به گزارش میمتالز، در هفتهها و روزهایی که شاخص کل بورس جامه سرخ بر تن کرده است، برخیها معتقدند برای درمان این آشفتگی بایستی نرخ سود بانکی کاهش یابد تا نقدینگی از سپردههای بانکی راهی بورس شود. اما این باور از نگاه بسیاری از کارشناسان اقتصادی مردود است. زیرا ممکن است با کاهش نرخ سود بانکی، تاثیر نسبی در روند مثبت بازار سرمایه را شاهد باشیم، ولی قطعا این اثر تنها در بورس نیست بلکه در بازار کالا و مسکن، خودرو، ارز و ... هم رشد قیمت اتفاق خواهد افتاد و نتیجه این روند، یعنی دوباره بروز شوک در اقتصاد را شاهد خواهیم بود که در نهایت باعث رونق بازار سفته بازی و دلالی و ضرر و زیان به بازار سرمایه و ریزش شاخص بازار خواهد شد.
از سویی وقتی نرخ سود کاهش یابد نقدینگی بالا میرود و نهادهای ناظر به بانک مرکزی فشار وارد میکنند که چرا نقدینگی رشد کرد و کاری نمیکنید؟ بنابراین مسیر کاهش نرخ سود در جهت رونق بازار سرمایه، از جمله تصمیماتی است که نیازمند نگاه کلان به تمام ابعاد اقتصادی و پولی کشور است.
در اینباره مسعود اسلامی؛ تحلیل گر و مدرس بازارهای مالی اظهار داشت: با کاهش سود بانکی، مقصد بعدی که برای پولهای خارج شده از بانکها در نظر گرفته خواهد میشود، مواردی همچون مسکن، خودرو، ارز، طلا و حتی ارزهای دیجیتال خواهد بود.
وی افزود: در وضعیت فعلی کشور با توجه به تحریمهای اعمال شده، پولهای خارج شده از بانکها تمایلی به تولید نخواهند داشت و اگر این پولها به سمت بازار خودرو، مسکن، ارز و طلا سوق داده بشوند، باعث افزایش قیمت در این بازارها خواهد شد و همچنین باعث تلاطم در جامعه و افزایش تورم خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی گفت: برای اینکه بررسی کنیم و ببینیم که آیا این پولها وارد بازار سرمایه خواهند شد یا خیر؟ باید شاخص بازار سرمایه را مورد بررسی قرار دهیم. با بررسی شاخص بازار سرمایه به این نتیجه میرسیم که هنوز اصلاح قیمتی به زمان شاخص، تمام نشده و برای ورود پولهای بزرگ هنوز آماده نیست.
وی تاکید کرد: پولهای بزرگ در وسط روندهای نزولی به هیچ عنوان وارد بازار سرمایه نمیشوند. باید بازار بعد از اصلاح قیمتی و اصلاح زمانی بستر را برای ورود پولهای بزرگ آماده بکند که هنوز این اتفاق نیفتاده و هنوز بستر برای ورود پولهای بزرگ در بازار سرمایه وجود ندارد.
اسلامی در مورد راهکار برای بهبود وضعیت بازار سرمایه اظهار داشت: در چند وقت اخیر با بررسی عرضه و تقاضا مشاهده میکنیم که عرضه سنگین یا فروش سنگینی در بازار سرمایه نداریم. مشکل بورس در این مقطع زمانی میتواند به نبود تقاضا و نبود خریدهای بزرگ مربوط باشد، که این هم به دلیل تمام نشدن اصلاح شاخص است. البته این راه هم باید در نظر داشته باشیم که دستکاری در بازار سرمایه، روند اصلاحی را طولانیتر خواهد کرد. اینگونه که هرگونه تغییر در روند طبیعی بازارهای مالی در کوتاه مدت میتواند آن هدفی که در ذهن داریم را محقق کند، ولی قطعا در میان مدت و بلندمدت پاسخ عکس خواهد داد. آخرین دستکاری در بازار سرمایه، تغییر دامنه نوسان بود که به جز اینکه نقدشوندگی بازار سرمایه را تحت تاثیر منفی قرار داده، خروجی دیگری نداشته است. در حقیقت نقدشوندگی در اکثر سهم ها، نزدیک به صفر شده است. دستکاری فقط این مسیر را عوض میکند، ولی نتیجه همان خواهد بود که باید اتفاق بیفتد.
وی افزود: باید منتظر اتمام اصلاح شاخص از لحاظ قیمتی و زمانی باشیم. بعد از اتمام، قطعا ورود پول و قطعا رشد شاخص را شاهد خواهیم بود.