تاریخ: ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۶:۵۹
بازدید: ۲۸۲
کد خبر: ۳۰۶۳۰۹
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
نسبت قیمت به سود صنعت سرب و روی در سه‌سناریوی ارزی بررسی شد

عیارسنجی معادن سرب و روی

عیارسنجی معادن سرب و روی
‌می‌متالز - بررسی وضعیت ۱۰معدن سرب و روی کشور نشان می‌دهد که ظرفیت اسمی تولید روی ایران حدود ۴۷۰‌هزار تن و تولید واقعی سالانه کشور حدود ۲۱۰‌هزار تن است. در مورد فلز سرب نیز میزان تولید سالانه کشور کمتر از ۲۰‌درصد ظرفیت اسمی است.

عیارسنجی معادن سرب و روی

به گزارش می‌متالز، از جمله دلایل عدم‌استفاده از ظرفیت تولید شمش سرب و روی در ایران می‌توان به کمبود ماده معدنی، کاهش عیار خاک معدنی، واقعی نبودن ظرفیت اسمی اعلامی و عدم‌توسعه صنعت بازیافت اشاره کرد. از سوی دیگر، بیشترین عامل موثر بر سودآوری صنعت سرب و روی تغییرات قیمت دلار است که در این گزارش در سه‌سناریو به بررسی اثر تغییرات قیمت دلار بر نسبت قیمت به سود ۱۱شرکت این صنعت پرداخته شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که افزایش قیمت دلار بر نسبت قیمت به سود این صنعت تاثیر معکوسی خواهد داشت.

تولید سرب و روی در جهان و ایران

ذخایر کشف‌شده روی جهان ۲۵۰ میلیون تن تخمین زده می‌شود. کشور‌های استرالیا و چین به ترتیب با ۶۸ میلیون و ۴۴ میلیون تن، جمعا ۴۵‌درصد ذخایر کشف‌شده را به خود اختصاص داده‌اند. تولید جهانی روی در سال ۲۰۲۱ با افزایش ۷ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۹/ ۱۲ میلیون تن بود. چین با ۲/ ۴ میلیون تن ۳۳‌درصد از تولید جهان را در این سال به خود اختصاص داد و پرو و استرالیا با ۶/ ۱ میلیون و ۳/ ۱ میلیون تن در رتبه‌های بعد قرار داشتند. بیشترین صادرات روی در سال ۲۰۲۱ مربوط به کشور‌های استرالیا، پرو و آمریکا بود که ارزش صادرات این کشور‌ها به ترتیب ۲ میلیارد، ۶۶/ ۱ میلیارد و ۴۶/ ۱ میلیارد دلار بود. بزرگ‌ترین وارد‌کنندگان روی هم کشور‌های چین با ۳/ ۳ میلیارد، کره‌جنوبی با ۷۲/ ۱ میلیارد و ژاپن با ۱۲/ ۱ میلیارد دلار بودند.

ایران با داشتن ۱۲ میلیون تن ذخایر روی، کمتر از ۵ درصد ذخایر کل روی دنیا را در اختیار دارد. ظرفیت اسمی تولید روی ایران حدود ۴۷۰‌هزار تن و تولید واقعی سالانه ایران در حدود ۲۱۰‌هزار تن است. ذخایر سرب جهان هم ۹۰ میلیون تن تخمین زده می‌شود و استخراج سالانه سرب در جهان حدود ۵/ ۴ میلیون تن است. در سال ۲۰۲۱، کشور‌های چین، استرالیا و آمریکا به ترتیب با ۲ میلیون، ۴۴۰‌هزار و ۲۸۰‌هزار تن در صدر تولیدکنندگان سرب دنیا قرار گرفتند. ایران حدود ۴ میلیون تن از ذخایر سرب جهان را در اختیار دارد. با وجود اینکه ظرفیت اسمی تولید شمش سرب ایران یک‌میلیون تن است، سالانه نزدیک به ۱۹۰‌هزار تن شمش سرب در کشور تولید می‌شود. از جمله دلایل عدم‌استفاده از ظرفیت تولید شمش سرب و روی در ایران می‌توان به کمبود ماده معدنی، کاهش عیار خاک معدنی، واقعی نبودن ظرفیت اسمی اعلامی و عدم‌توسعه صنعت بازیافت اشاره کرد.

معادن سرب و روی ایران

بیشترین استخراج ماده معدنی سرب و روی ایران مربوط به استان زنجان است. معادن «مهدی آباد»، «انگوران» و «ایرانکوه» مهم‌ترین معادن سرب و روی ایران محسوب می‌شوند. در حال حاضر معدن سرب و روی انگوران بزرگ‌ترین معدن فعال ایران است و در ۱۳۵کیلومتری غرب شهر زنجان واقع شده است. میزان ذخایر قطعی معدن انگوران ۹ میلیون تن است. عمده شرکت‌های صنعت سرب و روی ایران فاقد معدن هستند و با توجه به اینکه عمده این شرکت‌ها در استان زنجان واقع شده اند، ماده معدنی موردنیاز خود را از معدن انگوران تهیه می‌کنند. همچنین به دلیل کمبود خاک معدنی، تعدادی از شرکت‌ها بخشی از خاک معدنی موردنیاز خود را از ترکیه وارد می‌کنند. علاوه بر این، انتظار می‌رود معدن مهدی آباد در سال‌های آتی به بهره‌برداری برسد. ظرفیت معادن مهم سرب و روی کشور در جدول نشان داده شده است. به‌رغم اینکه معدن مهدی‌آباد نزدیک به ۶۹‌درصد از ظرفیت قطعی معادن ذکرشده در این جدول را در اختیار دارد، عیار خاک این معدن در مقایسه با معدن انگوران بسیار پایین است.

قیمت‌گذاری سرب و روی

قیمت‌گذاری سرب و روی بر اساس نرخ جهانی این فلزات و رقابت در بورس‌کالا تعیین می‌شود. از این رو نوسانات نرخ دلار در تعیین قیمت این محصول در بازار داخل اهمیت زیادی دارد. قیمت خاک معدنی، موجودی انبار، چشم‌انداز عرضه و تقاضای جهانی و چشم‌انداز اقتصاد جهانی از جمله عوامل مهم و اثرگذار بر قیمت این فلزات محسوب می‌شوند. چین بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فلز روی در تولید ورق گالوانیزه است؛ بنابراین تقاضای فولاد این کشور می‌تواند محرک قیمت شمش روی باشد. برای درک چشم انداز تقاضای روی چین می‌توان به شاخص مدیران خرید این کشور توجه کرد. شاخص PMI بخش تولید این کشور در ماه آوریل با ۷/ ۲ واحد کاهش به سطح ۲/ ۴۹ واحد رسید. هفته گذشته تحت‌تاثیر تداوم بدبینی‌ها نسبت به چشم‌انداز تقاضا و همچنین وضعیت اقتصاد چین شاهد کاهش قیمت شمش روی تا ۲، ۳۱۵ دلار در هر تن بودیم.

صنعت سرب و روی در بازار سرمایه

نماد‌های «فاسمین»، «فرآور»، «فسرب»، «فروی»، «فگستر»، «فتوسا»، «کبافق»، «فزرین»، «کاما»، «کیمیا» و «کدما» از گروه سرب و روی بازار سرمایه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته‌اند. محصول اصلی هفت‌شرکت نخست، شمش روی است، در حالی که چهار شرکت دیگر تولیدکننده کنستانتره سرب و روی هستند. در بین این نمادها، شرکت‌های «کاما» و «کبافق» دارای معادن فعال سرب و روی هستند. ارزش بازار شرکت‌های این صنعت ۵/ ۵۲‌هزار میلیارد تومان است. شرکت «فاسمین» با ۱/ ۱۸‌هزار میلیارد تومان بالاترین ارزش بازار و بیشترین میزان تولید شمش روی را در اختیار دارد.

وضعیت بنیادی شرکت‌ها

شرکت‌های دارای معدن «کاما» و «کبافق» بالاترین حاشیه سود ناخالص را در این صنعت دارند و «فاسمین» از لحاظ حاشیه سود ناخالص در رتبه سوم قرار دارد. میانگین شش‌ساله حاشیه سود ناخالص این سه‌شرکت به ترتیب ۸۰ درصد، ۵۲ درصد و ۵۱ درصد است. «فگستر» با میانگین حاشیه سود ناخالص ۱۰ درصد در رتبه آخر قرار دارد. یکی از نکات مهم این صنعت، فروش‌های موردی و موجودی کالای قابل‌توجه است. «فاسمین»، «فرآور» و «فسرب» دارای موجودی کالای قابل‌توجهی هستند. فروش این موجودی می‌تواند با افزایش درآمد و شناسایی سود قابل‌توجه در این شرکت‌ها همراه باشد.

به عنوان مثال نزدیک به نیمی از فروش صادراتی شمش روی شرکت «فاسمین» در سال گذشته در بهمن‌ماه و از موجودی انبار این شرکت بود. با فرض ثبات در نرخ‌های جهانی شمش سرب و روی در سه‌سناریوی متفاوت ۴۰ هزار، ۴۵ هزار و ۵۰‌هزار تومانی برای نرخ دلار، P/ E آینده‌نگر این صنعت به ترتیب ۴/ ۱۵، ۱/ ۱۲ و ۹/ ۹ خواهد بود. کمترین P/ E مربوط به شرکت‌های «فتوسا» و «فاسمین» است. «فروی» بیشترین اهرم را نسبت به دلار دارد، به گونه‌ای که افزایش نرخ دلار از ۴۰ هزار به ۵۰‌هزار تومان P/ E این شرکت را حدود یک‌هشتم برابر می‌کند. در صورت فروش از موجودی کالا، سود و P/ E این شرکت‌ها می‌تواند دستخوش تغییرات بااهمیتی شود که لازم است در تحلیل‌ها لحاظ شود.

محسن افشارمنش/ کارشناس گروه مالی مهرگان (ساتا)

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت