به گزارش میمتالز، بررسیها نشان میدهد شاخص برنت در آخرین روز معاملاتی با جهش ۳.۷ درصدی به سطح ۷۹.۶ دلار به ازای هر بشکه رسید؛ سطحی که از ماه اکتبر تاکنون مشاهده نشده است، چراکه تحریمهای جدید آمریکا علیه بخش نفت روسیه نگرانیها را در مورد اختلالات عرضه جهانی برانگیخته است.
تحریمهای خزانه داری ایالاتمتحده، تولیدکنندگان نفت روسیه، یعنی گازپروم نفت و سورگوت نفت گاز و همچنین بیش از ۱۸۰کشتی، بازرگان نفت و مقامات انرژی را هدف قرار میدهد و هدف آن محدود کردن تجارت نفت روسیه و تشدید خطرات ژئوپلیتیک است. علاوه بر این، هوای سردتر در ایالاتمتحده تقاضا برای سوختهای گرمایشی را افزایش داده و از قیمت نفت حمایت میکند. تحلیلگران گلدمنساکس و UBS پیشبینی میکنند که محدودیتهای عرضه، ازجمله محدودیتهای ایران و کندی اقتصاد جهانی میتواند باعث نوسان قیمت نفت در سال ۲۰۲۵ شود. معیار برنت افزایش هفتگی ۴.۳ درصدی را ثبت کرد. این در حالی است که قیمت محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی خلاف جهت شاخص برنت حرکت میکنند و از اینرو بازار جهانی فرآوردههای نفتی نزولی است. با وجود این، بازار داخلی محصولات پتروشیمی و پالایشی بدون توجه به روند جهانی در کانال صعودی قرار دارد و قیمتهای پایه برای سیویکمین هفته متوالی تحتتاثیر افزایش نرخ دلار توافقی افزایشی اعلام شدند.
قیمت پایه محصولات پتروشیمی روز یکشنبه ۲۳ دیماه در حالی اعلام شد که این قیمتها از ابتدای اردیبهشتماه سالجاری مسیر صعودی را طی میکنند. نرخ دلار مبادلهای برای سیویکمین هفته متوالی با رشد همراه بود و حدود یک هزار و ۲۱۱ تومان افزایش را به ثبت رساند. به عبارت بهتر دلار مبادلهای از ۶۵ هزار و ۱۰۸ تومان در روز ۱۶ دیماه به ۶۶ هزار و ۳۱۹ تومان در روز ۲۳ دیماه رسید و در واقع با ۱.۸ درصد رشد همراه شد و از اینرو موجب افزایش ۸۹ درصد از قیمت پایه محصولات پتروشیمی شد. در قیمتگذاری جدید پایههای محصولات پتروشیمی، دلار مبادله جای خود را به دلار توافقی داد و سی وهفتمین قیمتهای پایه جدید محصولات پتروشیمی با دلار توافقی ۶۶ هزار و ۳۱۹ تومان محاسبه و اعلام شدند. این موضوع در حالی رخ داده است که قیمتهای جهانی در کانال نزولی قرار دارند و دلار توافقی موجب افزایش قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شده است. قیمت پایه محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافت که تغییر قیمت این کالاها به میزان رشد دلار بود و نشان میدهد که قیمتهای جهانی این محصولات بدون تغییر باقی ماندهاند یا در کانال کاهشی قرار دارند. به طور کلی در چهارمین هفته دیماه روند بازار داخلی تحت تاثیر حذف دلار حواله در بازار مبادله صعودی شد و در این بین قیمت پایه پلیمرها و محصولات شیمیایی نیز با اهرم دلار توافقی به صورت یکپارچه افزایشی شد؛ این در حالی است که بازارهای جهانی در مدار نزولی قرار دارند.
بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلام شده در روز ۲۳ دیماه نشان میدهد که همه محصولات این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین پلی پروپیلن شیمیایی ۴۴۰ L-۵۴۸ R با ۴.۲ درصد رشد معادل ۲ هزار و ۸۴۳ تومان به قیمت ۶۹ هزار و ۸۵۳ تومان رسید. همچنین استایرنبوتادین رابر روشن ۱۵۰۲ طی هفته جاری با ۳.۲ درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت. همه گروه محصولات پلیمری با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمتها تحت تاثیر حذف نرخ دلار حواله در بازار مبادلهای و استفاده از دلار توافقی اتفاق افتاده است. در گروه کالایی شیمیاییها نیز ۷۵ درصد گروهها با افزایش قیمت همراه بودند و ایزوبوتانول با ۱۲ درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار گرفت و در روز ۲۳ دیماه قیمت پایه این محصول ۵۷ هزار و ۸۸۴ تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد. اوره پریل نیز با ۶ درصد افزایش قیمت در رتبه دوم افزایشیهای گروه شیمیاییها قرار گرفت. در این گروه بنزن در رده نخست کاهشیها قرار دارد و از اینرو با ۲.۵ درصد افت در صدر کاهشیها قرار گرفت. افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحت تاثیر تغییرات ۱.۸ درصدی نرخ دلار مبنا برای تعیین قیمتهای پایه رقم خورده و این در حالی است که قیمتهای پایه در بازار جهانی تحت تاثیر وضعیت نوسانات شاخص برنت در کانال نزولی قرار گرفتهاند.
براساس اخبار منتشرشده از روز دوشنبه ۱۷ دیماه عرضه ارز صنعت پتروشیمی در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران آغاز شده است. سامانه ارز تجاری به نفع تولیدکنندگان و صادرکنندگان است؛ چرا که این اقدام سبب حذف رانت ارزی میشود و علاوه بر شفافیت، دسترسی آسان تری برای طرفین معامله فراهم میکند. از طرفی قیمتها غیردستوری و مبتنی بر عرضه و تقاضا کشف میشود. جایگزینی ارز توافقی با ارز نیمایی و ایجاد بازار ارز تجاری موجب میشود که فعالان صنعتی ارز خود را با نرخ معقول و عادلانه تری بفروشند. به عبارت بهتر با افزایش حجم عرضه از سمت صنایع پتروشیمی، قیمت در بازار غیررسمی کاهشی میشود و با حاکمشدن آرامش در منطقه و فروکش کردن تنشهای سیاسی، احتمال ریزش نرخ ارز تقویت میشود.
بررسی تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی در هفته سوم دیماه نشان میدهد این بازار میزبان ۱۱۹ هزار و ۲۴۵تن انواع محصول پلیمری بود که با تقاضای ۱۳۸ هزار و ۷۱۹تنی مواجه شد و در نهایت ۹۲ هزار و ۵۶۹تن از این محصولات مورد معامله قرار گرفت. مقایسه آمار بازار فیزیکی محصولات پلیمری طی هفتههای دوم و سوم دیماه نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات به ترتیب ۴.۸ درصد افزایش و ۱۳ درصد کاهش را به ثبت رساندهاند. حجم معاملات در حالی کاهش یافته که میانگین قیمت پایه محصولات پلیمری در هفته مورد بررسی کاهشی بوده است. همچنین بررسی رینگ فیزیکی محصولات شیمیایی نشان میدهد در بازه زمانی ۱۵ تا ۱۹ دیماه ۶۶ هزار و ۴۷۲تن محصول شیمیایی در بازار فیزیکی بورسکالای ایران عرضه شد که با استقبال ۴۶ هزار و ۷۲۷تنی مواجه شد و در پایان ۳۸ هزار و ۳۸۷تن از این محصولات به فروش رسید. در حالی که میانگین قیمت پایه محصولات شیمیایی عرضهشده در تالار پتروشیمی در هفته سوم نسبت به هفته دوم کاهشی بوده است، میزان معاملات این نوع محصولات در بازه مورد بررسی ۱۲ درصد افزایش را نسبت به هفته پیش از آن نشان میدهد و از طرفی حجم عرضه محصولات شیمیایی در هفته سوم دیماه نسبت به هفته پیش از آن ۱۳ درصد رشد را به ثبت رسانده است.
منبع: دنیای اقتصاد