به گزارش میمتالز، علی عبدالمحمدی: با توجه به تورم مزمنی که در اقتصاد کشور ما نهفته است، مساله سرمایهگذاری یکی از مهمترین موضوعاتی است که باید مدنظر خانوارها قرار گیرد. در امر سرمایهگذاری، انتخاب بازاری که بتواند متناسب با ریسک تحملشده برای سرمایهگذار بازدهی خوبی را به ارمغان بیاورد نیز در درجه بعدی اهمیت قرار میگیرد. سرمایهگذاران با توجه به «ذائقه و شخصیت معاملاتی» خود (ریسک پذیری و ریسک گریزی) بازار هدف خود را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند.
تورم مهمان ناخوانده و بدخیم سالهای اخیر اقتصاد ایران بودهاست و در این اثنا، اکثر سرمایهگذاران مهمترین رسالت خود را در شرایط فعلی، «حفظ ارزش پول تحتتملک خود» میدانند و در وهله بعدی به بازدهی مازاد نسبت به تورم (که همان سود واقعی است) میاندیشند.
در روزهای اخیر با توجه به افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، استقبال فوق العادهای از بازار طلا و سکه بهعمل آمدهاست و در چند نوبت مختلف، ارزش معاملات صندوقهای طلا، رکورد تاریخی خود را شکسته است.
همین موضوع دستمایهای شد تا در گزارش حاضر به بررسی عملکرد بازارهای دارایی داخلی در ۲۲ ماه اخیر (از ابتدای سال۱۴۰۱) پرداخته شود.
دلار از نیمهدوم سالگذشته در مسیر صعودی قرارگرفت و تاخت و تاز قیمتی اسکناس آمریکایی بدون درنگ تا ۶۰هزارتومان ادامه داشت. همین موضوع موجب شد تا در سایه اعتماد رخت بربسته از بورس و فقدان بازار جذاب دیگر، نقدینگی حقیقیها روانه معاملات بازار طلا و سکه شود که یکی از پناهگاههای سنتی سرمایه ایرانیان از قدیم الایام بودهاست. از ابتدای سال۱۴۰۱ تا به امروز، ربع سکه بهعنوان پرچمدار بازدهی درمیان بازارهای دارایی داخلی لقب گرفتهاست.
با توجه به چشم انداز تورمی که همواره در اقتصاد ایران جاری و ساری است، قیمت انواع قطعات خانواده سکه طلا با حباب قیمتی همراه بودهاست و این حباب در قطعات کوچکتر مانند نیمسکه و ربعسکه شدت بیشتری داشتهاست. از آنجا که قیمت این کلاس از دارایی در قیاس با سایر قطعات سکه کمتر است، بخش زیادی از تقاضای سرمایهای در برهههای مختلف به سمت و سوی آن روانه میشود و همین موضوع سببشده تا ربع سکه از ابتدای سال۱۴۰۱ با ۱۸۷درصد رشد، طلایه دار بازدهی درمیان کلاسهای دارایی مختلف باشد.
در بررسی موردنظر، ردههای دوم تا چهارم نیز به دیگر داراییهای موجود در بازار طلا و سکه اختصاص دارد.
سکه رفاه از حوالی ۱۲میلیون در ابتدای سال۱۴۰۱ به ۳۳میلیون رسیدهاست که این افزایش قیمت، بازدهی ۱۷۲درصدی را در این فلز ارزشمند نشان میدهد.
سکه در بازار آزاد نسبت به سکه رفاه کمی ضعیفتر عمل کرده است و با ۱۶۲درصد در رده سوم قرار دارد. نیمسکه نیز بهعنوان یکی از قطعات کوچکتر خانواده سکه و طلا با کسب بازدهی ۱۵۸درصدی، رده چهارم را به خود اختصاص دادهاست.
شاخص هموزن بازار سهام در رده پنجم قرار گرفتهاست. نماگر هموزن تالار شیشهای، رنگ و رخسار بازار سهام را نسبت به شاخصکل بهتر نشان میدهد و شمای کلی پورتفوی سهامداران با نوسانات این شاخص همبستگی بیشتری نسبت به شاخصکل دارد.
شاخص هموزن نیز از ابتدای سال۱۴۰۱ رشد ۱۲۱درصدی را بهثبت رسانده و هرچند در جنگ کسب بازدهی با نمایندگان بازار طلا و سکه چندان موفق عمل نکردهاست، اما توانسته بیشتر از شاخص قیمت مصرفکننده افزایش ارتفاع داشتهباشد.
میانگین قیمت مسکن تهران در رتبه بعدی قرار دارد؛ میانگین قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی در ۲۲ ماه اخیر در پایتخت از ۳۵میلیونتومان به ۷۴میلیونتومان در پایان آذر ماه رسیده که رشد ۱۱۱درصدی را برای سرمایهگذاران ملکی به ارمغان آوردهاست. دلار که بهعنوان مهمترین محرک و پیشران روند بازارهای داخلی عمل میکند، از ابتدای سالگذشته، رشد ۱۰۱درصدی را تجربهکرده است.
میتوان گفت که رشد قیمت اسکناس آمریکایی به این میزان در کنار بازوی کمکی اونس جهانی طلا که رشد ۶درصدی را در برش زمانی موردنظر تجربهکرده است، سببشده تا عملکردهای درخشان اینچنینی در بازار طلا و سکه خلق شود.
رتبههای پایانی به دو شاخص دیگر از بازار سهام اختصاص دارد، شاخصکل بورس در بازه زمانی مدنظر، ۶۱درصد و شاخصکل فرابورس نیز ۴۵درصد رشد را بهثبت رسانده است.
چنین عملکردهای فجیعی در شاخصهای سهامی در حالی رقمخورده که خریداران ربعسکه در دو سالاخیر، تقریبا ۳برابر شاخصکل بازدهی کسب کرده اند. صرفریسک به بازدهی مازاد بر نرخ بدونریسک گفته میشود.
با توجه به فرض ریسک گریزی و رکودستیزی در ادبیات سرمایهگذاری، سرمایهگذاران در قبال پذیرش ریسک بیشتر، بازدهی بیشتری نیز مطالبه میکنند، بنابراین وقتی کسی بازار سهام را برای سرمایهگذاری انتخاب میکند، طبیعتا با توجه به ریسکی که متحملشده، انتظار دریافت بازدهی بیشتری دارد که این موضوع به هیچوجه در بازار سهام رنگ واقعیت به خود نگرفته، بلکه شاخصهای کل و فرابورس از قافله تورم نیز عقب مانده اند.
بازار سهام بهعنوان یک بازار تخصصی شناخته میشود که تحلیل آن علم بهمراتب بالاتری نسبت به تحلیل بازار طلا و سکه میطلبد، اما با توجه به عدماعتمادی که در این مدت نسبت به بورس وجود داشته
و همچنین انواع و اقسام سیاستهای سنگین و رنگین که بازار را در تیررس خود قرار دادهاند، بورس تهران نتوانسته انتظارات سهامداران را برآورده سازد.
منبع: دنیای اقتصاد