تاریخ: ۰۶ مهر ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱:۲۷
بازدید: ۲۶۷
کد خبر: ۲۲۹۵۹۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

دستکاری در بازار با سیاست‌های غلط/ چرا شاخص مثبت است، اما پرتفوی سهامداران منفی؟

‌می‌متالز - هفته‌های گذشته کلیت بازار سهام با افت شدید همراه شد و حالا دو روزی است دوباره تحرکات مثبت، اما اندک در بازار شکل گرفته است حالا چرا با وجود روند مثبت شاخص کل پرتفوی سهامداران رشد نمی‌کند و زیان بورسی‌ها جبران نمی‌شود؟

به گزارش می‌متالز، بازار سهام با رشد شاخص کل بورس مواجه شد و شاخص در محدوده یک میلیون و ۴۳۱ هزار واحد قرار گرفت و هفت هزار واحد رشد را در نیمه اول معاملات ثبت کرد. علت مثبت شدن شاخص بورس چه بود؟

محمد خیری، کارشناس بازار سرمایه درباره علت رشد شاخص در دو روز گذشته گفت: در زمان کوتاهی کلیت بازار افت شدیدی را داشت و برخی از سهم‌ها تا ۲۰ درصد ریزش را هم داشتند. او می‌گوید، در دو روز گذشته جو اصلاحی و فشار فروش در بازار کم شده است

خیری در این باره افزود: شایعاتی درباره تخفیف نرخ دلار پالایشی‌ها دلیل مثبت شدن بازار سهام در دو روز گذشته بوده است. به غیر از این خبر بقیه گروه‌ها سیگنال مثبتی را دریافت نکردند و جز گروه پالایشی بقیه بازار منفی است.

این کارشناس بازار می‌گوید: بیشتر گروه‌ها امروز هم با وجود مثبت بودن شاخص منفی هستند حتی گروه نماد‌های فولادی در محدوده صفر قیمت هستند.

بازار مثبت، اما پرتفوی سهامداران منفی

خیری درباره علت رشد نکردن پرتفوی بورسی سهامداران می‌گوید: پرتفوی افراد ترکیبی از نماد‌های گروه‌های مختلف است. در چند هفته گذشته شاخص بیشتر بر روی صنایع بزرگ مثل پتروشیمی‌ها و اوره‌ساز‌ها حرکت کرد و بقیه گروه‌ها با جوی منفی و افت قیمت همراه شدند. به همین دلیل در پرتفوی سهامداران تنها همین نماد‌هایی که رشد اندکی را داشتند تغییر کردند.

این کارشناس بازار می‌گوید روز‌های گذشته کلیت بازار با افت قیمت رو به رو بوده است و بازار رونددار مثبتی وجود نداشته است. خیری معتقد است ضعف بازار در حال حاضر این است که عدد شاخص بر مبنای فرمولی است، که با ماهیت بازار هم‌خوانی ندارد.

خیری تاکید کرد، برای تحلیل بازار و نگاه به وضعیت آن شاخص هم‌ وزن معیار درست‌تری نسبت به شاخص کل است و رفتار بازار را در مثبت و منفی به درستی نشان می‌دهد.

دستکاری در بورس یا سیاست‌های نادرست؟

خیری درباره احتمال دستکاری در روند بازار سهام گفت: بازار سهام به واسطه نبود سرمایه در گردش با کوچک‌ترین خبر و تغییرات ساختاری در آن واکنش منفی نشان می‌دهد و این موضوع به دلیل عمق کم بازار است.

وی می‌گوید: در وضعیت فعلی به واسطه نرخ دلار و برجام حجم معاملات پایین آمده و ترید سهامداران زیاد شده است، اما این عوامل بهانه است. عامل مهم دیگر در ایجاد جو منفی بازار سیاست‌های وزیر جدید اقتصاد است که رنگ و بوی سیاست‌های انقباضی و کاهش تورم را دارد.

خیری در این باره افزود: به نظر می‌رسد وزیر اقتصاد تمایل به انتشار اوراق و افزایش نرخ سپرده بانکی دارد و در کنار تمامی اظهار نظراتش به صورت شعار گونه صحبت از حمایت از بازار سهام می‌کند؛ اما در عمل حمایت خاصی از بازار نکرده است.

این کارشناس بازار همچنین درباره مشکلات فعلی اقتصاد کشور و کم شدن تمایل افراد برای سرمایه‌گذاری در بورس گفت: مشکل بنیادی وضعیت اقتصادی کشور کسری بودجه دولت و تورم است وزیر جدید هم قائل به این مساله است که برای حل مشکل کسری بودجه انتشار اوراق و افزایش سود سپرده‌های بانکی را در پیش بگیرد تا نقدینگی در سطح جامعه را به این صورت جمع‌آوری کند. همین موارد دلیلی پنهان برای ایجاد رکود در بازار سهام و بی‌روند شدن آن است تا کسانی که تمایل به سرمایه‌گذاری در این بازار را دارند تمایل خود را از دست بدهند و به سمت بانک‌ها بروند.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده