به گزارش میمتالز، بیتعارف بگوییم علیرغم وعدههای داده شده در زمان کلنگزنی، اگرچه اقداماتی هم شد و تلاشهایی صورت گرفت، اما روند پیشرفت عملیات اجرایی این طرح تا اواخر سال ۹۹ نتوانست انتظارات عمومی را برآورده کند و دلسوزان توسعه استان نگران از روند لاکپشتی این پروژه بودند، از آذر ۹۹، اما با تغییر تیم مدیریتی این پروژه، شاهد پیشرفتهای قابلتوجهی بودیم.
پروژه فولاد زاگرس اندیمشک به خاطر کمبود نقدینگی تعطیل بود و نیروهای پیمانکار در سایت فعال نبودند و ۱۳ هزار میلیارد ریال آورده اولیه سهامداران هم در زمان خودش هزینه و صرف تسطیح زمین، دیوارکشی و برخی تجهیزات شده بود. پیش پرداختها تکمیل نشده، سازندگان منتظر تکمیل وجه و کار را شروع نکرده بودند.
در یک کلام عملاً همه فرآیندها زخمی شده بود و هیچکدام از سازندهها آن طور که باید و شاید کار را شروع نکرده بودند.
امروز که این مصاحبه را با «محمدجواد احمدی» مدیرعامل شرکت فولاد زاگرس اندیمشک ترتیب دادیم، پیشرفت پروژه از حدود ۲۴ درصد به ۷۱ درصد رسیده است و با انتقال تجهیزات ساخته و تست شده خارجی که آماده حمل پس از تسویه حساب میباشد ظرف دوماه آتی رشد فیزیکی بالای ۸۰ درصد خواهیم داشت.
فولاد زاگرس اندیمشک از جمله شرکتهای مهم تولیدی کشور است که با سهامداری و مشارکت فولادسازان چهار استان خوزستان، اصفهان، یزد و کرمان در سال ۹۸ آغاز شد. این پروژه برای تولید ۸۰۰ هزار تن بیلت فولادی و ۱ میلیون تنی آهن اسفجی برنامهریزی و عملیاتی شده است.
اشتغالزایی کل پروژه در نهایت با افتتاح ۷۰۰ نفر به صورت مستقیم و بیش از ۱۴۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم خواهد بود.
پروژه فولاد زاگرس اندیمشک در آذر ۹۹ در قالب یک پروژه EPC تصویب و ابلاغ شد، اما منابع ارزی نتوانست تخصیص پیدا کند و با تخصیص ۱۳۰۰ میلیارد تومانی ابتدایی توسط سهامداران که شامل شرکتهای "کاوند نهان زمین، فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و شرکتهای گلگهر و چادرملو" است، صرفاً تسطیح زمین و خرید برخی تجهیزات محدود صورت گرفته بود.
خب ببینید با بودجه تخصیصی ابتدایی برخی اقدامات شده بود و تلاش هم شده بود در همه بایدها ورود شود، اما به دلیل محدودیتهای اعتباری سازندگان وقتی دیدند تعهدات مالی به درستی عمل نشده، دست از کار کشیده بودند، وقتی من به این شرکت آمدم پیمانکار در جلسهای که برای بررسی پروژه داشتیم شفاف اعلام کرد به واسطه عدم تأمین به موقع اعتبار و تعللی که ایجاد شده، با قیمت قبل کار به سرانجام نمیرسد.
آنها نیز به واسطه همین تغییر قیمتها گلایههایی داشتند و حتی ادعای دریافت خسارت و غرامت از ما داشتند.
ببینید ابتدا به سایت رفتیم تا از نزدیک چالشها را بررسی کنیم و برای برونرفت از گره ایجاد شده راهی پیدا کنیم. در ابتدا مشخص شد عمده موارد مورد نیاز برای خروج از تعطیلی رخ داده، آرماتور و بتنریزی صنعتی بود. تهیه آرماتور از طریق تأمین مالی در ابتدا دشوار بود برای حل آن از سهامداران کمک گرفتیم، آرماتور مورد نیاز دریافت و به پیمانکار تحویل داده شد. ساخت و نصب سازههای فلزی هم مشکل دیگر بود که ورقها را نیز از سهامداران تأمین کردیم تا ساخت و نصب ورقها تعطیل نماند.
بله، به هر حال نمیشد منتظر بمانیم تا ببینیم کی پرداخت و تأمین مالی از سوی سهامداران محترم صورت میگیرد، خواست عمومی از ما هم همین بود که به هر نحوی شده پروژه فعال و در مدار تکمیل قرار بگیرد، با همین تدبیر عملاً دو جبهه مورد نیاز کاری ظرف یک هفته فعال شد.
برای فعالسازی ساخت تجهیزات خارجی، جلساتی را با تکنولوژیست خارجی پیمانکار برگزار کردیم، آنها مدعی دریافت خسارت بودند، اسناد و مدارکشان را هم که بررسی کردیم، نشان میداد برخی تعللهای صورت گرفته و تغییرات قیمتها منجر به طرح این دعوی شده است.
در خصوص ساخت تجهیزات داخلی نیز نوار نقاله و افزایش ظرفیتش مبلغ درخواستی پیمانکار ۷ میلیون یورو بود، اما با رایزنی این مبلغ به ۴ میلیون یورو کاهش یافت و در نهایت با رایزنیهایی که صورت گرفت، ساخت تجهیزات شروع و اکنون همه تکمیل شده است.
خب اولاً بخشی از اعتبار را به صورت دریافت آرماتور و ورق فولادی از سهامدارن محترم گرفتیم. از سوی دیگر ما در فولاد اندیمشک برای تأمین اعتبار ارزی، ۲۰۰۰ میلیارد تومان از محل بازار سرمایه و اوراق مرابحه را به صورت دو مرحله ۱۰۰۰ میلیاردی، دریافت و تبدیل به ارز کردیم، این ارز را به سازندگان دادیم که نتیجه آن تأمین کامل تجهیزات خارجی بود.
این روش تأمین روش نویی بود و ما جزو اولینها در کشور بودیم که بعد از دریافت همه مجوزهای لازم اقدام به تأمین ارز مورد نیاز از این طریق کردیم. اگر این مبلغ تخصیص داده نمیشد با توجه روند تأمین توسط سهامداران، جریمهها و هزینههای اضافی بسیاری به ما از سوی سازندگان به ویژه خارجیها تحمیل میشد.
خیر ما برای جذب نقدینگی به این میزان بسنده نکردیم و مجدداً از طریق بازار سرمایه ورود کردیم و از سهامی خاص به سهامی عام شرکت را تغییراتی دادیم. خب در این خصوص و برای جذب اعتماد بازار سرمایه اقدامات بسیاری از شفافیت مالی گرفته تا طرحهای توجیهی همه به روز و نهایی شد و خرسندم اعلام کنم ظرف حدود یک ماه آینده اعتباری بالغ بر ۲۵۰۰ میلیارد تومان نقدینگی جذب میشود که برنامهریزی شده تا به سازندگان تخصیص داده شود که ساخت تجهیزات به پایان برسد.
یکی دیگر از اقدامات ما خریداری چندین جرثقیل فوق سنگین برای پروژه بود، خب کار هم سخت بود، بخشی در آلمان و بخش دیگر در ایتالیا ساخته شده که خوشبختانه تستهای لازم و دمونتاژ نیز نهایی شده و روند حمل این ماشینآلات به داخل نیز آغاز شده است.
به طور کلی در حال حاضر تمام جرثقیلهای پروژه آلمانی، ایتالیایی و ایرانی یا به محل سایت آمدهاند یا در حال بارگیری برای ارسال هستند. کورهها و ماشین ریختهگری نیز مراحل ساختشان به اتمام رسیده، تست و دمونتاژ شده و آماده ارسال شدهاند.
خیر، خوشبختانه بخش زیادی از تجهیزات خارجی از گمرک ترخیص شده و مابقی تجهیزات هم آماده بارگیری است. تجهیزات ابزار دقیق که دانش فنی آن در اختیار اروپا است، ساخت آنها تمام، بستهبندی و آماده ارسال شده است.
درحال حاضر بخش اعظم تجهیزات ساخت داخل در محل سایت پروژه تأمین و دپو شده است. سایر خریدهای ساخت داخل (که تولید و ارسالشان زمانبر نیست) به محض تأمین بودجه، شروع میشود. چراکه مهندسی خرید انجام شده و صرفا نیازمند تامین مالی جهت ساخت توسط تامینکننده داخلی باشد.
با فرض اینکه نقدینگی بازار سرمایه در زمان خودش تخصیص پیدا کند، شهریور ۱۴۰۴ به پیش تولید و تولید آزمایشی میرسیم و نهایتأ با توجه به تکنولوژی اروپا غربی، برند تجهیزات تامین شده، ظرفیت پیشبینیشده برای زیرساختها و سیستم انتقال مواد تا آذرماه میتوانیم به ظرفیت اسمی تعهد شده برسیم. انشاءالله با تکمیل کار بیش از ۱۴۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در این واحد مشغول به کار میشوند.
از شما نیز تشکر میکنم و امیدوارم همه ما در راستای خدمت به توسعه، پیشرفت و آبادانی ایران عزیز و خدمت شایسته به مردم شریفش در سایه توجهات خاص الهی، قدمهایمان هر روز محکمتر از دیروز بشود.