به گزارش میمتالز، ربع سکه در هفتههای اخیر بسیار پرحاشیه ظاهر شده است؛ با حبابگیری ۱۰۰درصدی نرخ این سکه به محدوده ۱۰میلیون تومان رسید و دلیل این رویداد رشد نرخ جهانی طلا به سویهزارو ۹۰۰ دلار در اونس و رشد نرخ دلار در بازار به محدوده ۴۴ هزار تومان و همچنین افزایش تقاضای سرمایهای خرد زیر ۲۰ میلیارد تومان در بازار و رکود در بازارهای رقیب عنوان شد، در همین بین همزمان با رشد بهای ربع سکه و ارز بازار امنیتی شد، از این رو با آغاز طیف وسیع و متنوعی از برخورد با دلالان شاهد افت قیمت ربع سکه تا کانال ۸میلیون تومان بودیم.
با وجودی که ورود نرخ ربع سکه در کانال ۸میلیون تومان ایستادگی کرد و رشد مجدد نرخ ارز در بازار این انتظار را ایجاد کرده بود که نرخ ربع سکه مجدداً به محدوده ۱۰میلیون تومان برسد، بانک مرکزی در آستانه میلاد حضرت فاطمه (س) از طرح عرضه اوراق ۵۰۰ هزار ربع سکه در بورس کالا پردهبرداری کرد، در این میان بازار فیزیکی ربع سکه به کانال ۷میلیون تومان عقبگرد کرد و تقریباً حباب ربع سکه با سایر سکهها برابر شد.
با وجودی که انتظار میرفت ربع سکه در بورس کالا بدون حباب قیمت عرضه شود، اما گویا این سکه نیز تقریباً نرخش نزدیک به بازار فیزیکی است، از این رو باید دید عرضه ۵۰۰هزار ربع سکه در سه روز ابتدایی هفته جاری کمکی به تخلیه حباب قیمتی این کالا میکند یا اینکه قیمت ربع سکه بورس کالا نیز متأثر از نرخ بازار است و با رشد نرخ ارز و مسائلی، چون رشد نرخ جهانی طلا به محدوده هزارو ۹۲۰ دلار در هر اونس این کالا نیز به طور مجدد مسیر قیمتی خود را بیتفاوت به رویداد بورس کالا طی میکند.
از سوی دیگر گفته میشود بازارسازی برای ربع سکه در بورس کالا با هدف انحراف توجه تقاضا و نقدینگی از بازار ارز میباشد. با این حال از آنجا که مالیات و تأخیر در تبدیل اوراق ربع سکه به سکه فیزیکی و عدم شفافیت در رابطه با تمامی متغیرهای بازار کالا در حوزه عرضه ربع سکه سه دستانداز برای ورود سرمایهگذاری ارزیابی میشود، به نظر میرسد عرضهها در بورس کالا حداقل حبابشکن برای ربع سکه در کوتاهمدت نباشد.
عرضه گسترده ربع سکه در بورس کالا آغاز شده است و تا چهارشنبه همین هفته ادامه دارد. ربع سکه که حبابیترین کالای بازار فلزات گرانبهاست، از دیروز در حراج تکقیمتی در حال عرضه به خریداران است، اما هنوز قیمت نهایی آن مشخص و اعلام نشده است.
گفته میشود روز گذشته بانک مرکزی در این میان نقش خود را به درستی ایفا نکرده است. در حالی که طبق مقررات، بانک مرکزی وظیفه دارد به محض اتمام ثبت سفارشها، میزان معاملات، تعداد تقاضا، تقاضاهای پذیرفتهشده و قیمت کشفشده را اعلام کند، اما هنوز خبری از این اطلاعات نیست و متقاضیان سکه بورسی دچار سردرگمی شدهاند.
گفتنی است در سه روز ابتدایی هفته جاری عرضه گسترده ۵۰۰هزار قطعه ربع سکه در بورس کالا انجام میشود. همزمان با افزایش شدید حباب ربع سکه در بازار، بانک مرکزی نسبت به عرضه گسترده این قطعه سکه در بورس کالا اقدام کرده است.
خریداران میتوانند پنج روز کاری بعد از خرید سکه در بورس، به خزانه بانکهای عامل مراجعه کنند و با ارائه اسناد مربوط به بورس، به صورت فیزیکی، معادل سکههای خریداریشده را تحویل بگیرند.
تمامی اشخاص حقیقی بالای ۱۸ سال دارای کد ملی میتوانند حداقل یک قطعه و حداکثر پنج قطعه سکه طلای ربع بهار آزادی را خریداری کنند. تمامی متقاضیان خرید ربع سکه در مکانیسم حراج ناپیوسته شرکت میکنند و قیمت سکه عرضهشده بر این اساس، کشف میشود.
خریداران ربع سکه در بورس حتماً باید آن را به صورت فیزیکی تحویل بگیرند و بعداً نمیتوانند در بازار بفروشند.
سفارشات ارسالشده باید مضربی از ۱۰۰ باشد (هر ۱۰۰ سفارش معادل یک ربع سکه) و ربع سکههای تحویل دادهشده به مشتریان بدون وکیوم هستند.
برای خرید ربع سکه نیازی به کد معاملاتی بورس کالا ندارید و با همان کد بورسی اعم از بورس و فرابورس خود در سایت tsetmc. com یا در سامانه کارگزاری اقدام کنید.
این سکه دارای هزینه انبارداری و مالیات است. هزینه انبارداری، مبلغ هزار ریال روزانه به ازای هر قطعه سکه طلای ربع بهار آزادی است که این هزینه بر عهده خریدار است و زمان تحویل کالا از خزانه باید با انباردار تسویه شود. مالیات بر ارزش افزوده نیز به میزان ۹درصد هزینه انبارداری محاسبه و به انباردار پرداخت میشود.
برای تحویل گرفتن ربع سکه از خزانه، مالک یا نماینده قانونی وی باید از تاریخ اول بهمن ۱۴۰۱ و پس از هماهنگی با خزانه و دریافت نوبت دریافت کالا، در زمان نوبت مشخص شده، همراه با مدارک احراز هویت به محلی که هنگام اخذ نوبت توسط بانک اعلام خواهد شد، مراجعه کند.
حداکثر زمان نگهداری کالا در خزانه تا تاریخ ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ است و پس از آن معاملات نماد برای فرایند تحویل و تسویهحساب با انباردار متوقف خواهد شد.
همچنین فرایند عرضههای بعدی سکههای طلای تمام، نیم و ربع بهار آزادی به صورت منظم و پیوسته متعاقباً از سوی بانک مرکزی اعلام خواهد شد.
منبع: خبرگزاری جوان آنلاین