تاریخ: ۲۷ بهمن ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۴:۵۵
بازدید: ۱۶۰
کد خبر: ۲۹۲۵۱۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
دلایل عجیب دولت برای ممنوعیت واردات آیفون ۱۴؛

معرفی متهم جدید برای برهم ریختگی بازار ارز/ آیا با ممنوعیت واردات آیفون ۱۴، بازار ارز آرام خواهد گرفت؟

معرفی متهم جدید برای برهم ریختگی بازار ارز/ آیا با ممنوعیت واردات آیفون ۱۴، بازار ارز آرام خواهد گرفت؟
‌می‌متالز - مقامات دولتی می‌گویند که واردات آیفون ۱۴ را به این دلیل ممنوع اعلام کرده اند که ارز مورد نیاز برای واردات آن از کف بازار جمع آوری می‌شده و همین امر تقاضا را برای ارز بالا برده و بازار را به هم ریخته است. حالا دیگر واردکنندگان خرد موبایل هم به نه بازار موبایل اضافه شده است و باید دید آیا جلوگیری از خرید ۶۰۰ میلیون دلار ارزی که به طور معمول برای واردات گوشی‌های تلفن همراه آیفون هزینه می‌شود بازار ارز را سامان خواهد داد یا برهم ریختگی کنونی، ریشه در تصمیمات اشتباه و آزموده گذشته دارد.

به گزارش می‌متالز، دولت سه‌شنبه رسما واردات گوشی‌های تلفن همراه با برند اپل و مدل آیفون ۱۴ را ممنوع اعلام کرد. بعد از اعلام رسمی ممنوعیت واردات گوشی‌های آیفون ۱۴ از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، سه‌شنبه گمرک جمهوری اسلامی ایران هم، واردات مسافری و پستی آیفون ۱۴ به کشور را از اول اسفند ۱۴۰۱ ممنوع اعلام کرد که البته مرجع ابلاغ کننده از نظر گمرک، باز هم وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده است.

در این بخشنامه اینگونه ذکر شده بود که با توجه به نامه ۱۹ بهمن ماه سازمان توسعه تجارت و نامه ۱۲ بهمن سازمان مذکور، از تاریخ ۱۴۰۱.۱۲.۱ گوشی تلفن همراه با نشان تجاری اپل مدل ۱۴ و کلیه مدل‌های بعد از آن جزو لیست کالا‌های مجاز همراه مسافر و پستی ورودی به کشور نیست.

حالا برخی فعالان بازار موبایل می‌گویند که واردات مسافری گوشی‌های آیفون ۱۴ همراه مسافر در پرواز‌های ورودی طی روز‌های گذشته به شدت افزایش یافته است و با توجه به مهلت چند روزه‌ای که تا اولین روز از آخرین ماه سال وجود دارد، همه به دنبال این هستند که گوشی‌های آیفون ۱۴ را وارد کشور کرده و با قیمت‌های گزاف به فروش برسانند.

در عین حال، فعالان بازار می‌گویند از روزی که زمزمه‌ها و بخشنامه‌های مرتبط با ممنوعیت واردات گوشی‌های آیفون ۱۴ اعلام شده، قیمت گوشی‌های موجود در بازار به شدت افزایش یافته و حتی برخی از گوشی‌ها نیز به پستو‌ها رفته اند تا در زمان مناسب با قیمت بالاتر به فروش برسند؛ البته اکنون هم تقاضا در بازار برای خرید این گوشی‌ها به شدت بالا است و همین افزایش یکباره تقاضا نیز، منجر به برهم زدن تعادل بازار شده و راه را برای سوءاستفاده برخی دلالان مهیا کرده است.

در واقع، اکنون افرادی که قصد داشتند در ماه‌های آینده گوشی آیفون ۱۴ خریداری کنند، خرید‌های خود را به خاطر خبر اعلام ممنوعیت واردات به جلو انداخته اند و همین امر هم، تقاضای وافری را به بازار موبایل وارد کرده و تعادل عرضه و تقاضا را بر هم می‌زند.

اما مقامات ارشد دولتی از جمله رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران می‌گوید که دلیل این تصمیم دولت، آن است که ارز مورد نیاز برای واردات آیفون ۱۴ از کف بازار ارز جمع شده است. حالا یک متهم جدید به فهرست برهم زنندگان بازار ارز اضافه شده و پس از رسانه ها، دلالان و گروه‌های ساماندهی شده داخلی و خارجی، موبایل و آیفون ۱۴ هم به یکی از مظنونان افزایش قیمت ارز در روز‌های گذشته تبدیل شده است، حال آنکه مجموعه سیاست‌هایی که دولت برای مدیریت بازار ارز در نظر گرفته، یکی از عوامل اصلی برهم خوردن بازار ارز است.

علیرضا پیمان پاک، رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه سالانه ۶۰۰ میلیون دلار صرف واردات موبایل آیفون می‌شود، می‌گوید: ۷۰ درصد واردات مسافری گوشی‌های تلفن همراه مربوط به برند اپل است که همه آنها، نیازمند اختصاص حداقل ۶۰۰ دلار ارز دارند؛ به نحوی که واردات گوشی‌های تلفن همراه مسافری با ارز حتی آزاد، تبدیل به کسب و کاری سودمند شده و موجب تحریک بازار قاچاق هم می‌شود.

به گفته او، واردات مسافری گوشی‌های تلفن همراه، یک شبکه غیررسمی تجاری را تشکیل داده و خود به یک کسب و کار تبدیل شده است.

پیمان پاک می‌گوید که تمامی گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار با ارز حاصل از صادرات و در مکانیزم واردات در مقابل صادرات تامین مالی شده و ارز نیمایی به آن‌ها تعلق نمی‌گیرد.

انتقادی که برخی دیگر از فعالان بازار به صحبت‌های او مطرح می‌کنند، این است که اگر صرفا واردات گوشی‌های آیفون ۱۴ به دلیل ارزبری ممنوع اعلام شده است، برخی از مدل‌های سامسونگ نیز همین ارزبری را دارند و عموما با قیمت بالای ۶۰۰ دلار تامین می‌شوند؛ در حالیکه تنها برند اپل زیر ذره بین دولت قرار دارد. این انتقادی است که البته همواره به نوع نگاه دولت به گوشی‌های آیفون وارد بوده، به خصوص اینکه هم اکنون قیمت آیفون ۱۳ حتی به ۱۰۰ میلیون تومان هم بنا به برخی روایات رسیده است.

به هر حال به نظر می‌رسد هر محدودیت یا ممنوعیتی که دولت بر سر راه واردات آنهم بر روی کالا‌هایی که نیاز داخلی در مورد آن‌ها وجود دارد صورت گیرد، به طور قطع نه تنها قیمت را برای مصرف کننده بالا برده و بازار را دچار هرج و مرج و رانت می‌کند، بلکه به دلیل عطش نیازی که در بازار وجود دارد، قاچاق را هم رونق می‌بخشد و این ماجرایی است که بار‌ها و بار‌ها در اقتصاد ایران تکرار شده و دولت سیزدهم هم همچون دولت‌های گذشته، در مسیر خطای آن گام برداشته است.

منبع: خبرگزاری اقتصاد آنلاین

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت