
به گزارش میمتالز، از خراسان جنوبی به دلیل تنوع سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی و همچنین نقاط بسیاری که در استان، روی زمین یا در عمق چندمتری زمین میتوان این سنگها را جستوجو کرد، به عنوان بهشت گوهرسنگها و یا گنجینه گوهر سنگها یاد میشود.
در سالهای گذشته هرچند اقداماتی در این خصوص انجام شده، اما کافی نبوده است لذا فعالان این حوزه به شکل پراکنده در نقاط مختلف خراسان جنوبی فعالیت میکردهاند.
همچنین به دلیل وجود حجم زیادی از گوهرسنگها و نبود توان لازم برای تراش آنها در استان، بخش زیادی از آنها به شکل خام به فروش میرسد و از خراسان جنوبی خارج میشود.
مقام معظم رهبری هم در یکی از دیدارهای خود، زمانی که یکی از افراد دیدارکننده با ایشان به ظرفیت بسیار زیاد گوهرسنگهای خراسان جنوبی اشاره میکند، ایشان هم خواستار بهرهگیری هر چه بیشتر از این فرصت خدادادی برای سرمایهگذاری در حوزه گوهرسنگهای استان شدند.
با انتصاب سیدمحمدرضا هاشمی به عنوان استاندار خراسان جنوبی و آشنایی وی با ظرفیتهای بسیار گوهرسنگهای خراسان جنوبی، وی خواستار انجام اقدامات اساسی در این خصوص برای تولید ثروت در سال سرمایهگذاری برای تولید شد و شخصاً پیگیری در این زمینه را برای تحقق اهداف مورد نظر دنبال میکند.
از طرف دیگر با انتصاب سیداحمد برآبادی به عنوان سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان به لحاظ اینکه وی از نیروهای با تجربه و متخصص این حوزه است که در عرصههای مختلف مربوط به این اداره کل در سالهای گذشته کسب تجربه کرده، تاکنون اقدامات بسیاری در این حوزه انجام شده است.
در حوزه گوهرسنگها به عنوان یکی از پیشرانهای اقتصاد استان در آخرین اقدام در این خصوص این است که حدود ۱۰۰ نفر از فعالان و صنعتگران سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در گردهمایی یک روزه تخصصی فعالان سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی در بیرجند جمع شدند تا با حضور استاندار خراسان جنوبی و تعدادی از مدیران کل استان با ابعاد مختلف این موضوع بیشتر آشنا شدند.
علاوه بر سخنرانی استاندار و سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، در قالب برگزاری دو کارگاه آموزشی توسط مسعود رجایی انارکی از اساتید کشوری جواهرشناسی و مهدی باقری از کارآفرینان استان اطلاعات لازم در اختیار فعالان خراسان جنوبی در این خصوص قرار گرفت.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در حاشیه برگزاری این کارگروه گفت: خراسان جنوبی معدن سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی و معدن گوهرسنگها است.
سیداحمد برآبادی با اشاره به نامگذاری سال جاری به نام سال "سرمایهگذاری برای تولید" افزود: ۱۰۰ نفر از صنعتگران و فعالان حوزه سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی در این گردهمایی حضور دارند و اساتید مجربی از استان و تهران در حوزه آسیبشناسی و ارائه راهکارها، استانداردسازی، آموزش و معرفی بازارها و انتقال تجارب خود به شرکتکنندگان در این جلسه ارائه کردند تا آنها با استفاده از موارد بیان شده بتوانند در بازارهای جدید برای فروش محصولات خود بتوانند حضور مؤثری داشته باشند.
برآبادی در ادامه به تاکید استاندار از ابتدای سال جاری برحوزه گوهرسنگها به عنوان یکی از پیشرانهای اقتصاد خراسان جنوبی اشاره کرد که در این راستا جلسات متعددی با حضور استاندار برگزار شده و به جد پیگیر رونق و توسعه گوهرسنگها در خراسان جنوبی هستند.
مسعود رجاییانارکی که در این گردهمایی تخصصی راهکارهای اصلاحی جهت رشد و توسعه صنعت تراش سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی را ارائه و بر تشکیل یک شرکت تعاونی با حضور همه فعالان این حوزه از معدنداران تا کسانی که تراش سنگها را انجام میدهند، تاکید کرد، گفت: فعالیت در این حوزه از سالهای گذشته در خراسان جنوبی شروع شده و در حال حاضر حدود ۶۰۰ کارگاه تراش سنگ در این استان فعال است.
وی با بیان اینکه بیش از ۲ هزار نفر در این حوزه مشغول تأمین مواد اولیه، تراش و فروش این سنگها در خراسان جنوبی هستند، افزود: چرخش مالی حدود ۸۰۰ میلیارد تومان در خراسان جنوبی در این خصوص وجود دارد که همه این موارد زمینه را برای ایجاد یک تحول و رشد اساسی در سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی فراهم کرده است.
رجاییانارکی در ادامه اظهار کرد: نبود آموزشهای کافی، ماشینآلات و تجهیزات، عدم توانایی در تولید محصولات قابل قبول بازار جهانی از جمله نقاط ضعف موجود در این حوزه در خراسان جنوبی است.
وی با بیان اینکه ۸۰ درصد این سنگهای فرآوری شده در کشور از خراسان جنوبی هستند که به شکل خام خارج شدهاند و ۷۰ درصد آن هم پرت میشود، یادآور شد: ابعاد تراش سنگها در خراسان جنوبی هنوز قابل قبول بازارهای جهانی نیست و سنگهای تراش داده شده در این استان به مرحله پذیرش استاندارد آن نرسیده است.
رجاییانارکی در ادامه خاطر نشان کرد: در بحث برندسازی و فروش هم ضعفهای وجود دارد و برای توسعه و رونق این حوزه در خراسان جنوبی باید همه فعالان در خراسان جنوبی در قالب یک تشکل صنفی یا شرکت تعاونی فعالیت کنند تا از این طریق مشکلات موجود به مرور بر طرف شود تا این صنعت مسیر پیشرفت و توسعه خود را سپری کند.
لازم به ذکر است که وی ۳۰ سال است که به گفته خودش در حوزه گوهرسنگها، جواهرسازی فعالیت میکند.
منبع: خبرگزاری مهر