تاریخ: ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۳:۴۶
بازدید: ۹۰۰
کد خبر: ۲۹۰۰۳۲
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
در تحلیل بنیادی یک شرکت سیمانی بورس مطرح شد

قطعی گاز با «سفانو» چه‌کرد؟

قطعی گاز با «سفانو» چه‌کرد؟
‌می‌متالز - سیمان یکی از پرکاربردترین کالا‌های صنعتی جهان و از اساسی‌ترین مصالح لازم برای رشد و توسعه اقتصاد است. در کشور ما نیز سیمان پس از صنایع پالایشی، شیمیایی و فولاد، از مهم‌ترین صنایع به شمار می‌رود.

قطعی گاز با «سفانو» چه‌کرد؟

به گزارش می‌متالز، شرکت سیمان فارس‌نو در تاریخ ۱۳۶۹ تاسیس شد. مرکز اصلی این شرکت در شهر شیراز و شرکت سیمان فارس و خوزستان مالک ۷۷‌درصد سهام آن است. در این گزارش روند تولید و فروش این شرکت بررسی و در ادامه تحلیلی از سود و P/ E سهم آن ارائه شده است. در نهایت برخی از ریسک‌ها و مزیت‌های شرکت مورد بررسی قرار گرفته است.

محصولات شرکت

موضوع فعالیت شرکت سیمان فارس‌نو طبق بند دوم اساسنامه عبارت است از تولید سیمان و مشارکت در سایر شرکت‌ها از طریق تاسیس یا تعهد سهام. در میان محصولات فروش شرکت، سیمان کیسه تیپ۲ داخلی و سیمان فله تیپ۲ داخلی بیش از ۷۳‌درصد مبلغ فروش شرکت را تشکیل می‌دهند و به ترتیب ۴۵‌درصد و ۲۸‌درصد از درآمد فروش را شامل می‌شوند. بررسی محصولات شرکت حاکی از آن است که حدود ۱۶‌درصد از فروش آن ماهیت صادراتی دارد و به نوسان نرخ ارز وابسته است. در میان مواد مصرفی شرکت، مارل، سنگ‌آهک و سنگ سیلیس بیشترین سهم را دارند و به ترتیب ۲۸ درصد، ۲۶‌درصد و ۲۰‌درصد از مبلغ ماده مصرفی شرکت را تشکیل می‌دهند.

بررسی روند مبلغ فروش شرکت نشان می‌دهد که طی چهارسال گذشته، این شاخص هر سال رشد قابل قبولی را نسبت به سال قبل‌تر تجربه کرده است. میزان مبلغ فروش شرکت از سال ۱۳۹۸ تا سال ۱۴۰۰ به‌ترتیب برابر با ۱۷۱ میلیارد تومان، ۲۴۵ میلیارد تومان، ۳۶۹ میلیارد تومان و ۵۳۷ میلیارد تومان بوده است؛ بنابراین در سه‌سال گذشته رشد ۴۴ درصدی، ۵۱‌درصدی و ۴۵‌درصدی نسبت به سال قبل‌تر به ثبت رسیده است.

باید توجه کرد که رشد مبلغ فروش ناشی از رشد نرخ بوده و رشد میزان فروش در افزایش درآمد شرکت سهمی نداشته است؛ زیرا بررسی آمار میزان فروش شرکت نشان می‌دهد که در چهارسال گذشته هر سال برابر با یک‌میلیون و ۱۵۳‌هزار تن، یک‌میلیون و ۲۹۵‌هزار تن، یک‌میلیون و ۲۴۷‌هزار تن و یک‌میلیون و ۱۲۷‌هزار تن بوده است. در نتیجه رشد هر سال برابر با ۱۲ درصد، منفی ۴‌درصد و منفی ۱۰‌درصد است. دلیل این امر را می‌توان ناشی از مستهلک‌شدن خطوط تولید دانست؛ زیرا شرکت برنامه‌ای برای احداث طرح توسعه به‌منظور نوسازی خط تولید ندارد و به‌نظر می‌رسد در آینده نیز نخواهد داشت.

یکی از آمار‌های مهم خالص ورود و خروج محصولات تولیدی از انبار شرکت است. برخی از شرکت‌ها به دلیل تورم موجود در کشور ترجیح می‌دهند مواد اولیه را به‌سرعت خریداری کنند؛ اما محصولات تولیدی را با سرعت کمتر و طی مدت‌زمان طولانی‌تری به فروش برسانند. این امر موجب می‌شود که حاشیه سود این شرکت‌ها افزایش پیدا کند؛ بنابراین بررسی روند خالص ورود تولیدات به انبار می‌تواند کمک‌کننده باشد. در شرکت «سفانو» طی سه‌سال گذشته روند رو به رشدی در خالص ورود محصولات به انبار مشاهده می‌شود. این آمار از میزان منفی ۵۶۰۰ تن در سال ۱۳۹۸ به مثبت ۴ هزار تن در سال ۱۴۰۰ رسیده است؛ بنابراین سیاست شرکت در سه‌سال گذشته به‌تعویق انداختن فروش تولیدات بوده است.

روند سود‌های اصلی شرکت نشان‌دهنده عملکرد خوب یا بد شرکت‌هاست. در «سفانو» طی چهارسال گذشته روند سود ناخالص همواره افزایشی بوده است، به نحوی که میزان آن از ۸۶ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۷ به ۱۲۲ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۸، ۱۸۰ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۹ و ۲۶۵ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ رسیده است. رشد سالانه این سود نسبت به سال قبل‌تر برابر با ۴۲ درصد، ۴۷‌درصد و ۴۸‌درصد بوده است. در سود عملیاتی و خالص نیز رشد خوبی به چشم می‌خورد، به‌گونه‌ای که سود عملیاتی و خالص در سال ۱۳۹۷ برابر با ۷۳ میلیارد تومان و ۸۶ میلیارد تومان، در سال ۱۳۹۸ برابر با ۹۰ میلیارد تومان و ۱۱۰ میلیارد تومان، در سال ۱۳۹۹ برابر با ۱۳۴ میلیارد تومان و ۱۲۷ میلیارد تومان و در سال ۱۴۰۰ این دو سود برابر با ۲۱۶ میلیارد تومان و ۲۶۸ میلیارد تومان بوده است؛ بنابراین به‌طور میانگین هرسال رشد ۲۶ درصدی، ۳۲ درصدی و ۸۶ درصدی در این دو سود تجربه شده است.

نسبت سهامداران شرکت

سهامداران شرکت سیمان فارس‌نو، عبارتند از شرکت سیمان فارس و خوزستان، شرکت سیمان داراب، شرکت کارخانه‌های سیمان، شرکت سیمان ساوه و شرکت سیمان فارس که به‌ترتیب ۶/ ۷۶ درصد، ۸/ ۲ درصد، ۳/ ۲ درصد، ۹/ ۱‌درصد و ۱/ ۱‌درصد از مالکیت «سفانو» را برعهده دارند.

قطعی گاز با «سفانو» چه‌کرد؟

تحلیل سود سال آینده

میزان فروش و سود‌آوری شرکت‌ها براساس مفروضات در نظر گرفته‌شده، پیش‌بینی می‌شود. اگر این مفروضات منطقی تخمین زده شوند، می‌توان انتظار داشت که برآورد سود با چیزی که محقق می‌شود فاصله زیادی نداشته باشد. یکی از مهم‌ترین مفروضات در شرکت‌ها تولیدی، نرخ ماده اولیه و همچنین نرخ فروش تحلیلی محصولات است. در «سفانو» همان‌طور که پیش‌تر بیان شد، مهم‌ترین محصولات تولیدی عبارتند از سیمان کیسه تیپ۲ داخلی و سیمان فله تیپ ۲ داخلی که برای سال آینده نرخ آن‌ها ۸۵۰‌هزار تومان و ۷۷۰‌هزار تومان برای هر تن محصول برآورد شده است. همچنین مواد اولیه شرکت که شامل مارل و سنگ‌آهک هستند، با نرخ ۲۶‌هزار تومان و ۳۷‌هزار تومان برای هر تن خریداری خواهند شد. از دیگر نرخ‌های اثر‌گذار بر فروش و سود‌آوری شرکت می‌توان به نرخ افزایش حقوق، نرخ تورم و رشد نرخ حمل و نرخ دلار اشاره کرد. این سه‌نرخ به‌ترتیب برابر با ۴۰ درصد، ۴۵‌درصد و ۳۵‌درصد در نظر گرفته شده‌اند.

براساس این مفروضات فروش سال ۱۴۰۱ «سفانو» برابر با ۸۴۶ میلیارد تومان خواهد بود. از این میزان فروش حدود ۴۴۹ میلیارد تومان سود ناخالص و ۳۷۲ میلیارد تومان سود عملیاتی ساخته خواهد شد. در نهایت سود خالص شرکت برابر با ۴۴۸ میلیارد تومان خواهد بود. در این صورت با ثابت فرض‌شدن سرمایه شرکت، سود هر سهم شرکت برابر با ۸۹۷ تومان پیش‌بینی می‌شود. با در نظر گرفتن آخرین قیمت سهم سیمان فارس‌نو که برابر با ۵‌هزار و ۹۵۸ تومان است، نسبت قیمت به سود سهم برابر با ۶/ ۶ واحد تخمین زده شده است.

ریسک‌ها و فرصت‌های شرکت

از مهم‌ترین ریسک‌های شرکت سیمان فارس‌نو می‌توان به نرخ سود اشاره کرد. با توجه به اینکه سیمان فارس‌نو در تلاش است تسهیلاتی با پایین‌ترین نرخ سود ممکن دریافت کند، چناچه نرخ تسهیلات‌دهی دچار نوسان شود، با وجود اثر‌گذاری بر شرکت، این اثر کمتر است. رشد نرخ سود با افزایش هزینه تامین مالی شرکت‌ها بر سود خالص آن‌ها تاثیر مستقیم می‌گذارد. هرچه این نرخ بیشتر افزایش پیدا کند، شرکت‌ها تسهیلات کمتری دریافت می‌کنند که می‌تواند در مواردی باعث افت فروش و سودآوری شود. اما اثر دیگر این اقدام بر کاهش راه‌اندازی طرح‌های توسعه توسط شرکت‌هاست، به نحوی که دیگر بسیاری از طرح‌های توسعه برای شرکت توجیه‌پذیر نخواهد بود. در این شرایط سپرده‌گذاری پول توسط شرکت در بانک‌ها عملی است که بیشتر مورد استقبال بنگاه‌ها قرار می‌گیرد.

یکی از ریسک‌های دیگر، نوسان نرخ ارزش است. با توجه به اینکه مواد اولیه شرکت از داخل کشور تامین می‌شود و بخش اندکی از فروش آن صادرات‌محور است، نوسان این نرخ تاثیر قابل‌توجهی بر سود نخواهد گذاشت. اما در بلندمدت افزایش نرخ دلار بر همه کالا‌ها اثر می‌گذارد. در نتیجه این ریسک در بلندمدت برای شرکت اهمیت پیدا می‌کند.

با توجه به اینکه شرکت محصولاتش را در بورس‌کالا به فروش می‌رساند، ریسکی بابت سوخت‌شدن مطالبات وجود ندارد. در این میان به دلیل تنوع محصولات و کیفیت بالای تولیدات شرکت سیمان فارس‌نو، ریسکی از نظر مشتریان و رقابت با دیگر شرکت‌ها، تهدید‌کننده شرکت نیست.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که یکی از مزیت‌های شرکت‌های صنعت سیمانی این است که دیگر رقبای خارج از کشور وجود ندارد؛ زیرا هزینه حمل محصولات صنعت سیمان هنگامی که از حدی فاصله بیشتر می‌شود، صرفه اقتصادی ندارد. به همین دلیل بیشتر سیمان مورد استفاده در کشور از شرکت‌های داخلی تامین می‌شود.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده