به گزارش میمتالز، در شرایطی که برخی افراد که سالها از غیرشفاف بودن بازار سیمان نفع برده بودند به دنبال سنگ اندازی در مسیر بورسی شدن سیمان بودند، اما عزم جدی مسوولان و سیاست گذاران و همراهی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان سیمان کشور باعث شد تا عرضه رسمی و مستمر این محصول سرانجام در تاریخ ۹ خرداد ماه سال جاری با ورود ۱۰ شرکت سیمانی به رینگ معاملاتی بورس کالا و عرضه ۸۳ هزار و ۲۰۰ تن سیمان آغاز شود که در نهایت ۲۱ هزار و ۱۰۰ تن محصول در نخستین روز ورود رسمی سیمان به بورس کالا مورد معامله قرار گرفت.
از آن تاریخ به بعد تلاشهای گستردهای برای تسهیل روند پذیرش تولیدکنندگان و خریداران سیمان در بورس کالا به همت بخشهای مختلف شکل گرفت تا اینکه با وجود ادامه فشارها علیه بورسی شدن سیمان و همزمانی این موضوع با قطعی برق کارخانه ها، شرایط را برای سیاست گذاران سختتر کرد. در این میان، اما ابلاغیه هشتم شهریور وزارت صمت مبنی بر ممنوعیت خرید و فروش سیمان خارج از بورس کالا، آب سردی بود بر پیکر واسطههای پر نفوذ بازار سیمان که همه تلاشهای خود در جهت بازگشت صنعت سیمان به مسیر قیمت گذاری دستوری و فرآیندهای غیرشفاف گذشته را به کار بسته بودند.
طی این ماهها نیز با تلاشهای فراوان و هم اندیشی با فعالان صنعت سیمان، مسیر ورود شرکتها به بورس کالا آسانتر از گذشته شد به طوریکه امروز ۷۲ شرکت سیمانی در بورس پذیرش شده و شمار زیادی خریدار هر هفته از تالار معاملات بورس کالا، تامین نیاز میکنند. البته راه اندازی بازار فیزیکی سیمان پایان کار نبود و بورس کالا برای جامعه هدف خریداران خرد نیز طرحهایی را ارائه کرد و توانست با راه اندازی گواهی سپرده سیمان، امکان خرید برای خریداران خرد را به صورت آنلاین و با استفاده از کد سهامداری فراهم کند.
شرکتهای سیمانی که در بازار فیزیکی بورس کالا عرضه دارند شامل شرکت بین المللی ساروج بوشهر، توسعه گستر هلال خاورمیانه (سیمان مارگون)، ساروج اصفهان، آباده، آبیک، آذر آبادگان خوی، آرتا اردبیل، اردستان، ارومیه، استهبان، اصفهان، اکباتان، ایلام، باقران، بجنورد، بهبهان، پیوند گلستان، توسعه ماهان کرمان، تهران، جوین، خاش، خزر، خمسه، خوزستان، داراب، دشتستان، دورود میباشند.
علاوه بر این شرکت ها، سیمان زابل، زاوه تربت، زنجان، ساوه، سپاهان، سپهر قیر و کارزین، سفید ارومیه؛ سفید بنوید، سفید شرق، سفید نی ریز، شاهرود، شرق، شمال، صوفیان، عمران انارک، غرب، فارس، فارس نو، فراز فیروزکوه، فیروزکوه، قائن، کارون، کاوان بوکان، کردستان، کرمان، کویر کاشان، کیاسر، لار سبزوار، لارستان، مازندران، ممتازان کرمان، منددشتی، نائین، نیزار قم، هرمزگان، هگمتان، یاسوج، صنایع سیمان سامان غرب، صنایع سیمان شهرکرد، صنایع سیمان گیلان سبز، صنایع سیمان نهاوند، کارخانجات سیمان لامرد، گروه صنعتی و معدنی سیمان تجارت مهریز و مجتمع سیمان غرب آسیا نیز در بورس کالا عرضه داشته و دارند.
همان طور که اشاره شد رونق معاملات سیمان در بازار فیزیکی بورس کالا پایان کار نبود و از ۹ آبان ماه معاملات گواهی سپرده سیمان راه اندازی شد تا امکان خرید برای مشتریان خرد و از طریق کد سهامداری آنان فراهم شود. از ابتدای راه اندازی این ابزار تا پایان هفته گذشته که دقیقا یک ماه میشود پس از پذیرش ۲۱ انبار شرکتهای سیمانی درمجموع ۱۷ میلیون و ۹۹۰ هزار گواهی سپرده سیمان معادل ۱۷ هزار و ۹۹۰ تن سیمان موجود در انبار شرکتهای سیمان فارس، تهران، خاش، خوزستان، زنجان، شاهرود، غرب، ارومیه، بجنورد، خزر، دورود، زاوه تربت، ساوه، شرق، صوفیان، غرب آسیا، فارس نو، قاین، کویر کاشان و ماهان کرمان به ارزش ۹۱ میلیارد و ۷۲۰ میلیون ریال مورد دادوستد قرار گرفته است.
منبع: کالاخبر