تاریخ: ۲۵ دی ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۲:۵۲
بازدید: ۱۸۹
کد خبر: ۳۳۰۰۱۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

بورس در راه سقف تاریخی

بورس در راه سقف تاریخی
‌می‌متالز - بازار سرمایه روز گذشته در ادامه رشد چند روز اخیر از دلار پیروی کرد. دیروز (یکشنبه ۲۴ دی ماه) نماگر اصلی بورس بیش از ۱۶هزار واحد دیگر ارتفاع گرفت و به محدوده دو‌میلیون و ۱۹۷‌هزار واحد وارد شد. این رشد که بیش از هر چیز دیگری مرهون تحرکات در بازار دلار است، اما تنها به بازار سرمایه ختم نمی‌شود.

به گزارش می‌متالز، سایر بازار‌ها نیز در روز‌های اخیر متاثر از دلار، رشد داشتند. اگرچه طلا و سکه دیروز با افتی نسبی نسبت به روز‌های قبل همراه بودند، اما روند در بازار‌هایی مانند خودرو نیز همچنان صعودی است. چنانچه دولت سیاست انقباضی خارج از پیش‌بینی اتخاذ نکند، رشد در بازار سرمایه آهسته و پیوسته تا پایان سال ادامه پیدا خواهد کرد و شاخص‌کل به سمت سقف تاریخی خود در اردیبهشت حرکت خواهدکرد.

دنباله‌روی از دلار

محمد خبری‌زاد، تحلیلگر بازار سرمایه گفت: بورس به‌دنبال رشد بازار‌های موازی در این چند روز مثبت بود. با توجه به کاهش موجودی دلار در بازار آزاد، سرمایه‌گذاران به سراغ بازار‌های جایگزین رفتند. این بازار جایگزین، در درجه اول سکه، طلا و بعد حتی خودرو بود، چون در آن بازار نیز رشد ۱۰ تا ۲۰‌درصدی قیمت داشتیم و بعد از آن بازار سرمایه پیرو این رشدها، افزایش یافت و در کنار آن نرخ دلار نیمایی به حدود ۳۹‌هزار و ۶۰۰‌تومان رسید.

وی ادامه داد: رشد دلار در بازار آزاد و ارزندگی بازار سرمایه نسبت به سایر بازار‌ها دست‌به‌دست هم داد تا رشد شامل بازار سرمایه نیز بشود. با توجه به دورنمای فعلی که داریم اگر قیمت دلار در همین نقطه ثابت بماند، رشد تا چند روز دیگر در بازار سرمایه ادامه می‌یابد و صنایعی که تا الان رشد پیدا نکرده‌اند و شرکت‌هایی که تحرکی نداشته‌اند و از نظر بنیادی ارزنده هستند، هم رشد می‌کنند و بعد از آن احتمالا بازار مقطعی استراحت کند. خبری‌زاد گفت: در کل بورس کاملا پیرو دلار است و احتمالا روند بازار سرمایه در ادامه نیز کاملا با سایر بازار‌ها همخوانی خواهد داشت و برای اینکه ببینیم که در این بازار ادامه روند چطور خواهد شد، چشم سهامداران صددرصد به‌دنبال دلار خواهد بود تا ببیند سیاست بانک‌مرکزی به چه صورت است. آیا بانک‌مرکزی دوباره قیمت‌ها را سرکوب می‌کند یا اجازه می‌دهد دلار نسبت به ابتدای سال‌به اندازه رشد نقدینگی یا تورم رشد پیدا کند، بنابراین به همین دلیل ادامه این روند به روند بازار ارز بستگی دارد. این تحلیلگر بورسی خاطرنشان کرد: در کنار آن گزارش‌های ۹ ماهه و فصلی پاییز نیز در حال انتشار است که می‌تواند به ادامه‌دار بودن این روند کمک کند. صنایع و شرکت‌های مهم اگر گزارش‌های خوبی بدهند، شاهد ادامه روند صعودی خواهیم بود.

امکان لمس سقف تاریخی

ابراهیم سماوی، تحلیلگر بازار سرمایه نیز گفت: اگر نگاه تاریخی به قیمت‌های موجود در بازار سرمایه و سایر بازار‌های موازی بیندازیم، خواهیم دید که در آبان ماه سال‌جاری تمامی بازار‌ها اعم از ارز، طلا، مسکن و همچنین بازار سرمایه که از این قاعده مستثنی نبود، به‌نوعی کف قیمتی خود را مشاهده کردند؛ یعنی تمام بازار‌ها در رکود بودند که عواملی از جمله سیاست‌های انقباضی دولت و همچنین عرضه طلا و ارز در بازار منتج به این شده‌بود که دلار، که محرک تمامی بازارهاست وضعیت را کنترل کند و بالطبع سایر بازار‌ها نیز در رکود به‌سر بردند.

وی ادامه داد: از طرف دیگر انتشار اخبار منفی و ریسک سیستماتیک در حوزه بین‌الملل هم دائما به بازار سرمایه مخابره می‌شد که منجر به رکود عمیقی شده‌بود، اما از سوی دیگر نرخ تورم واقعی بالای ۵۰‌درصد است و ماشین پول‌سازی بانک‌مرکزی کمافی السابق در حال چاپ پول است. قاعدتا دولت‌ها در بازه زمانی کوتاهی می‌توانند با توجه به موجودی ارز و طلایی که در اختیار دارند، بازار‌ها را به‌نحوی مدیریت کنند و در نهایت باید تسلیم بازار و عرضه و تقاضای واقعی شوند.

سماوی افزود: با توجه به اینکه به آخر سال‌شمسی نزدیک می‌شویم و سال‌جدید میلادی نیز آغاز شده‌است و افزایش واقعی برای تجار در سمت تقاضای دلار وجود دارد و از سوی دیگر با توجه به اینکه رویکرد دو‌ساله دولت برای خیلی از افراد برای آن‌ها مشخص‌شده، ترجیح دادند دارایی‌های ریالی خود را تبدیل به دارایی امن‌تری مانند دلار کنند و طبیعتا بازار سرمایه نیز با توجه به رشد دلار تحرکات خود را آغاز کرده‌است.

این تحلیلگر عنوان کرد: به‌نظر می‌رسد بازار سرمایه آهسته و پیوسته به سمت سقف تاریخی خود که در اردیبهشت ماه سال‌جاری رسیده بود، مجددا برسد و این سقف را لمس کند. جدا از آن اخبار خاصی از لحاظ جهانی یا در حوزه بازیابی و اعتمادسازی در حوزه بازار سرمایه رخ نداده تا بازار سرمایه متاثر از آن رشد کند و صرفا بازار سرمایه زیر سایه رشد دلار، رشد خود را در این روز‌ها تجربه می‌کند.

پیشروی صنایع دلاری

مهدی دلبری، تحلیلگر بازار سرمایه نیز معتقد است بازار سرمایه چند روزی است که روند نسبتا مناسبی به خود گرفته. او گفت: ارزش معاملات بهبود پیدا کرده و از طرفی شاهد ابطال افراد حقیقی در صندوق‌های درآمد ثابت و موج خرید سنگین در ابزار صندوق‌های کالایی مانند گواهی شمش و صندوق‌های طلا هستیم که البته در انتهای بازار روز گذشته منفی خورد.

وی ادامه داد: روند در صندوق‌های کالایی مقداری ضعیف شده، اما روند در چند روز اخیر نسبتا مثبت بود و بخشی از آن به دلیل حرکات دلار بود. از طرفی می‌توان انتظار داشت با فرض ثابت‌بودن حاشیه سود در صورت‌های مالی ۹ ماهه حداقل انتظار ۱۰ تا ۱۵‌درصد رشد سود را می‌توان داشت و می‌توان امیدوار بود که P/E آینده‌نگر مناسب‌تر باشد.

دلبری گفت: به‌نظر می‌رسد با توجه به رقابت شدیدی که در بانک‌ها در نرخ بهره بالا شکل‌گرفته، تنها دارایی ارزان ابزار‌های دلاری مانند سهام کامودیتی‌ها شرکت‌های صادرکننده و ابزار‌های صندوق‌های کالایی می‌تواند باشد و به‌نظر می‌رسد رقابت‌هایی که در پایان سال به‌صورت سنتی شاهد بودیم، امسال زودتر در بازار‌های موازی ببینیم.

تحرکات بازار نیز نسبتا به سمت شرکت‌های دلاری معطوف شده و امیدوارم این روند ادامه‌دار باشد و همزمان ابلاغیه‌ای از سوی دولت برای سرکوب بازار منتشر نشود.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده