تاریخ: ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۱:۵۸
بازدید: ۷۷
کد خبر: ۳۶۷۲۶۷
سرویس خبر : آهن و فولاد
زنجیره فولاد با کمبود تقاضا دست‏‏‌وپنجه نرم می‌کند

دورخیز شمش برای فتح قیمت

دورخیز شمش برای فتح قیمت
‌می‌متالز - محصولات زنجیره فولاد، به‌ویژه شمش در حالی با افزایش قیمت پایه همراه هستند که محدودیت گاز و برق در واحد‌های تولیدی همچنان ادامه دارد و از طرفی ورود آهن اسفنجی به کانال ۱۶‌ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم نیز موجب شده است تا محصول میانی زنجیره فولاد نیز با افزایش ۲.۳ درصدی نسبت به هفته گذشته همراه شود. اوج‏‏‌گیری قیمت‌ها در حالی رقم می‏‏‌خورد که تقاضا برای انواع محصولات به‌ویژه میلگرد به حداقل رسیده و بازار فولاد در رکودی سنگین به دام افتاده است.

به گزارش می‌متالز، قیمت انواع محصولات فولادی به‌ویژه شمش در حال افزایش است و از طرفی سهمیه‌ها در تالار صنعتی و معدنی بورس‌ کالای ایران محدودتر شده است و به عبارت بهتر بازارسازی بورس‌ کالا ادامه دارد. ناترازی انرژی موجب شده است تا کمبود شمش در بازار تشدید شود و از این‌رو شاهد افزایش قیمت این محصول میانی در بازار هستیم و این در حالی است که میزان تقاضا در داخل به دلیل رکود در بخش مسکن و ساخت‌وساز همچنان ادامه دارد و این موضوع موجب شده است تا میزان تقاضا برای میلگرد به‌عنوان یکی از محصولات نهایی زنجیره فولاد کاهشی شود و در ادامه افت تقاضا برای میلگرد موجب شده است تا حجم خرید شمش نیز کاهش یابد. در چنین وضعیتی صادرات رسمی و غیررسمی همچنان ادامه دارد و به دلیل موضوع انرژی و محدودیت‌های ارزی و کسری بودجه نباید منتظر کاهش قیمت محصولات زنجیره فولاد بود. بازار‌های موازی نیز در رکود به د‌ام افتاده‌اند، بنابراین فولاد در حال جبران عقب‌افتادگی خود است.

در زنجیره فولاد وضعیت بازار ورق تحت‌تاثیر دو عامل متضاد قرار دارد و به عبارت بهتر افزایش قیمت اسلب و رقابت تولیدکنندگان ورق، بزرگ‌ترین آسیب را به تولیدکنندگان ورق و پروفیل ساختمانی وارد کرده است. در این بین سیاست‌های دستوری دولت نیز آسیب‌های بیشتری به این بخش وارد کرده و صادرات آنها محدود است. این در حالی است که دولت باید از آنها حمایت کند.

وضعیت بازار خارجی نیز مناسب نیست؛ چراکه چین به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده زنجیره فولاد در تعطیلات سال نو به سر می‌برد و در واقع بازار متوقف شده است و قیمت‌ها نیز به همین دلیل در ثبات به سر می‌برند، اما نگرانی نسبت به تعرفه‌های آمریکا و به دنبال آن هجوم کالای ارزان چین به بازار‌های جهانی، موجب شده است تا بازار اروپا با کمبود تقاضا و افزایش قیمت ناشی از قطع انرژی ارزان و تحریم‌های آمریکا مواجه شود.

در این بین فولاد ترکیه به دنبال بازار‌های دو کشور عراق و سوریه است که این نیز می‌تواند فرصتی برای فولادسازان ایرانی باشد و در میان نابسامانی وضعیت بازار داخلی با حمایت دولت و تسهیل قوانین صادراتی می‌توان با ترکیه در تصاحب بازار‌های عراق و سوریه رقابت کرد. تا مشخص نشدن وضعیت بازار چین و تاثیر سیاست‌های آمریکا بر بازار جهانی فعالان صنعتی و فولادی باید به انتظار بنشینند و آنچه مسلم است این خواهد بود که بازار سال‌ جاری میلادی نشیب و فراز زیادی را پیش‌رو دارد.

رشد ۲.۳ درصدی قیمت شمش

بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس‌ کالای ایران در روز دوشنبه ۱۵بهمن‌ماه نشان می‌دهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از ۶۹‌ درصد در دومین هفته بهمن‌ماه به ۶۷‌ درصد کاهش داشته است که ۲‌ درصد افت را گزارش می‌کند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که حجم عرضه این محصول میانی فولادی در روز ۱۵بهمن‌ماه ۱۴۰۳ نسبت به هفته گذشته ۲۵‌ درصد کاهش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه ۱۵بهمن‌ماه نشان می‌دهد بورس‌ کالا میزبان عرضه ۱۶۷‌ هزار و ۱۲۵ تن شمش بود که با توجه به تقاضای ۱.۶ برابری نسبت به عرضه ۶۷‌ درصد از عرضه‌ها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه ۱۵بهمن‌ماه ۲۷‌ هزار و ۲۸۴ تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افزایش ۲.۳ درصدی را نسبت به هفته دوم بهمن‌ماه گزارش می‌کند.

همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان می‌دهد که میزان عرضه و معاملات در روز ۱۵ بهمن‌ماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب ۲۵‌ درصد و ۲۸‌ درصد کاهش داشته است. میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی ۱۵ بهمن‌ماه ۲۶‌ هزار و ۴۵۰ تومان به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته ۲.۴‌ درصد رشد را گزارش می‌کند.

دورخیز شمش برای فتح قیمت

شمش با میانگین قیمت ۲۷‌ هزار و ۲۸۴ تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزش‌افزوده شمش ۲۹‌ هزار و ۵۰۰ تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحد‌های نورد می‌رسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به ۳۱‌ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم می‌رسد. اما با توجه به خرید‌های اعتباری در رینگ فیزیکی، میلگرد در بازار آزاد با قیمت ۳۰‌ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه می‌شود و با توجه به رکود ساخت‌وساز و افزایش قیمت‌ها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر رینگ فیزیکی بی رمق مقاطع طویل در پایان هفته بود. همچنین بررسی رینگ فیزیکی بورس‌ کالای ایران نشان می‌دهد که روز یکشنبه ۱۴ بهمن‌ماه ۶۶‌ هزار تن آهن اسفنجی در این بازار عرضه شد که با توجه به ثبت تقاضای ۱.۶ برابری نسبت به عرضه، ۱۰۰‌ درصد عرضه‌ها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهن اسفنجی در معاملات اخیر نسبت به هفته گذشته ۱.۲‌ درصد افزایش داشت و به ۱۶‌ هزار و ۸۱۵ تومان رسید.

قیمت میانگین موزون معاملات آهن اسفنجی در هفته گذشته ۱۶‌ هزار و ۶۱۷ تومان به ازای هر کیلوگرم بود. بررسی‌ها نشان می‌دهد که محدودیت‌های برق تقاضا برای آهن اسفنجی را کاهش داده است. قیمت کشف‌شده آهن اسفنجی در بورس‌ کالا از ابتدای زمستان تا نیمه بهمن‌ماه سال‌ جاری ۱۱.۲‌ درصد افزایش را به ثبت رسانده که این موضوع تحت‌تاثیر افزایش انتظارات تورمی و قطعی برق و گاز در واحد‌های احیای مستقیم رقم خورده است.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده