تاریخ: ۱۲ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۳:۲۱
بازدید: ۱۲۲
کد خبر: ۳۶۰۵۳۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

رشد ۱۲ برابری مالیات وصول شده از محل کتمان درآمد

رشد ۱۲ برابری مالیات وصول شده از محل کتمان درآمد
‌می‌متالز - در نیمه نخست سال جاری ۲۵۵ مورد اجرای بازرسی مالیاتی صورت گرفته است و در نتیجه این اقدامات، یک هزار و ۴۸۴ شرکت در فهرست مؤدیان فاقد اعتبار مالیاتی، درج و یک هزار و ۶۷۸ مؤدی مشکوک شناسایی شده است.

به گزارش می‌متالز، ممکن است برخی فرار از پرداخت مالیات را نوعی زرنگی بدانند و با افتخار از انجام آن یاد کنند غافل از آنکه فرار مالیاتی با کاهش سرمایه‌گذاری، کاهش رشد اقتصادی و کمبود منابع تأمین بودجه نه تنها به نظام اقتصادی ضربه وارد می‌کند بلکه با افزایش فاصله طبقاتی و تأثیر منفی بر توزیع درآمد‌ها، عدالت اجتماعی را نیز در جامعه به چالش می‌کشد.

در چنین شرایطی کل افراد جامعه که خود فراریان از پرداخت مالیات هم شامل آن می‌شوند از ترکش‌ها و تبعات این پدیده مصون نخواهند ماند. موضوع فراریان مالیاتی مصداق همان مثال معروف سوراخ کردن کشتی توسط عده‌ای است که با انجام این کار هم خودشان و هم مسافران دیگر را غرق خواهند کرد.

فرار مالیاتی یک اقدام غیرقانونی مثل کتمان یا پنهان‌کاری درآمد فرد است که طبق قانون، قابلیت دریافت مالیات از آن وجود دارد. نظام‌های مالیاتی اغلب کشور‌های جهان کم و بیش با این معضل همواره مواجه هستند و بعضاً قوانین و اقدامات سخت‌گیرانه‌ای برای مبارزه با آن انجام می‌دهند. هر چند در مورد میزان دقیق فرار مالیاتی در کشور آمار دقیقی در دست نیست، اما در مورد اقدامات صورت گرفته در راستای مبارزه قاطع با آن آمار و ارقام همراه با جزئیات به صورت دوره‌ای و هر چند وقت یک‌بار از طرف سازمان امور مالیاتی کشور اعلام می‌شود.

درآمد ۱۱ هزار میلیاردی از محل جرائم وصول شده از محل کتمان مالیات

با اقداماتی که سازمان امور مالیاتی کشور تنها در ظرف یک سال اخیر صورت داده است میزان مالیات و جرائم وصول شده از محل کتمان درآمد‌ها (موضوع ماده ۱۹۲ قانون مالیات‌های مستقیم) رشد چشمگیری داشته است به طوریکه میزان آن از بیش از ۹ هزار میلیارد ریال در شش ماه نخست سال ۱۴۰۲ به بیش از ۱۰۹ هزار میلیارد ریال در شش ماه نخست سال ۱۴۰۳ رسیده است که نشان می‌دهد وصولی در این بخش با رشد ۱۲ برابری همراه بوده است و می‌توان از این رشد فزاینده این‌طور نتیجه گرفت که اقدامات سازمان امور مالیاتی کشور به‌ویژه در یک سال اخیر در راستای مبارزه با فرار‌های مالیاتی در کشور با اثربخشی و کارآمدی بالا همراه بوده و به احتمال فراوان تمرکز بر کشف فرار مالیاتی دانه‌درشت‌ها و سوپرمیلیاردر‌ها در رقم زدن چنین آماری تأثیر قابل توجهی داشته است.

درآمد‌های جدید از طریق رسیدگی به تراکنش‌های مشکوک و انجام بازرسی مالیاتی

گفته می‌شود بخش عمده‌ای از وصول درآمد‌های مالیاتی در عرصه مبارزه با فرار مالیاتی و از طریق اقداماتی همچون انجام بازرسی مالیاتی ماده (۱۸۱)، رسیدگی به تراکنش‌های مشکوک بانکی، پیگیری گزارشات مردمی و شناسایی منابع جدید محقق شده است. براساس آمار سازمان امور مالیاتی کشور، در شش ماه ابتدایی سال جاری به میزان بیش از ۱۰۹ هزار میلیارد ریال نیز از محل کتمان درآمد‌ها و جرائم موضوع ماده (۱۹۲) قانون مالیات‌های مستقیم وصول شده است. همچنین نزدیک به شش هزار برگ تشخیص به مبلغ ۵۸ هزار میلیارد ریال و بیش از دو هزار برگ قطعی به مبلغ بیش از ۲۶ هزار میلیارد ریال نیز در این بازه زمانی صادر شده است. اما در شش ماه ابتدایی سال ۱۴۰۲، بیش از ۹ هزار میلیارد ریال از محل کتمان درآمد‌ها و جرائم وصول شده است. در همین بازه زمانی به ارزش بیش از ۶۶ هزار میلیارد ریال رسیدگی و صدور برگ تشخیص در راستای رسیدگی به تراکنش‌های مشکوک بانکی صورت گرفته است.

۲۵۵ بازرسی مالیاتی در ۶ ماه

بررسی‌ها نشان میدهد، در نیمه نخست سال جاری ۲۵۵ مورد اجرای بازرسی مالیاتی هم صورت گرفته است و در نتیجه این اقدامات، یک هزار و ۴۸۴ شرکت در فهرست مؤدیان فاقد اعتبار مالیاتی، درج و یک هزار و ۶۷۸ مؤدی مشکوک شناسایی شده است. این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته، ۳۶۳ مورد اجرای بازرسی براساس ماده (۱۸۱) قانون مالیات‌های مستقیم انجام گرفته بود که منجر به درج ۱۶۶ شرکت در فهرست مؤدیان فاقد اعتبار مالیاتی شده است.

دریافت ۱۳ هزار گزارش در حوزه مالیاتی

بر اساس امار‌های سازمان امور مالیاتی، همچنین در بازه زمانی شش‌ماهه نخست سال ۱۴۰۳ حدود ۱۳ هزار گزارش مردمی در حوزه فرار مالیاتی دریافت شده است. در این راستا بیش از دو هزار و ۴۰۰ بازدید میدانی از محل فعالیت اشخاص مشکوک به عمل آمده که منجر به شناسایی ۴۵۱ فرد فاقد پرونده مالیاتی شده و ۷۶۲ مورد از گزارش‌ها نیز در مرحله درخواست استعلام تراکنش بانکی قرار گرفته است.

بررسی اطلاعات ۴۴۲ مودی

در نیمه ابتدایی سال ۱۴۰۳ در راستای مبارزه با پول‌شویی و بررسی گزارش‌های موارد مشکوک، اطلاعات ۴۴۲ مؤدی از ادارات کل امور مالیاتی سراسر کشور دریافت و به مرکز اطلاعات مالی ارسال شد. در همین راستا و در حوزه مبارزه با پول‌شویی در نیمه نخست سال ۱۴۰۲، اطلاعات ۹۹ مؤدی مشکوک به انجام فرار مالیاتی دریافت و به مرکز اطلاعات مالی ارسال شده بود.

افزایش چشمگیر درآمد‌های مالیاتی در سال‌های اخیر که اغلب بدون افزایش نرخ پایه‌های مالیاتی، فشار به مؤدیان موجود و بخش‌های مولد صورت گرفته حکایت تغییر رویکرد دراین حوزه دارد. آن‌طور که خود مسوولان سازمان امور مالیاتی کشور مدعی شده‌اند افزایش درآمد‌های مالیاتی عمدتاً از طریق مقابله جدی با فرار مالیاتی و شناسایی مؤدیان جدید صورت گرفته است ضمن اینکه آمار و ارقام نیز این ادعا‌ها را تائید می‌کنند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده