تاریخ: ۲۲ تير ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۳:۴۹
بازدید: ۲۲۲
کد خبر: ۲۱۸۰۸۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

جزئیات افزایش قیمت کالا‌های اساسی در روز‌های پایانی دولت دوازدهم/ التهاب بازار‌ها در سایه جهت گیری‌های متناقض قیمت گذاری دولت

‌می‌متالز - در حالی که مصوبه دولت افزایش قیمت در ماه‌های پایانی را منع کرده بود، شاهد افزایش نرخ مصوب برخی کالا‌ها توسط دستگاه‌های اجرایی کشور هستیم.

به گزارش می‌متالز، طی روز‌های اخیر شاهد افزایش قیمت کالا‌های اساسی در سطح کشور هستیم. براساس داده‌های مرکز آمار ایران قیمت برنج ایرانی، مرغ ماشینی و روغن مایع به ترتیب ۴۸.۱۳، ۱۳۵.۶۴ و ۸۹.۱ درصد نسبت به فروردین ماه سال گذشته رشد داشته‌اند.

جدول متوسط قیمت برخی کالا‌های منتخب در مناطق شهری کشور به شرح زیر است:
جزئیات افزایش قیمت کالا‌های اساسی در روز‌های پایانی دولت دوازدهم/ التهاب بازار‌ها در سایه جهت گیری‌های متناقض قیمت گذاری دولت
متن کامل گزارش مرکز آمار در اینجا قابل مشاهده است.

در فروردین ماه سال جاری بود که ربیعی با اشاره به مساله تثبیت بازار و تلاش برای کاهش تحریم ها، گفت: به اطلاع مردم می‌رسانم دولت هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت‌ها به خصوص در مورد کالا‌های اساسی تا پایان کار خود نخواهد داشت. ۶ میلیارد دلار از بودجه تخصیص برای تامین کالا‌های اساسی اختصاص یافته است. از مجموعه ۱۰۰ قلم کالای ضروری بیش از ۲۰ قلم کالای اساسی در دو مورد مرغ و روغن دچار اختلال توزیع شده‌اند که تصمیمات ستاد اقتصادی تولید در هر دو مورد افزایش یافته و در صورت نیاز واردات صورت گرفته و برنامه متعادل کردن بازار به سرعت انجام خواهد شد.

گفته‌های ربیعی در حالی است که در در ماه پایانی دولت شاهد افزایش رسمی قیمت برخی کالا‌های مصرفی مردم از جمله شیر، مواد شوینده و محصولات سلولزی هستیم.

به طور مثال بختیار علم‌بیگی رییس انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران با بیان اینکه پودر رختشویی، مایع ظرف‌شویی، خمیردندان و مایع لباسشویی اقلامی هستند که افزایش قیمت آن‌ها ۲۵ درصدی خواهد بود، گفت: این افزایش قیمت اعمال شده و تا زمانی که قیمت مواد اولیه دوباره تفاوت فاحش پیدا نکند معتبر است.

وی افزود: مابقی شوینده‌های آرایشی و بهداشتی نیز ۲۰ درصد افزایش قیمت در سال جاری را تجربه می‌کنند.

همچنین هاشمعلی حسنی عضو هیات مدیره انجمن صنایع سلولزی بهداشتی با بیان اینکه مجوز افزایش ۱۵ درصدی قیمت محصولات سلولزی صادر شده که در شرف اجرایی شدن است، گفت: حقوق و دستمزد ۳۹ درصد رشد داشته و از طرف دیگر خمیر کاغذ یک کالای کاملا وارداتی است.

عضو هیات مدیره انجمن صنایع سلولزی بهداشتی ایران، ادامه داد: افزایش نرخ ارز تاثیر مستقیم بر قیمت محصولات سلولزی دارد. از طرف دیگر بعد از شیوع ویروس کرونا برای مدتی خمیر کاغذ کمیاب شده است که در نتیجه آن فیلم‌هایی از نایاب شدن محصولات سلولزی در کشور‌های خارجی منتشر شد. در پی این مشکلات خمیر کاغذ به دست تولیدکنندگان ایرانی هم گران رسید.

وی با تاکید بر اینکه در سال ۱۴۰۰ خیلی از کالا‌ها بیش از دو بار گران شدند، گفت: تنها کالایی که یک بار گران شد محصولات سلولزی است. همچنین کمترین افزایش قیمت مربوط به دستمال کاغذی و محصولات سلولزی بوده است و سایر کالا‌ها بیش از ۱۵ درصد گران شده‌اند.

اخیرا نیز وزیر جهاد کشاورزی از تصویب قیمت ۶۴۰۰ تومانی شیر خام خبر داد که حدود ۴۷ درصد نسبت به قبل افزایش دارد؛ همچنین صادرات شیر خشک و دام زنده آزاد شد.

گفتنی است این تصمیم نه تنها موجب افزایش قیمت شیر و فرآورده‌های آن می‌شود بلکه آزاد شدن صادرات دام می‌تواند موجب خروج گسترده دام از کشور به خصوص دام‌های مولد شود.

بررسی داده‌های منتشر شده گمرکات کشور نشان می‌دهد در بنادر و ورودی کشتی ها، بیش از ۷ میلیون تن کالا از ۶ قلم کالای اساسی که ارز ترجیحی از دولت دریافت می‌کنند، دپو شده است، همچنین حدود چهار میلیون تن نهاده در بنادر وجود دارد که بیشتر آن در بندر امام خمینی (ره) قرار دارد. بر همین اساس می‌توان بخشی از رشد قیمت‌ها را به دپوی این کالا‌ها در گمرکات کشور و کمبود آن‌ها در بازار نسبت داد، اما علت اصلی رشد قیمت‌ها را باید در مصوبات دولت جست و جو کرد.

در حال حاضر این سوال مطرح می‌شود که چرا با وجود مصوبه دولت در خصوص ممنوعیت افزایش قیمت در ماه‌های پایانی چنین مصوباتی به تصویب می‌رسد و دلیل این تناقض چیست؟

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده