضا این تفاهم نامه جهت تعریف پروژههای تحقیقاتی آینده نگرانه و اجرای پایلوت طرح فولاد سبز، میتواند به راه حلهای عملیاتی جهت کاهش مصارف منابع تجدید ناپذیر انرژی و کاهش آلودگیهای زیست محیطی منجر شود.
محیط زیست در معرض تهدیدهای جدی است؛ بنابراین یکی از مقدمات اصلی رفع مشکلات زیست محیطی در زمینه معدن کاری، ارتقای فرهنگ عمومی و آموزشهای زیست محطی در زمینه حفظ محیط زیست به معدن کاران و کارگران معدن میباشد. به نظر میرسد تقویت آگاهی عمومی نسبت به مزایای کاربرد حفظ محیط زیست و عواقب و اثرات عوامل مخرب زیست محیطی و تقویت مشارکت عمومی در زمینههای زیست محیطی، ارزیابی راهبردی زیست محیطی، سیاست ها، برنامهها وطرحهای ملی اثرگذار بر محیط زیست دربخشهای صنعت و معدن، ارزیابی زیست محیطی پروژههای معدنی، حمایت از بخش خصوصی جهت سرمایه گذاری در زمینه حفظ محیط زیست و کاهش آلودگیهای زیست محیطی در معادن، فعال نمودن ظرفیتهای تحقیقاتی و علمی درزمینه حفظ محیط زیست و معدن در راستای کاهش آلودگیهای زیست محیطی در معادن میتواند مؤثر باشد.
منبع: پول نیوز