به گزارش میمتالز، زغال سنگ پرورده طبس که با نماد کزغال در بورس اوراق بهادار تهران شناخته میشود، بزرگترین شرکت حوزه زغال سنگ در بورس است و در بین شرکتهای این گروه بیشترین ارزش بازار را دارد. اما از پاییز سال گذشته یک روند نزولی در عملکرد شرکت اغاز شده است و میزان تولید، میزان فروش و درآمد شرکت افت شدیدی داشته است و همچنین در مقابل هزینههای شرکت افزایش شدید داشته و نهایتا باعث شده است که شرکت به زیاندهی برسد.
در نمودار زیر روند سود خالص فصلی شرکت از بهار سال ۱۴۰۰ تا انتهای تابستان ۱۴۰۳ را مشاهده میکنید، همان طور که مشخص است تا بهار ۱۴۰۲ روند صعودی بوده و سپس به یک روند نزولی تبدیل شده و نهایتا از زمستان ۱۴۰۲ شرکت شروع به زیانسازی کرده است.
روند کلی سود سازی شرکت و همچنین حاشیه سود شرکت نیز به ترتیب زیر است:
مشاهده میکنید که با اینکه درآمدهای شرکت افزایش داشته است، اما حاشیه سود شرکت به دلیل افزایش بیشتر هزینهها نسبت به درامدها کاهش یافته است، در نهایت هم شاهد زیان دهی شرکت بودهایم.
در تولید و فروش شرکت نیز به همین ترتیب شاهد نزولهای مداوم در ماههای اخیر هستیم. هم در مجموع تولید، فروش و درآمد ۸ ماهه نخست سال و هم در میانگینها شرکت دچار افت عملکرد شده است و اوضاع آن چندان روبراه نیست. اگر به نمودار تولید شرکت نگاه کنیم مشاهده میکنیم که تولید شرکت دچار افت ۳۰ درصدی شده است. مجموع تولید ۸ ماهه شرکت در سال ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ به ترتیب برابر با ۴۵۵، ۳۸۹ و ۲۸۴ هزار تن است. همچنین میانگین تولید ماهانه در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ برابر با ۵۷ و ۴۹ هزار تن بوده است که به ۳۵ هزار تن در سال جاری کاهش یافته است.
در فروش نیز متعاقبا اوضاع به همین منوال است. اگر روند فروش شرکت را نیز در سالهای اخیر مقایسه کنیم به نتایج زیر میرسیم:
جمع فروش شرکت در ۸ ماهه نخست سال جاری برابر با ۳۰۴ هزار تن بوده است و این در حالی است که در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ این عدد برابر با ۴۲۹ و ۴۵۱ هزار تن بوده است. یعنی افت بیش از ۳۰ درصدی.
در میانگین فروش نیز، میانگین فروش ماهانه شرکت در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به ترتیب برابر با ۵۳ و ۵۶ هزار تن بوده است، اما در سال جاری به ۳۸ هزار تن کاهش یافته است.
نمودار تغییرات مقدار فروش شرکت هم به شکل زیر است:
نهایتا این افتها خود را به در درآمدهای شرکت نمایان میکند. در مبلغ فروش شرکت و یا درآمدهای شرکت هم نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد کاهش را مشاهده میکنیم، افزایش دلار نیما و افزایش نرخ فروش شرکت باعث شده است که کاهش میزان تولید، اثر کمتری بر درامدهای شرکت بگذارد. مجموع فروش ۸ ماهه شرکت در سال جاری برابر با ۲۶۸ میلیارد تومان بوده است و این در حالی است که این عدد در سال گذشته برابر با ۳۳۰ میلیارد تومان بوده است.
روند درآمدهای عملیاتی شرکت نیز به شرح زیر است:
همان طور که گفته شد افزایش نرخ دلار کمی از افت فروش را در درآمدها جبران کرده است، اما در مقابل باعث شده است تا بهای تمام شده و هزینههای شرکت شدیدا افزایش یابد و شرکت را دچار مشکل شدیدی کند و نهایتا شاهد زیانسازی در شرکت باشیم.
شرکت در کدال طی اطلاعیهای اعلام کرده است که افت تولید و فروش در شرکت به دلیل اورهال بوده است و برداشت از حالت مکانیزه به سنتی تغییر کرده است و همچنین خرید مواد اولیه نیز از بیرون شرکت انجام شده است و این امر باعث کاهش تولید و افزایش هزینهها شده و نهایتا شرکت به زیان رسیده است و در سال آینده به رفع این مشکل شرکت به سود خواهد رسید.
اما سوال اینجاست که آیا تخمین مدیران شرکت در مورد زمان اتمام نوسازی و شروع برداشت مکانیزه در شرکت در چه اندازه دقیق و درست است؟ با افتهای فعلی و مشکلات فعلی و همچنین افزایش هزینههای شرکت و افزایش نرخ دلار اگر قیمت جهانی زغال سنگ افزایش پیدا نکند چه تضمینی وجود دارد که شرکت به سوددهی برسد؟ از زمان افت تولید شرکت و در نتیجه افت درآمدهای آن حدود ۱ سال میگذرد، در این مدت چرا هیچ شفافیت مشخصی در مورد روند اورهال وجود ندارد و سهامداران از رخدادهای دقیق داخل شرکت باخبر نیستند؟
تنها کاری که در حال حاضر میتوان انجام داد این است که نظاره گر بود تا زمانی که نوسازی و اورهال در شرکت به پایان برسد و در آن زمان با توجه به نرخهای جهانی زغال سنگ شروع به تحلیل و تخمین سود شرکت کرد، در غیر این صورت ریسکهای متعددی پیرامون شرکت وجود دارد.
منبع: بورس نیوز