تاریخ: ۲۴ بهمن ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۲:۳۲
بازدید: ۲۶۰
کد خبر: ۲۴۸۶۷۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

ثروتی نهفته در دل خاک آذربایجان غربی

ثروتی نهفته در دل خاک آذربایجان غربی
‌می‌متالز - ۵۱۱ معدن دارای پروانه بهره برداری در آذربایجان غربی، با ظرفیت ۵۲۰۸ نفر اشتغال مستقیم، فرصتی است کم نظیر که سالهاست با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می‌کند.

به گزارش می‌متالز، آذربایجان غربی در شمالغرب کشور با ظرفیت‌های متعدد در بسیاری از شاخص‌های توسعه عقب مانده است، استانی که ثروت‌های نهفته‌ای در دل خاک به امانت دارد و ۵۱۱ معدن دارای پروانه بهره برداری سندی بر وجود یکی از این ثروت‌های نهفته، اما مغفول است.

به گفته مسوولین، آذربایجان غربی دارای ۵۱۱ معدن با پروانه بهره برداری معتبر با ذخیره قطعی بیش از یک میلیارد و ۱۴۴ میلیون تن مواد معدنی است که سالانه بیش از ۱۷ میلیون و ۸۲۸ هزار تن انواع مواد معدنی ازاین معادن استخراج می‌شود همان ثروتی عظیم که نتوانسته به سبب مشکلات موجود در این حوزه در رشد استان اثرگذاری واقعی داشته باشد.

افزایش سرمایه گذاری در حوزه معادن آذربایجان غربی

پریسا عابدپور، معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت آذربایجان غربی گفت: طی ۱۰ ماهه نخست سال جاری در استان ۳۸ معدن جدید با اخذ پروانه بهره برداری وارد مدار تولید شدند که نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته از لحاظ صدور پروانه بهره برداری نزدیک به ۱۲ درصد افزایش داشته است.

وی با اشاره به بهره برداری از ۳۸ معدن از ابتدای سال جاری با ظرفیت استخراج سالانه بیش از ۳ میلیون و ۹۴۲ هزار تن انواع مواد معدنی افزود: برای بهره برداری از این معادن ۱۴۱۲ میلیارد ریال سرمایه گذاری انجام شده است که نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته با بیش از ۳۲۹ درصد افزایش روبرو بوده است.

عابدپور تصریح کرد: با توجه به افزایش سرمایه گذاری در حوزه معادن استان و به بهره برداری رسیدن معادن جدید زمینه اشتغالزایی مستقیم برای ۷۲۸ نفر فراهم شده است که نسبت به مدت زمان مشابه سال ۱۳۹۹ بیش از ۲۰۴ درصد در زمینه اشتغال آفرینی نیز افزایش داشته است.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت آذربایجان غربی اضافه کرد: در حال حاضر ۵۱۱ معدن دارای پروانه بهره برداری معتبر با ذخیره قطعی بیش از یک میلیارد و ۱۴۴ میلیون تن و استخراج سالانه بیش از ۱۷ میلیون و ۸۲۸ هزار تن انواع مواد معدنی وجود دارد که برای راه اندازی و بهره برداری از این معادن بیش از ۵۰۴۸ میلیارد ریال سرمایه گذاری انجام شده و زمینه اشتغال مستقیم برای ۵۲۰۸ نفر در این معادن فراهم شده است.

عابد پور عنوان کرد: هم اکنون ۲۱۷ محدوده معدنی دارای پروانه اکتشاف و ۶۴ معدن دارای گواهی کشف معتبر در استان مشغول به فعالیت و تکمیل فرایند اخذ پروانه بهره برداری می‌باشند که با وارد شدن این معادن به چرخه تولید افزایش چشمگیری در زمینه‌های سرمایه گذاری، فرآوری، استخراج و اشتغالزایی در حوزه معادن خواهیم داشت.

ثروتی نهفته در دل خاک آذربایجان غربی

مشکلات معادن و پهنه‌های معدنی آذربایجان‌غربی احصا شود

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان‌غربی گفت: باید مسائل و مشکلات بخش معدن این استان در راستای توسعه بیشتر و جذب سرمایه‌گذار بررسی و ارزیابی دقیق شوند.

نادر صادقی ۹بهمن ماه در جلسه هماهنگی با تیم کارشناسی اعزامی ایمیدرو جهت بررسی فنی و اقتصادی زمینه‌های بالقوه سرمایه گذاری در بخش معادن آذربایجان غربی اظهار کرد: مشکلات بخش‌های مختلف از جمله راه دسترسی، آب، تامین امکانات در بخش معادن این استان مورد بررسی قرار گیرند.

وی ادامه داد: مسوولان مربوطه این مسائل را بررسی کنند تا تدابیر لازم برای حل مشکلات این بخش مورد ارزیابی قرار گیرد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان‌غربی گفت: نتیجه مصوبات جلسات برای ساماندهی پهنه‌های معدنی آذربایجان‌غربی جمع بندی و نتیجه ارائه شود تا اقدامات لازم در دستور کار مدیران مربوطه قرار گیرد.

آذربایجان غربی دارای بیشترین تنوع مواد معدنی در کشور است

غلامرضا بابایی ۲۳ بهمن ماه درچهاردهمین جلسه شورای معادن استان اظهار کرد: در حال حاضر ۲۱۷ محدوه اکتشافی، ۶۶ معدن دارای گواهی کشف معتبر و ۵۱۱ معدن دارای پروانه معتبر بهره برداری با ایجاد اشتغال برای ۶۰۷۵نفر در سطح استان وجود دارد.

وی افزود: آذربایجان غربی از ۶۸ نوع ماده معدنی شناسایی شده در کشور، دارای بیشترین تنوع مواد معدنی در کشور می‌باشد که از این لحاظ جزو ۵ استان برتر کشور می‌باشد.

بابایی گفت: عمده موانعی که در مسیر معادن استان وجود دارد و مانع از فعالیت معدنی محسوب می‌شود مخالفت‌های دستگاه‌های ذیربط استان، معارضین محلی و وجود پوشش گیاهی است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی اضافه کرد: تا کنون از کل محدوده‌های مورد استعلام از دستگاه‌های ذیربط برای انجام عملیات معدنکاری در استان فقط ۱۵ صدم درصد از کل مساحت درخواستی مورد تایید قرار گرفته است که این خود یک مانع جدی برای استفاده از ظرفیت معادن استان برای توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال است.

ثروتی نهفته در دل خاک آذربایجان غربی

لزوم احداث واحد‌های فرآوری در آذربایجان غربی

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: باید واحد‌های فرآوری مواد معدنی در ارومیه احداث شود.

حجت الاسلام سید سلمان ذاکر افزود: با وجود اینکه ۵۰۰معدن قابل بهره برداری در استان وجود دارد، اما واحد فرآوری بزرگ مقیاس مواد معدنی، سنگ و طلا در استان وجود ندارد که این یک ضعف است.

وی با اشاره به اینکه برابر تبصره ۴و۶ ماده چهارده قانون معادن دولت مکلف است ۱۵درصد از حقوق وصولی از معادن را به اعتبارات همان استان اضافه کند، تصریح کرد: با اضافه کردن این اعتبارات وصولی همگی در جهت توسعه زیرساخت‌های همان شهرستان هزینه می‌شود.

این نماینده خانه ملت اظهار کرد: در سال گذشته عایدی وصولی آذربایجان غربی از معادن ۱۳۲میلیارد تومان بود که تنها ۳درصد از آن به استان برگشت که آن هم بصورت اوراق بود.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه نتوانسته ایم حقوق معادن استان را به خود استان برگردانیم، خاطر نشان کرد: در سال ۹۸نیز حقوقی که باید به استان برمی گشت ۴۸میلیارد تومان بود که فقط ۳درصد آن بصورت اسناد برگشت.

حجت الاسلام ذاکر با تاکید به اینکه آذربایجان غربی دارای معادن همچون سنگ گرانیت، مرمرتزیینی، کانی‌ها فلزی همچون طلا، کود پتاس و شیمیایی و شیشه است، یاد آور شد: از فرآوری مواد معدنی موجود در دریاچه ارومیه می‌توان به توسعه پایدار رسید، اما متاسفانه به دلیل عدم وجود واحد‌های فرآوری کافی در مقایسه با تعداد معادن موجود، مواد معدنی بصورت خام فروشی از استان خارج می‌شوند.

وی با تاکید به اینکه آذربایجان غربی از جهت ذخایر معدنی جز رتبه‌های برتر کشور است، اظهار کرد: با وجود داشتن این معادن، اما مردم منطقه سود و منفعتی از این نعمت خدادادی نمی‌برند.

حجت الاسلام ذاکر ادامه داد: دولت باید با ارائه تسهیلات برای سرمایه گذاران در جهت احداث واحد‌های فراوری در این منطقه و برگردان ۱۵درصد از حقوق وصولی از معادن به توسعه مناطق محروم کمک کند.

همانطور که گفته شد معادن آذربایجان غربی به سبب اشتغال و تولید ثروتی که می‌کنند ظرفیتی بسیار موثر در توسعه استان می‌توانند داشته باشد، اما با وجود تنوع مواد معدنی در استان و وجود معادن طلا، مشکلاتی همچون کمبود واحد‌های فراوری، عدم تخصیص کامل ۱۵ درصد از حقوق انتفاع معادن، باعث شده تا این پتانسیل نهفته در دل این استان نتواند اثرگذاری مطلوبی در توسعه استان داشته باشد لذا ضروری است مسوولان استان و کشوری فکری به حال مشکلات این حوزه کرده و آبادانی هرچه بیشتر را برای آذربایجان غربی به ارمغان بیاورند.

منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده