تاریخ: ۰۲ اسفند ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۰:۴۰
بازدید: ۱۵۷
کد خبر: ۸۶۲۵۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

بورس شنبه چه می‌شود؟ / تاثیر FATF بر بورس چقدر محتمل است؟

می متالز - گروه ویژه اقدام مالی، دقایقی پیش در آخرین روز از جلسه شش روزه FATF اعلام کرد، با توجه به اینکه ایران به کنوانسیون پالرمو و مبارزه با تامین مالی تروریسم نپیوسته، این کشور را در لیست سیاه قرار می‌دهد. این اتفاق چه تاثیری بر بازار سهام ایران دارد؟ بورس شنبه را چطور آغاز می‌کند.
بورس شنبه چه می‌شود؟ / تاثیر FATF بر بورس چقدر محتمل است؟

به گزارش می متالز،  نشست شش روزه FATF در حالی روز یکشنبه ۲۷ بهمن با حضور بیش از ۸۰۰ نماینده از کشورهای مختلف در پاریس آغاز شد که قرار بود در پایان این نشست در خصوص اقدامات امارات متحده عربی، پاکستان و ایران برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم ارزیابی صورت بگیرد.

در همین حال امروز، گروه ویژه اقدام مالی، دقایقی پیش در آخرین روز از جلسه شش روزه FATF اعلام کرد، با توجه به اینکه ایران به کنوانسیون پالرمو و مبارزه با تامین مالی تروریسم نپیوسته، این کشور را در لیست سیاه قرار می‌دهد. بازگشت ایران به لیست سیاه FATF چه تاثیری بر بازار سهام ایران دارد؟ بورس شنبه را چطور آغاز می‌کند؟

تصمیم‌ گیری در خصوص FATF در حالی اعلام شده که پس از کش و قوس‌های فراوان و یک سال بررسی و تحویل دادن لوایح اختلاف برانگیز میان مجلس و شورای نگهبان به مجمع تشخیص مصلحت نظام، بررسی لوایح CFT متوقف مانده بود.

این در حالی است که بر اساس بیانیه گروه ویژه اقدام مالی در هفتم مهر امسال، آخرین فرصت ایران برای پیوستن به معاهده پالرمو و معاهده CFT فوریه ۲۰۲۰ (بهمن ماه) اعلام شده بود. حال که این فرصت پایان پذیرفته و در نهایت تصمیم گرفته شد ایران در لیست سیاه قرار بگیرد.

آن طور که تاکنون اعلام شده، بازگشت ایران به لیست سیاه ضمن دشوارتر شدن مبادلات پولی و تجاری اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی، همزمان بانک‌ها و موسسات مالی را نیز به عتوان نهادهای مالی پرریسک وارد لیست سیاه جهانی خواهد کرد. این موضوع باعث خواهد شد هزینه‌های مبادله اقتصاد ایران بالاتر رود و شرکت‌های بخش خصوصی نیز دچار محدودیت‌های تازه‌ای شوند.

هرچند مخالفان پیوستن ایران به این دو معاهده معتقدند با توجه به خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های مالی و تجاری علیه ایران، قرار گرفتن در لیست سیاه تغییری در وضعیت اقتصادی کشور به وجود نخواهد آورد.

تاثیر بر بازار سهام

اگر چه بازار سهام در یک سال اخیر روندی کاملا صعودی در پیش گرفته است اما هر از چندگاهی برخی از تحولات سیاسی این بازار را تحت‌تاثیر قرار داده و موجب اصلاح شاخص کل شده‌اند.

با این حال ورود ایران به لیست سیاه FATF شاید با تحولات زودگذر سیاسی دیگر کمی تفاوت داشته باشد، چرا که اثرات آن بلندمدت خواهد بود و نه تنها واکنش هیجانی به برگزاری نشست پاریس از دید برخی از تحلیلگران محتمل است بلکه در بلندمدت نیز به دلیل سخت‌تر شدن عملیات بانکی و تجاری برای شرکت‌های صادرات و واردات‌محور شاهد تضعیف عملکرد مالی شرکت‌ها و در نهایت روی برگرداندن معامله‌گران از نمادهای این شرکت‌ها در بورس شاید باشیم.

در این میان نمادهای گروه بانکی و خودرویی به علت درگیری مستقیم با اثرات FATF احتمالا بیشترین تاثیر منفی را از ورود ایران به فهرست سیاه FATF بپذیرند. در وهله دوم نمادهای شرکت پتروشیمی و پالایشگاهی که صادرات‌ محور بوده و حجم صادرات بالایی دارند احتمالا بیش از سایر شرکت‌ها تحت تاثیر قرار گیرند.

همچنین صنایعی که برای تامین مواد اولیه خود احتیاج به واردات و استفاده از سیستم‌های واسطه مالی و بانکی دارند نیز شرایط دشواری را متحمل خواهند شد. هر چند ورود چشمگیر نقدینگی به بازار سهام در چندماه اخیر و افزایش ارزش معاملات در این مدت باعث شده تا اکثر تحلیلگران آینده روشنی برای بورس متصور باشند.

نمای بازار سهام در معاملات روز شنبه ۲۶ بهمن ماه

این در حالی است که در هفته اخیر در اولین واکنش بازار سهام به برگزاری نشست پاریس، نمادهای گروه بانکی در روز شنبه ۲۶ بهمن با افت شدیدی مواجه شدند و اکثر نمادهای خودرویی نیز در کف قیمتی معامله شدند. شاخص بورس تهران نیز پس از رشدی شش هزار واحدی در ۳۰ دقیقه ابتدایی بازار، در ادامه ساعات معاملاتی روندی نزولی در پیش گرفت.

باید دید شنبه پیش‌ رو چقدر ممکن است وضعیتی مشابه شنبه هفته گذشته داشته باشد؟ رئیس کل بانک مرکزی پیش از این اظهار کرده بود که FATF هر تصمیمی بگیرد، بر شرایط ارزی کشور تاثیر نمی‌گذارد، اما درباره بورس تاکنون هیچ مقام مسئولی این گونه سخن نگفته و تحلیلگران هم تاکنون اثرگذاری این اتفاق احتمالی بر بورس را کتمان نکرده بودند، با این حال از نگاه برخی از کارشناسان در دوره میان‌مدت روند بازار سهام متفاوت از واکنش احتمالی آنی به FATF باشد.

عناوین برگزیده