تاریخ: ۳۰ فروردين ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۶:۱۱
بازدید: ۲۴۰
کد خبر: ۲۹۹۶۴۷
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
مدیرعامل شرکت شایان سنگ سمند مطرح کرد:

وقت‌کشی…

وقت‌کشی…
‌می‌متالز - مدیرعامل شرکت شایان سنگ سمند، تولیدکننده کلوخه مسی گفت: خوشبختانه ایران دارای منابع معدنی فراوانی است، اما بهره‌برداران معادن با مشکلاتی نظیر بروکراسی‌های ادارای طولانی، وجود معارضان محلی و فرسوده بودن ماشین‌آلات معدنی و… روبه‌رو هستند. با رفع موانع موجود می‌توانیم آینده روشنی را برای صنایع معدنی و فلزی کشور متصور باشیم.

به گزارش می‌متالز، شهرام شریف رازی بیان کرد: متاسفانه در حال حاضر این مجموعه غیرفعال است، اما زمانی که این شرکت فعال بود، به تولید کنسانتره مس، سرب و فلدسپات پتاسیم مشغول بود. از دلایلی که موجب شد تا نتوانیم به تولید ادامه دهیم، وجود ایراداتی در ماشین‌آلات خط تولید بود که باعث شد تا راندمان و بهره‌وری لازم را نداشته باشیم. البته امکان تعمیر ماشین‌آلات و تجهیزات در داخل، توسط متخصصان داخلی بود، اما به سبب وجود مشکلات فراوان و عدم همکاری شرکای تجاری از ادامه مسیر بازماندیم؛ در صورتی که برای به ثمر رساندن این کارخانه نزدیک به چهار سال تلاش کرده بودیم. در آن برهه زمانی که کارخانه مشغول به تولید بود، تقاضا برای کنسانتره به شدت فراوان بود و بازار از رونق خوبی برخوردار بود، زیرا کنسانتره مس سولفوره با عیار ۲۴ تا ۲۵ درصد، در بازار و بین تولیدکنندگان حکم طلا را داشت؛ به همین دلیل تولیدکنندگان، کنسانتره مس را پیش خرید می‌کردند و حتی قبل از تحویل بار، بهای آن را می‌پرداختند. در رابطه با کنسانتره سرب هم شرایط بدین گونه بود و تقاضا برای آن بسیار بالا بود؛ کانی گالن کنسانتره سرب سولفیدی که تولید می‌کردیم بین ۵۰ تا ۶۰ درصد بود.

وی در همین راستا ادامه داد: البته در زمینه استخراج از معادن، سال‌های زیادی است که فعالیت می‌کنیم و به صورت مقطعی به سمت فرآوری مواد با روش فلوتاسیون روی آورده بودیم. در حال حاضر به فروش کلوخه مس اکسیدی و سرب سولفیدی مشغول هستیم؛ به طور مستقیم بیش از ۱۰۰ نفر و به طور غیرمستقیم بیش از ۲۰۰ نفر در این مجموعه فعالیت دارند. لازم به ذکر است که اکنون در مجاورت معدن به روش ثقلی (میز لرزان) و بدون مواد شیمیایی به فرآوری مواد معدنی ادامه می‌دهیم.

مدیرعامل شرکت شایان سنگ سمند اظهار کرد: تا چند ماه پیش این کلوخه‌ها را به صورت خام به فروش می‌رساندیم، اما اکنون با توافقی که با کارگاه‌های ریخته‌گری انجام دادیم، مواد اولیه را به این کارگاه‌ها تحویل داده و به صورت دستمزدی با آن‌ها همکاری می‌کنیم؛ در نهایت شمش آماده شده را از کارگاه‌های ریخته‌گری تحویل می‌گیریم و در بازار به فروش می‌رسانیم. این مجموعه به طور مستقیم در زمینه صادرات فعالیت ندارد، اما شمش‌هایی که در بازار عرضه می‌کنیم، به سبب افزایش قیمت‌های جهانی مس و سرب به خارج از کشور صادر می‌شوند.

شریف رازی در رابطه با قدیمی بودن و فرسودگی ماشین‌آلات مورد استفاده در معادن، عنوان کرد: در حال حاضر قدیمی بودن ماشین‌آلات معدنی یکی از مشکلات اصلی معادن است؛ به عنوان مثال هم‌اکنون با فرسوده بودن ماشین‌آلاتی همچون بیل مکانیکی، لودر و بلدوزر مواجه هستیم. به سبب اینکه در چند معدن مختلف مشغول به فعالیت هستیم، این موضوع مشکلات فراوانی را برای ما ایجاد کرده است و واردات ماشین‌آلاتی معدنی هم نتوانست گره‌ای از کار ما بگشاید. از دیگر چالش‌هایی که با آن‌ها مواجه هستیم، اقدامات ناشایست معارضان محلی برای جلوگیری و کند کردن روند تولید است.

موانع کوچک، سرعت‌گیر‌های ماشین تولید

وی در خصوص وضعیت معادن کشور و شرایط معدن‌داران، ابراز کرد: خوشبختانه ایران از لحاظ منابع معدنی، بسیار غنی بوده و مواد معدنی موجود در این معادن از کیفیت بالایی برخوردار است، اما وجود مشکلاتی در زمینه استخراج، فرسوده بودن ماشین‌آلات معدنی و کمبود نیروی انسانی سرعت حرکت تولیدکنندگان را کند کرده است. در رابطه با نیروی انسانی، به دلیل اینکه معادنی که ما روی آن‌ها فعالیت داریم، خارج از شهر بوده و مسیر‌های ارتباطی آن‌ها ثعب‌العبور است، با معضل کمبود نیروی انسانی روبه‌رو هستیم.

مدیرعامل شرکت شایان سنگ سمند به بیان دیگر مشکلات بهره‌برداران معادن پرداخت و گفت: برای تهیه زمین جهت طرح توسعه فرآوری مواد، به مدت دو سال منتظر تشکیل جلسه کارگروهی بودیم که با واگذاری زمین به ما موافقت کنند؛ البته بعد از موافقت کارگروه، مجددا درگیر بروکراسی‌های ادرای دیگری شدیم. قرار بود با تصویب ماده ۹۰ آیین‌نامه اجرایی قانون معادن، میزان استعلام‌های صورت گرفته از وزارتخانه‌ها از ۲۵ عدد به سه عدد تقلیل یابد و هر ماه به مدت دو بار این جلسه‌ها تشکیل شود؛ در صورتی که زمان تشکیل کارگروه‌ها جهت بررسی طرح‌های توسعه، به مدت دو سال به طول انجامید. علاوه‌بر زمان طولانی، برای آماده کردن یک طرح توسعه و ارائه آن به سازمان‌های مربوطه، باید ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان هزینه کنیم. طرح‌های توسعه‌ای دیگری را نیز همچون افزایش میزان ظرفیت تولید در دستور کار داشتیم، اما به سبب وجود بروکراسی‌های ادارای زمان‌بر از انجام‌ها بازماندیم. هدف‌گذاری‌های دولت در حوزه صنایع معدنی و فلزی، آنچنان تاثیری در رشد و توسعه فعالیت ما نداشته است؛ به طور مثال تصویب ماده ۹۰ از سوی مجلس که به آن اشاره شد. همچنین حقوق دولتی معادن را نیز بهره‌برداران باید تحت هر شرایطی پرداخت کنند، چه برداشتی از معدن صورت بگیرد و چه برداشتی از ذخایر معدن انجام نگیرد.

شریف رازی با اشاره به اجرای طرح‌های پایلوت در استان سمنان، تصریح کرد: در حال حاضر به سبب اجرای این طرح‌ها، قیمت گازوئیلی که بهره‌برداران معادن خریداری می‌کردند از حدود ۱۰۰ تومان به ازای هر لیتر به یک هزار و ۷۰۰ تومان به ازای هر لیتر افزایش یافت. در کنار افزایش قیمت، ملزم هستیم تا ما به تفاوت قیمت گازوئیلی را که سال گذشته خریداری کردیم با قیمت روز گازوئیل و بر حسب فوب خلیج فارس پرداخت کنیم تا سهمیه گازوئیل به ما تعلق بگیرد؛ البته با پیگیری‌هایی که از نهاد‌های مربوطه انجام دادیم، قرار شد تا این اختلاف قیمت را نپردازیم.

اهمیت اکتشاف

وی در رابطه با آینده صنعت مس و تولیدکنندگان فعال در این صنعت، تاکید کرد: افزایش قیمت جهانی مس به نفع صنایع بالادستی و تولیدکنندگان مواد اولیه است، اما باید گفت که ذخایر پرعیار معادن مس کشور روبه اتمام بوده و عیار کلوخه مسی که استخراج می‌شود کاهش پیدا کرده است؛ به همین دلیل موضوع اکتشاف بیش از پیش اهمیت پیدا می‌کند. البته معادن استان سمنان به دلیل اینکه به تازگی کشف و مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌اند از شرایط خوبی برخوردار هستند و آینده روشنی را در پیش دارند. اکتشاف معادن دارای چند مرحله از جمله سنجش از راه دور یا ریموت سنسینگ، ژئوفیزیک، ژئوالکتریک، «IP» و در نهایت حفاری و استخراج است.

مدیرعامل شرکت شایان سنگ سمند با بیان اینکه تکنولوژی‌های مورد استفاده در اکتشاف و شناسایی محدوده‌های معدنی در ایران نسبت به سایر کشور‌ها رشد و توسعه نیافته است، خاطرنشان کرد: با توجه به دانش متخصصان داخلی امکان اینکه به بومی‌سازی این تکنولوژی‌ها بپردازیم وجود دارد، اما عدم حمایت از تولیدکنندگان و سنگ‌اندازی در مسیر تولید مانع از آن شده است؛ به همین دلیل تنها خواسته ما تولیدکنندگان کاهش سنگ‌اندازی‌ها در مسیر تولید و کاهش زمان انجام فرآیند‌های اداری است.

منبع: فلزات آنلاین

عناوین برگزیده