تاریخ: ۲۲ اسفند ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۲:۱۰
بازدید: ۱۰۲
کد خبر: ۲۹۵۷۷۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

گزارش عملکرد یک ساله سازمان بورس/ آخرین وضعیت عرضه خودرو در بورس کالا

گزارش عملکرد یک ساله سازمان بورس/ آخرین وضعیت عرضه خودرو در بورس کالا
‌می‌متالز - رئیس سازمان بورس در آخرین نشست سال جاری به تشریح عملکرد سازمان بورس در سال گذشته پرداخت.

به گزارش می‌متالز، مجید عشقی رئیس سازمان بورس در چهارمین نشست خبری سال ۱۴۰۱ ضمن اشاره به وضعیت فعلی و همچنین چشم انداز و برنامه‌های سال آتی سازمان بورس و اوراق بهادار عنوان کرد: سالی که گذشت همراه با تلاطم‌های مختلفی برای بازار سرمایه بود، از ریسک‌های سیستماتیک تا نوسان قیمت‌های جهانی مواردی بودند که امسال بازار سرمایه بسیار از آن‌ها تاثیر گرفت. هر اقدامات مهمی که در سال جاری به جهت افزایش شفافیت و همچنین تسهیل دسترسی و ثبات بازار سرمایه صورت گرفت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- شکست انحصار در صدور مجوز نهاد‌های مالی، از اقدامات مهم سال جاری بود چرا که یکی از اهداف اصلی سازمان توسعه سرمایه گذار غیر مستقیم است. در سال ۱۴۰۱ شاهد افزایش صندوق‌های تضمین اصل سرمایه، صندوق‌های بخشی و اهرمی که عمدتا توسط بخش خصوصی با همراهی سازمان آماده شدند، بودیم که از اتفاقات بسیار مثبت سال جاری بود که در سال آتی نیز قطعا بیشتر و جامع‌تر خواهند شدند.

۲-اصلاح و ارتقای زیر ساخت‌های بازار، از دیگر اقدامات امسال به شمار می‌رود. به عنوان مثال تغییر دامنه نوسان سهام از این دست اقدامات است که سبب افزایش نقدشوندگی بازار شد و ادامه این مسیر در دستور کار سال آتی است. هدف ما این است که دیگر در بازار شاهد سقف‌های قیمتی و همچنین صف‌های خرید و فروش نباشیم.

۳- نشان دادن عمق مظنه نیز از دیگر اقدامات در سال جاری بود که باعث شد تا دسترسی یکسان همه به اطلاعات به وجود بیاید، امروز همه در دیدن عمق بازار یکسان هستند.

۴- بسته بودن نماد‌ها از شکایات و گلایه‌های جدی فعالان بازار بود، که در سال جاری زمان بسته بودن نماد‌ها به حداقل زمان ممکن کاهش یافت.

۵- گواهی سپرده‌ی نفت خام نیز از دیگر اقدامات سال جاری است که تحولی در حوزه نفت می‌تواند باشد.

۶- در سال جاری، ارزش معاملات در بازار کالایی به بالای ۱۰۰۰ همت و بیش از ۱۱۰ میلیون تن رسید که اعدادی بسیار قابل قبول است و عمده این فروش‌ها نیز توسط شرکت‌های بورسی صورت می‌گیرد.

۷- سال آینده سال اجرای حاکمیت شرکتی است، لازم به ذکر است که در این حوزه نقص‌های جدی وجود دارد که در سال آینده هدف سازمان پیگیری حقوق سهامداران و اجرای کامل حاکمیت شرکتی است.

۸- تمام سود‌های نقدی در سال جاری توسط سجام پرداخت شد. در سود‌های رسوبی شخصی بود که حدود ۱۰۰ میلیارد تومان سود رسوبی از شرکت‌ها طلب داشت که شرکت‌ها پرداخت نکرده بودند که در سال جاری پرداخت شد.

۹- زمان داوری توسط هیات داوری به عنوان مرجع تخصصی رفع اختلافات در بازار سرمایه که در سال‌های قبل شاید به یکسال نیز می‌رسید، هم اکنون به کمتر از ۱۰۰ روز رسیده است که از اتفاقات مهم به حساب می‌آید.

دغدغه سهامداران در بودجه لحاظ شده است

رئیس سازمان بورس در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت بودجه و دغدغه سهامداران بورسی در خصوص اعداد و رقم بودجه و تاثیرات احتمالی آن بر فضای بازار سرمایه گفت: امسال قبل از این که بحث بودجه مطرح شود، کمیته متشکل از کارشناسان و صاحب نظران و همچنین نمایندگان مجلس و مرکز پژوهش‌ها تشکیل شد و بیش از ۳۰ بند در آنجا در حمایت از بازار سرمایه تدوین شد و نتایج آن در اختیار دولت و کمیسیون تلفیق قرار گرفت. همچنین از دیگر اقداماتی که صورت گرفت می‌توان به عنوان مثال به خوراک پتروشیمی‌ها اشاره کرد، همانطور که شاهد بودیم در بحث خوراک، تعدیلی صورت گرفت و اختیار آن به دولت واگذار شد.

گفتنی است در خصوص صندوق تثبیت، کاهش مالیات شرکت‌های بورسی نیز شاهد اتفاقات مثبت برای بازار هستیم.

گفتنی است در سال جاری نزدیک به ۱۷۰ هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه از سود رسوبی شرکت‌ها داشتیم که مالیات این سود اگر قرار بود اخذ شود عدد قابل توجهی می‌شد.

افزایش دامنه نوسان سهام، از برنامه‌های سال آتی است

همچنین عشقی در خصوص جزئیات افزایش دامنه نوسان گفت: هنوز زمان تغییر دامنه نوسان مشخص نیست و در تصمیم گیری این موضوع عجله نمی‌کنیم چرا که دستکاری زیرساخت‌های بازار اگر زیاد شود چندان خوب نیست. ولی افزایش دامنه نوسان تا ۱۰ درصد در نظر است که البته هنوز قطعی نیست.

نماد بانک آینده همچنان بسته می‌ماند

وی در پاسخ به توقف نماد بانک آینده و آخرین وضعیت سهام این بانک گفت: بانک آینده ابهامات زیادی دارد، ولی هنوز به جمع بندی نرسیده ایم، اما با این سطح از ابهاماتی که در صورت‌های مالی و در قرارداد‌های این بانک وجود دارد، نماد بسته می‌ماند. این بانک در ۳۰ شهریور سال ۱۴۰۰ به دنبال یک شفاف سازی متوقف شد و از آن روز تا کنون ابهامات آن روز به روز بیشتر شده است.

آخرین وضعیت عرضه خودرو در بورس کالا

رئیس سازمان بورس در خصوص آخرین وضعیت عرضه خودرو در بورس کالا گفت: در دو سال گذشته قیمت کارخانه‌ی خودروساز‌ها اصلاح نشده بود، خودرو شاید در حالت عادی جایش در بورس نبود، ولی در شرایطی که به وجود آمده بود (قرعه کشی)، نتیجه‌ای جز نابود شدن شرکت‌های خودروسازی نداشت. در ۵-۶ سال گذشته هیچ خودروی جدیدی به بازار عرضه نشد که مشخصا به این دلیل بود که هیچ بخش تحقیق و توسعه‌ای در این شرکت‌ها به دلیل زیان ده بودن وجود نداشت.

لازم به ذکر است که عرضه خودرو در بورس کالا منتفی نشده است، اما امروز شورای رقابت مدعی شده است که قیمت خودرو‌ها را به نحوی تعیین می‌کند که شرکت‌های خودروساز بتوانند سود منصفانه‌ای کنند، در این صورت سازمان بورس هیچ مخالفتی با عرضه خودرو در سایر بستر‌ها ندارد و در این شرایط دیگر نیازی نیست خودرو در بورس عرضه شود. مهمترین چالش ما با خودروسازان رعایت حقوق سهامداران است که با وزارت صمت در این خصوص صحبت کرده ایم.

آخرین وضعیت پرداخت سود سهام عدالت و بازگشایی نماد‌های استانی

عشقی در خصوص واریز سود سهام عدالت گفت: ۶-۷ شرکت از مجموع شرکت‌هایی که در سود سهام عدالت را واریز می‌کنند، واریز نکرده اند که در هفته‌ی جاری واریز خواهند کرد، با واریز این شرکت ها، مبالغ تکمیل می‌شود و سعی می‌کنیم تا سود در همین روز‌های پایانی سال برای سهامداران سهام عدالت واریز شود.

نماد‌های استانی هم بعد از برگزاری مجامع شان باز خواهند شد، اما هنوز در خصوص مجامع این شرکت‌ها جمع بندی نشده است، دلیل آن هم این است که ما به دنبال آن هستیم که این مجامع با بیشترین سهامدار خرد برگزار شود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده