به گزارش میمتالز، محمد منان رئیسی، با اشاره به مشکلات مربوط به اجرای طرح نهضت ملی مسکن پایتخت گفت: به دلیل عدم پرداخت تسهیلات بانکی، روند اجرای پروژههای مسکن به کندی پیش میروند یا در حال تعطیلی هستند. امروز اولین جلسه شورای عالی مسکن در دولت برگزار شد و من بهعنوان عضو ناظر مجلس در این شورا حضور داشتم. در این جلسه ضمن تذکر، اعلام کردم که تیم اقتصادی دولت به دلیل ناترازیهای موجود امکان پرداخت تسهیلات را غیرممکن میداند. اما چرا برای پروژههای مرتبط با خودشان مثل ایرانمال، بانکها تسهیلات عظیمی پرداخت میکنند که حتی ۲۵ درصد از افزایش پایه پولی کشور در سال مذکور مربوط به این پروژه است و بانک مرکزی بر نحوه پرداخت تسهیلات بانک خصوصی که این حجم از تسهیلات را پرداخت کرده نظارت نمیکند، اما وقتی نوبت به مردم میرسد، ادعای ناترازی میکنند؟
عضو ناظر مجلس در شورای عالی مسکن افزود: در این جلسه تاکید کردم که اگر میخواهید طرح نهضت ملی مسکن شکست نخورد، باید بانکها را ملزم به اجرای تعهداتشان کنید و سیاست عمومیسازی و انبوهسازی زمانبر را کنار بگذارید. در کشوری که نرخ تورم ۴۰ الی ۵۰ درصد است، هر سال تأخیر به معنای افزایش ۵۰ درصدی هزینههاست که این هزینهها به مردم تحمیل میشود. راهکار این است که زمین با الگوی ساخت یکطبقه یا دوطبقه به مردم واگذار شود و وام مناسب برای تکمیل پروژهها در اختیارشان قرار گیرد. تجربه موفقی در این زمینه در چند شهر وجود دارد، اما دولت از این تجربیات درس نمیگیرد.
رئیسی با اشاره به سخنان وزیر راه در برنامه تلویزیونی گفت: وزیر راه به برنامههای خود برای ساخت ۱.۵ میلیون واحد حمایتی طی ۵ سال اشاره کرده که این عدد با برنامه هفتم توسعه مطابقت دارد، اما سیاستهای وی اشتباه است. بر اساس قانون برنامه هفتم سالانه یک میلیون واحد مسکونی باید ساخته شود که شامل بخشهای حمایتی، خودمالکی، بافت فرسوده و روستایی، اما چگونگی توزیع و سیستگذاری آن برعهده وزارت راه است. هرچند با سیاست کنونی بعید است که به هدف ساخت ۱.۵ میلیون واحد مسکن حمایتی برسد.
نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس تأکید کرد: به دلیل سیاستهای نادرست در ساخت انبوه مسکن، پروژهها زمانبر شدهاند و مردم مستضعفی که داراییهای خود را برای تامین آورده خود در این طرح فروختهاند، اکنون به دلیل گران شدن واحدها نمیتوانند آوردههای خود را تأمین کنند و در نهایت مجبور به فروش فیشهای خود میشوند. این روند باعث شده مسکن بهدست مصرفکننده واقعی نرسد و عملاً به نام محرومان، اما به کام ثروتمندان تمام شود.
این عضو ناظر مجلس در شورای عالی مسکن اظهار داشت: در بازه زمانی ۱۰ ساله بین سالهای ۸۵ تا ۹۵، حدود ۱۰ میلیون واحد مسکونی ساخته شد، اما تنها ۲.۵ میلیون نفر به تعداد صاحبخانهها اضافه شدهاند. این نشان میدهد که ۷۵ درصد از این واحدها بهدست مصرفکننده واقعی نرسیده است. دلیل این موضوع، سیاستهای اشتباه شهرسازی است که توسط همفکران وزیر راه اجرا شده و اکنون نیز تکرار میشود. اگر این سیاستها تغییر نکند، نهضت ملی مسکن شکست خواهد خورد.