به گزارش میمتالز، آمار منتشرشده و بررسیها نشان میدهد ظرفیت اسمی سالانه تولید سیمان در کشور حدود ۸۹ میلیون تن در سال برآورد شده که این میزان موجب شده است تا ایران در بین ۱۰کشور تولیدکننده نخست دنیا قرار بگیرد. ظرفیت اسمی سیمان کشور طی سال ۱۴۰۲ حدود ۷۱.۴ میلیون تن ارزیابی شد که در چند سال اخیر بی سابقه بوده است. صادرات سیمان به دلیل وزن سنگین این محصول و مسافتهای طولانی پرهزینه تمام میشود؛ بنابراین با وجود مشکلات داخلی واحدهای تولیدی و ناترازی انرژی عملا صادرات سیمان برای بازرگانان و تولیدکنندهها توجیه اقتصادی ندارد، به همین دلیل در بیشتر استانهای کشور کارخانه سیمان احداث شده است تا مشکلات صادرات این محصول به کشورهای اطراف به حداقل برسد. در حال حاضر ۸۰ تولیدکننده در استانهای مختلف مشغول به کار هستند که در برخی نقاط کشور مازاد عرضه و در برخی نقاط نیز کمبود عرضه وجود دارد؛ این عامل نرخ سیمان را در مناطق مختلف، از یکدیگر متفاوت کرده است.
بررسیها نشان میدهد میزان تولیدات سیمان در سال گذشته حدود ۷۲ میلیون تن بوده که افزایش ۱۱ درصدی را نسبت به سال ۱۴۰۱ به ثبت رسانده است. این در حالی است که در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ تولیدکنندگان سیمان به دلیل مشکلات قطعی برق و افت تقاضا با کاهش محسوس تولید همراه بودند، اما در سال ۱۴۰۲ واحدهای تولیدی با برنامه ریزی مناسب در موضوع انرژی توانستند میزان تولیدات خود را افزایش دهند.
همچنین بررسیها نشان میدهد تا پایان آبانماه سالجاری طبق آمار منتشرشده از طرف انجمن سیمان، ۵۰ میلیون تن کلینکر تولید شد که نسبت به هشتماه مشابه سال ۱۴۰۲ حدود ۳ میلیون تن تولید کاهش یافته است. در مدت مورد بررسی، ۴۸ میلیون تن انواع سیمان تولید شده که در مقایسه با هشتماه نخست سال گذشته ۴۰۰ هزار تن کاهش در تولید به ثبت رسیده است. محدودیت و سهمیه بندی برق در فصل تابستان سالجاری نسبت به سال گذشته تشدید شد که این موضوع علت اصلی افت تولید سیمان و عرضه در تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران است. موضوع تامین انرژی به معضل اصلی واحدهای تولیدی صنایع مادر، بهخصوص صنعت سیمان و فولاد تبدیل شده است که همچنان در فصل زمستان نیز این مشکل ادامه دارد و برق و گاز واحدهای تولیدی فعال در بخش سیمان قطع میشود. پیشبینی میشود با ادامه این روند، حجم تولید این محصول تا پایان سالجاری به ۷۰ میلیون تن کاهش یابد. این در حالی رقم میخورد که به دلیل رکود در بخش مسکن و ساختوساز میزان تقاضا نیز به صورت نسبی در بازار آزاد و رینگ فیزیکی بورسکالا کاهشی بوده و تا حدودی عرضه و تقاضا به حالت تعدیل رسیده است.
تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران طی هفته پایانی دیماه میزبان یک میلیون و ۲۳۵ هزار و ۴۹۲تن انواع سیمان بود که با استقبال یک میلیون و ۶۶۸ هزار و ۵۴۵تنی مواجه شد و در پایان هفته یک میلیون و ۱۴۳ هزار و ۴۲۱ تن انواع سیمان مورد معامله قرار گرفت. مقایسه معاملات سیمان طی دو هفته پایانی دیماه نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات به ترتیب ۱.۵ درصد و ۰.۲ درصد کاهش داشته است. به عبارت بهتر در بازه زمانی ۱۵ تا ۱۹دیماه در بازار فیزیکی بورس کالای ایران یک میلیون و ۲۶۱ هزار و ۱۰۸ تن انواع سیمان عرضه شد که در نهایت یک میلیون و ۱۴۶ هزار و ۱۳۲تن از آنها به فروش رسید. بررسی قیمت انواع سیمان پرتلند در هفته پایانی دیماه نشان میدهد میانگین قیمت پایه این محصول ۱.۳ درصد افزایش داشته است و معاملات با میانگین قیمت یک هزار و ۴۴۴ تومان به ازای یککیلوگرم انجام شد که نسبت به هفته پیش از آن ۰.۲ درصد کاهش داشته است. نوسانات نرخ ارز یکی از مولفههای مهم در افتوخیز قیمت پایه سیمان به حساب میآید که با ورود دلار به کانال ۸۰ هزار تومان قیمت هر کیلوگرم سیمان نیز افزایش یافت و رشد قیمتها در کنار محدودیتهای برق و گاز در واحدهای تولیدی موجب شده است تا حجم عرضه و معاملات در تالار صنعتی بورس کالای ایران کاهشی شود. به عبارت بهتر قیمتگذاری سیمان در بورسکالا براساس عرضه و تقاضاست. با توجه به ظرفیتهای کنونی کارخانههای تولیدکننده سیمان در کشور، احتمالا تغییر چندانی در عرضه صورت نخواهد گرفت، چرا که ارزش جایگزینی کارخانه تولیدی سیمان با ظرفیت یک میلیون تن سیمان حدود ۱۲۰ میلیون دلار است.
منبع: دنیای اقتصاد