به گزارش میمتالز، زغال سنگ در بازارهای جهانی رشد چشمگیری داشته است. هر تن زغال سنگ استرالیا، ۱۶۶ دلار و هر تن زغال سنگ نیوکاسل ۱۹۵ دلار معامله میشود. این قیمتها تقریبا دو برابر قیمتهای سال قبل است. باید دید این افزایش قیمتها چه تاثیری بر سودآوری شرکتهای تولیدکننده زغال سنگ در کشور ما دارد. "کزغال"، "کطبس"، "کپرور" و "کشرق" نمادهای زغال سنگی بازار سرمایه هستند و امروز با افزایش تقاضای سهامداران، صف خرید شده اند.
سعید صمدی دبیر انجمن زغال سنگ ایران در این خصوص بیان کرد: افزایش قیمت جهانی زغال سنگ، اثری بر قیمت محصولات شرکتهای زغال سنگی ندارد؛ چرا که قیمت زغال سنگ در کشور ما بر اساس درصدی از شمش فولاد (۲۶.۵ درصد شمش فولاد خوزستان) تعیین میشود و بنابراین تغییرات قیمت شمش فولاد، قیمت زغال سنگ ما را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی افزود: اما قیمت زغال سنگ ما در یک سال گذشته رشد مناسبی داشته است. در اسفند ماه سال ۹۹، هر تن کنسانتره زغال سنگ در کشور ما تقریبا ۲ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان بوده؛ در حالی که قیمت فعلی زغال سنگ (۳۱ مرداد۱۴۰۰) تقریبا ۳ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان است. یعنی قیمت زغال سنگ در کشور ما از ابتدای سال جاری، رشد ۳۶ درصدی داشته که این رشد، اثر بااهمیتی هم بر سودآوری شرکتها دارد. البته باید دید شرکتهای زغال سنگی در بودجه خود چه نرخی را پیش بینی کرده اند. ضمن اینکه بیشترین میزان افزایش نرخ زغال سنگ، در سال ۹۹ اتفاق افتاده است و در سال ۹۹، شرکتهای زغال سنگی شرایط بسیار مطلوبی پیدا کردند. رشد ۳۶ درصدی قیمتهای امسال هم به بهبود وضعیت شرکتها کمک خواهد کرد.
قیمت زغال سنگ در دو سال اخیر را اینجا ببینید.
صمدی در ادامه با مقایسه حجم عرضه و تقاضای زغال سنگ در ایران و ضرورت توسعه این صنعت، اظهار کرد: عرضه کنسانتره زغال سنگ در کشور سالانه ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تن و تقاضای داخلی بالغ بر ۳ میلیون تن است! تقاضای داخلی قطعا شیب صعودی خواهد داشت. فراموش نکنید که تداوم مشکل کمبود برق و گاز در سالهای آینده، برای بخشی از صنعت فولاد مشکل ساز خواهد شد و استفاده از زغال سنگ در شرکتهای فولادی مجهز به کوره بلند (ذوب آهن اصفهان و کوره بلند زرند میدکو) مزیت محسوب میشود و معمولا هم در دنیا تولید فولاد با استفاده از زغال سنگ صورت میگیرد. این در حالی است که قیمت تمام شده زغال سنگ وارداتی در بندرعباس، حدود ۷ میلیون تومان است که این قیمت تقریبا ۲ برابر هزینه زغال سنگ داخلی است و فقط سال گذشته، شرکت ذوب آهن اصفهان، ۸۰۰ هزار تن زغال سنگ وارد کرده است؛ بنابراین اجرای طرحهای توسعهای و افزایش ظرفیت در این صنعت کاملا منطقی است. ضمن اینکه افزایش ظرفیت در صنعت زغال سنگ، نسبت به صنایعی همچون فولاد، هزینه کمتری دارد. ذخایر قطعی و اکتشاف شده زغال سنگ در ایران حدود ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تن است و فقط کافی است سرمایه گذاری در این حوزه صورت بگیرد تا بتوان به خودکفایی رسید نیاز بازار داخل را تامین کرد. البته بخشی از این ذخایر در اختیار دولت است و جهت بهره برداری جدید باید با بخش خصوصی، همکاری لازم صورت بگیرد.
وی اضافه کرد: قیمت زغال سنگ در ۲_۳ سال گذشته رشد زیادی داشته؛ اما هزینههای تولید هم افزایش یافته است. حدود ۵۰ درصد از هزینههای تولید زغال سنگ مربوط به نیروی انسانی بوده و بخش دیگری از هزینهها به تامین تجهیزات برمی گردد که در این مدت افزایش زیادی داشته است. بخش نسبتا اندکی از هزینهها هم مربوط به انرژی است. اما نکته اینجاست که در معادن فعال، هزینه تجهیزات نسبتا کمتر است، ولی سرمایه گذاریهای جدید، هزینه سنگینی بابت تجهیز معادن میطلبد؛ بنابراین توسعه معادن زغال سنگ و سرمایه گذاریهای جدید در این صنعت، نیازمند افزایش قیمت زغال سنگ خواهد بود تا سرمایه گذاری در این صنعت، توجیه پیدا کند. ضمن اینکه باید در نظر داشت اجرای طرحهای توسعهای در این صنعت، زمان بر بوده و از شروع یک پروژه تا بهره برداری ۵ سال به طول میانجامد.
این فعال صنعت زغال سنگ در خاتمه ضمن تاکید بر ضرورت همکاری و هماهنگی وزارت صمت برای توسعه معادن و افزایش تولید، از سیاست گذاران و وزرای دولت جدید درخواست کرد: اولین درخواست این صنعت از سیاست گذاران این است که ذخایر دولتی، با رعایت تشریفات قانونی به بهره برداران بخش خصوصی واقعی و باتجربه واگذار شود. درخواست بعدی ما این است که دولت به ایفای تعهدات خود در زمینه ایمنی معادن پایبند باشد. همچنین امیدواریم با توجه به قیمت جهانی زغال سنگ، قیمت زغال سنگ ایران هم واقعی شود تا شرکتهای زغال سنگی به بخش فولاد، یارانه ندهند! صنعت زغال سنگ صنعتی اشتغال زا است و با توجه به ضرورت افزایش ظرفیت حداقل ۱ میلیون تنی زغال سنگ در کشور، حمایت از این حوزه میتواند بیش از ۵ هزار فرصت شغلی مستقیم ایجاد کند. ضمن اینکه این صنعت، چندان انرژی بر نیست و میتوان گفت به خاطر پایین بودن هزینه انرژی در معادن زغال سنگ، سهم این صنعت از یارانه انرژی کم است.
منبع: بورس نیوز