تاریخ: ۱۰ مهر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۲:۰۶
بازدید: ۶۵
کد خبر: ۳۵۴۲۲۱
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

ابهام در هزینه کرد ۳ میلیارد و ۳۹۳ میلیون دلار ارز دولتی صنایع معدنی/ دلار‌های معدنی از کجا سر در آورد؟

ابهام در هزینه کرد ۳ میلیارد و ۳۹۳ میلیون دلار ارز دولتی صنایع معدنی/ دلار‌های معدنی از کجا سر در آورد؟
‌می‌متالز - بر اساس آمار ۷ ماهه بانک مرکزی از ابتدای سال تا مهر امسال، مبلغ ۳ میلیارد و ۳۹۳ میلیون دلار از سوی بانک مرکزی به صنایع معدنی ارز نیمایی و توافقی داده شده است که پاسخ روشنی برای نوع هزینه کرد این میزان ارز با وجود مشکلات عدیده و حادثه‌زا در حوزه معدن، وجود ندارد.

به گزارش می‌متالز، بر اساس داده‌های بانک مرکزی، در بازه زمانی اول فروردین تا ۰۷ مهرماه امسال، ارز تخصیص داده شده نیمایی به صنایع معدنی یک میلیارد و ۹۱۳ میلیون دلار و مجموع ارز توافقی و نیمایی به صنایع معدنی معادل ۳ میلیارد و ۳۹۳ میلیون دلار است. این درحالی است که طبق آمار در ۴ ماهه اخیر ۱۲ حادثه در معادن ایران رخ داده که اکثر آنها به دلیل نبود ایمنی و عدم نوسازی تجهیزات و ماشین‌آلات منجر به وقوع حادثه و مرگ بسیاری از هم وطنان مان شده است. سوال اساسی این است که ۳ میلیارد و ۳۹۳ میلیون دلار کجا هزینه شده است؟

محمود سیجانی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان تهران در خصوص نحوه هزینه کرد ارز تخصیص داده شده به صنایع معدنی گفت: این اداره کل بر اساس اعلام نیاز معادن و صنایع برق الکترونیک فهرستی از اولویت‌های صنایع معدنی را دراختیار دفاتر تخصصی وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌دهد و آنها ارزی که بانک مرکزی تخصیص داده شده را به شرکت‌های معدنی اختصاص می‌دهند. 

این مقام مسوول افزود: اکثر معادن نزدیک تهران معادل شن، ماسه و کارخانه‌های سیمان است که بیشترین تقاضا برای واردات ماشین‌آلات صنعتی و تامین قطعات تجهیزات معدنی مانند الکتروفیلتر بوده است که در فرآیند تولید سیمان نقش زیادی دارد و جزء موارد اولیه برای تهیه سیمان است. همچنین درخواست تهیه سنگ شکن و گیربکس‌های کوره نیز در فهرست اعلام نیاز معدن داران وجود داشت. 

وزارت صنعت و معدن پاسخگو باشید

در ادامه برای نحوه هزینه کرد و میزان ارز تخصیص داده شده‌ای که وزارت صمت به صنایع معدنی اختصاص داده است سراغ مدیرکل صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت رفتیم، اما علی قلی‌زاده، مدیرکل صنایع معدنی وزارت صمت گفت: نمی‌دانم چه مقدار ارز به صنایع معدنی تخصیص داده شده است و دراین خصوص هم پاسخی ندارم. 

خبرنگار ما در جواب وی مطرح کرد که شما در سمتی هستید که باید پاسخگوی مردم باشید که ارزی که بانک مرکزی به حوزه صنایع معدنی تخصیص داده را کجا هزینه کردید و برای مردم روشن کنید، اما وی در کمال ناباوری جواب داد: بله ارز برای صنایع معدنی تخصیص داده شده، اما پاسخی ندارم و جوابی هم نمی‌دهم. 

عمر بیشتر ماشین‌آلات معدنی بالای ۲۰ سال است!

از سوی دیگر محمدحسین پیروی، مدیر اندیشکده معدن در خصوص مشکلات معادن ایران گفت: بسیاری از اتفاقات ناگوار معادن به دلیل فرسوده بودن ماشین‌آلات و عدم نوسازی آنها رخ داده است. به طوری که از سال ۱۳۹۷ هم زمان با ممنوع شدن واردات خودرو، واردات ماشین‌آلات صنعتی نیز به ویژه ماشین‌آلات معدنی مانند بیل، لودر و دامپتراک ممنوع شد. این در حالی است که بسیاری از تجهیزات و ماشین‌آلات به دلیل فرسوده شدن هزینه‌های کار‌های معدنی افزایش یافته و به تبع آن حوادث حین کار افزایش می‌یابد. 

پیروی افزود: متاسفانه کوتاهی‌های زیادی درخصوص نوسازی معادن به ویژه معادن زغال سنگ شده است و باید توجه ویژه‌ای به حوزه ایمنی و نوسازی ماشین‌آلات شود. از سوی دیگر بسیاری از صاحبان معادن با مشکلات ارزی تا همین امسال دست به گریبان بودند و اخیرا چندماهی است که اجازه ثبت سفارش تجهیزات داده شده و تا قبل از آن تاکید بر این بود که از تجهیزات داخلی استفاده شود و از آنجایی که بیش از نیمی از ماشین‌آلات معدنی عمر بالای ۲۰ سال دارند به همین جهت قادرنخواهند بود مانند تجهیزات مدرن و جدید کار کنند و در نتیجه نیاز‌های بسیاری از معادن و کارخانجات تامین نشده و همین امر به سایر صنایع وابسته نیزآسیب‌های جدی وارد می‌کند.

منبع: تابناک

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده