تاریخ: ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۴:۵۲
بازدید: ۴۶۶
کد خبر: ۲۶۱۵۰۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

روایتی تلخ از واردات ماشین‌آلات مستهلک سنگین به ایران/ فریادرسی برای نجات هپکو نیست + فیلم

روایتی تلخ از واردات ماشین‌آلات مستهلک سنگین به ایران/ فریادرسی برای نجات هپکو نیست + فیلم
می متالز - درحالی بازار واردات ماشین‌آلات مستهلک بهشت دلالان وارداتچی است که به گفته مسوولان هپکو و خانه معدن استان مرکزی امروزه شاهد گورستان ماشین‌های دسته‌دوم معدنی هستیم که به دلیل خرید دستگاه‌های فرسوده خارجی‌ها اتفاق افتاده است.

به گزارش می‌متالز، یکی از اقدامات در راستای تحلیل بهتر اخبار و حوادث در استان مرکزی راه‌اندازی میز‌های خبر و تحلیل در دفتر استانی خبرگزاری تسنیم استان مرکزی بوده که با دعوت از کارشناسان و مسوولان به صورت موردی و تحلیل دقیق کارشناسانه مسائل به بحث و گفتگو گذاشته می‌شود.

با توجه به موضوعات مهم تولید ماشین آلات سنگین و معدنی، شیوه نامه جدید ابلاغی واردات و مسائلی از این دست، پس از استقابل خوب مخاطبان این بار میزتخصصی خبرو تحلیل دفتر خبرگزاری تسنیم استان مرکزی میزبان مسوولان ارشد هپکو و بخش معدن استان مرکزی بودند تا پیرامون "ظرفیت هپکو، معادن و نیاز‌های پیش‌رو"، "واردات و آسیب آن بر پیکره تولید هپکو" با حضور "علیرضا میقانی" قائم مقام شرکت هپکو و "محمدحسین حیدری" رئیس خانه معدن استان مرکزی بحث و گفتگو شود.

این درحالیست که هپکو پس از نیمه دهه هشتاد و روند غلط خصوصی‌سازی حدود بیش از یک دهه کش و قوس‌های فراوان مدیریتی، کارگری و تولید این روزا و با برگشت شرکت به دولت روز‌های آرامی را می‌گذراند و گام‌های آرام و درعین حال باقدرت آن نویدبخش روز‌های طلایی آن است و قطعا سومدیریت در واردات کالا‌هایی که در هپکو تولید می‌شود ریشه به تیشه آن می‌زند.

هپکو امروز تولیدات بخش‌های مختلف راهسازی و معدنی را آغاز به تحویل کرده است

قائم مقام شرکت هپکو با اشاره به وضعیت هپکو گفت: شرکت هپکو در دو سال گذشته و پس از واگذاری به تامین اجتماعی و رفع شدن بحران‌های سهامداری تلاش گسترده‌ای کرد که مجدد بتواند نقش اصلی خود را در حوزه تولید و ارائه ماشین‌آلات به بخش معدن، راه و کشاورزی آغاز کند.

وی افزود: با توجه به مشکلات عدیده‌ای که در سال‌های گذشته بر اثر تحریم و مسائل اقتصادی برای تولیدکننده‌ها ایجاد شده بود توانستیم مجدد شرکت را به مرحله‌ای برسانیم که امروز تولیدات بخش‌های مختلف راهسازی و معدنی را آغاز به تحویل کرده و در سال گذشته لودر‌های ۵ تن، بیل‌های ۲۲ تن و لودر‌های ۷ تن را شروع کردیم و به بخش راهسازی و معدن تحویل دادیم.

علیرضا میقانی ادامه داد: در سال جدید توانستیم تراک‌های ۶۵ تن را به بخش معدن عرضه کنیم که این تراک‌ها اکنون در یزد و کرمان در حال کار هستند و در ماه‌های آینده هم بیل‌های سنگین ۴۰ تن به بازار عرضه می‌شود و امیدواریم تا پایان سال دامپتراک‌های دیگر به بخش معدن عرضه کنیم.

وی عنوان کرد: در حوزه راه در زمینه اسکیت لودر، گریدر، لودر و ... در حال کار و تولید هستیم و امیدواریم بتوانیم با حمایت دولت و مصرف کنندگان از تولید داخل سهم بازار را روز به روز افزایش دهیم.

قائم مقام شرکت هپکو ادامه داد: مدت‌ها به دلایل عدیده از امکانات جهانی به سختی توانستیم استفاده کنیم و هرچقدر بیشتر به توان داخلی متکی باشیم ریسک‌های حاکم بر تولیدات و کشور کمتر است، شرکت هپکو یک امکان برای بخش معدن است تا این ریسک‌ها را به حداقل برساند.

ماشین‌آلات هپکو بعد از ۳۵ سال همچنان استفاده دارد

رئیس خانه معدن استان مرکزی هم با اشاره به وضعیت شرکت هپکو گفت: قطعا یک روز افتخار می‌کردیم که هپکو را داریم و امروز هم افتخار می‌کنیم که این شرکت را داریم، زیرا هپکو زمانی که تاسیس شد یک روز در خاورمیانه حرف برای گفتن داشت و در جلسه‌ای که رایزن بازرگانی سفارت آمریکا شنید که هپکو را تاسیس کردیم در حد گریه کردن ناراحت شد، زیرا بازار خود در خاورمیانه را از دست می‌دادند.

محمد حسین حیدری افزود: اکنون بعضی از دستگاه‌های بولدوزر هپکو هنوز از ۳۵ سال گذشته است که مورد استفاده قرار می‌گیرد، از اینکه برای هپکو این اتفاقات افتاد متاسف شدیم و همیشه در بخش معدن تلاش می‌کنیم تا هپکو را داشته باشیم، زیرا استفاده از ماشین‌آلات در بخش معدن با توجه به استهلاک بالایی که دارد و نزدیک بودن خدمات پس از فروش می‌تواند بسیار مهم باشد.

رئیس خانه معدن استان مرکزی ادامه داد: سیاست جامعه بر این شد که به معدن اهمیت دهند و شعار ما این است که در آینده جای نفت را بگیرد، اما این کار سخت و مشکل است، ولی چشم‌انداز ۵ ساله نقشه راه معدن این است که حداقل بخشی از کمبود نفت را از معدن جبران کنیم، زیرا از عناصر مندلیف جدول بیش از ۶۷ عنصر را در ایران داریم و حدود ۱۸ عناصر نادر و کمیاب در استان مرکزی است و در بخش معدن در حوزه سنگ‌های تزئینی، سرب، روی، طلا و مس در استان مرکزی از ظرفیت بالایی برخوردار هستیم.

وی افزود: زمانیکه در هپکو مشکلی ایجاد شد بسیاری از معادن ما به کندی کار کردند بنابراین از ماشین‌آلات تولیدی هپکو راضی بودیم و امروز با توجه به این همه ظرفیت در هپکو منتظر ماشین‌های معدنی هستیم و هپکو توانمندی دارد، زیرا زیرساخت‌های بسیار مناسبی دارد.

رئیس خانه معدن استان مرکزی بیان کرد: با توجه به ظرفیت استان در حوزه ساخت ماشین‌آلات معدنی و دانشگاه‌های حوزه معدن، زمین شناسی، اکتشاف و استخراج امیدواریم در هر معدن به ویژه خاورمیانه مهندس از استان مرکزی و ماشین آلات از هپکو باشد.

در کرمان و یزد با گورستانی از ماشین‌آلات معدنی دسته دوم خارجی رو به رو هستیم

قائم مقام شرکت هپکو با اشاره به کاهش ریسک بخش معدن برای تامین ماشین‌آلات خود گفت: ورود شرکت‌هایی از جمله هپکو سبب می‌شود تا هزینه بخش معدن کاهش پیدا کند و توجه به این موضوع ضروری است که انتخاب ماشین، نحوه کار کردن آن و هماهنگی ماشین‌های بارگیری‌کننده و بارگیری شونده در دنیا یک علم است.

وی بیان کرد: امروز معادن در این زمینه بسیار فقیر هستند و اگر در اصول تامین ماشین‌آلات به استاندارد‌های جهانی و دانش موجود در شرکت هپکو اکتفا کنیم در سال می‌توانیم بخش‌های ارزی را پوشش دهیم و صرفه‌جویی‌های خوبی در این زمینه انجام شود.

قائم مقام شرکت هپکو تصریح کرد: در کرمان و یزد با گورستانی از ماشین‌آلات رو به رو می‌شویم و متاسفانه تنها مصنوعی را در کشور تولید می‌کنیم که واردات دست دوم آن آزاد است، اما همین دست دومی که امروز وارد کشور می‌شود به درستی انتخاب نمی‌شود.

میقانی افزود: در دنیا اگر از شرکت‌هایی از جمله کاترپیلار یا کوماتسو ماشین خریداری شود تا زمانی که مشخصات سایت خریدار را نداشته باشند آفر ماشین نمی‌دهند، زیرا این ماشین‌آلات باید متناسب با سایت مصرف‌کننده امکاناتی برای آن درنظر گرفته شود.

وی ادامه داد: متاسفانه ماشین‌هایی که برای سایت‌های دیگر طراحی و تامین شده تهیه و وارد می‌شود در حالیکه برای سایت موردنظر بهینه نیست به عبارتی بیل‌های ۱۲.۵۰ که در اندونزی برای معادن زغال‌سنگ طراحی شده وارد می‌شود و در معادن ما به عنوان بارگیری‌کننده بخش سنگ آهن مورد استفاده قرار می‌گیرند در حالیکه جرم حجمی زغال سنگ و سنگ آهن متفاوت است که سبب ضربه به ماشین‌آلات می‌شود درصورتیکه اگر یک شرکت دانش‌محور از جمله هپکو وارد کند باید تمهیداتی بیندیشد تا برای بخش سنگ آهن مناسب باشد درحالیکه این موارد مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

قائم مقام شرکت هپکو عنوان کرد: معادن در کشور ثروت ملی هستند و اگر قرار است که معدن تولیدی داشته باشد و به ازای آن واردات انجام شود باید بهینه شود، زیرا هدررفت ثروت ملی در استان‌های معدن‌خیز یکی از معضلات موجود است.

میقانی بیان کرد: سالیانه عدد بالایی بابت سوبسیدی که روی گازوئیل وجود دارد به معادن می‌دهیم که ماشین‌ها و موتور‌های خارج از استاندارد با مصرف سوخت بالا وارد می‌کنند در حالیکه این سرمایه ملی از بین می‌رود بنابراین نمی‌توان گفت که به کسی ربطی ندارد.

وی افزود: باید سیاستگذاری‌ها طوری درنظر گرفته شود تا در این بحران‌های ارزی کشور انتخاب بهینه انجام شود و ماشین‌آلات دارای خدمات و قطعات باشند که محوری‌ترین بخش ماشین‌آلات دست دوم است که متاسفانه همیشه مغفول مانده است.

بسیاری از معادن استان مرکزی مشکل ماشین‌آلات دارند

رئیس خانه معدن استان مرکزی برضرورت توجه به شرکت هپکو و تولیدات آن گفت: متاسفانه درگیر تحریمی شدیم که استعمار نمی‌گذارد و دیپلماسی اقتصادی ویژه‌ای درنظر گرفتیم، قطعا در برنامه ماشین‌آلات برنامه‌ی ویژه‌ای داریم که ماشین تعریف شده به عبارتی ماشین با بیش از ۳ سال عمر نباید کار کند، اما بعضی اوقات معدن‌دار ناچار می‌شود.

حیدری ادامه داد: امروز بسیاری از معادن استان مرکزی مشکل ماشین‌آلات دارند، کلینیک معدن برای نخستین بار راه‌اندازی شد و بازخورد خوبی داشته تا معادنی که کار نمی‌کنند و بروز نیستند مورد بررسی قرار گیرند.

وی افزود: یک معدن‌دار زمانی می‌تواند موفق باشد که یک ماشین جدید با خدمات پس از فروش داشته باشد، هپکو ماشین‌آلات خوب به ویژه بولدوزر تولید می‌کند و باید شرایطی را ایجاد کنیم تا هپکو بتواند تامین کند، زیرا هپکو می‌تواند کشور‌های همسایه را هم تامین کند و چنین شرکتی با این وسعت در کمتر جای دنیا است.

واردات ماشین‌آلات دسته دوم خارجی جز ضرر چیزی ندارد

حیدری با اشاره به اینکه امروز کاترپیلار قطعات خود را از ۳۰ کشور جمع می‌کند، گفت: این انتقاد وارد است که نباید ماشین دست دوم وارد شود که جز ضرر چیزی ندارد، اما بعضی اوقات یک معدن‌دار ناچار است که علی‌رغم میل باطنی خود با شرایط موجود در زمینه اقتصادی، وام بانک‌ها و ... ماشینی را با شرایط سختی از خارج وارد کند.

وی افزود: یکی از دلایلی که این کار را انجام می‌دهیم این است که توقع داریم هپکو حمایت شود و زمانی که ببینیم ماشین آماده و حاضر است تحت هر شرایطی که شده ماشین را می‌خریم و در معدن استفاده می‌کنیم.

رئیس خانه معدن استان مرکزی ادامه داد: ورود ماشین‌آلات دست دوم برای هیچکس توجیه ندارد، اما چند سال هپکو را به جایی رساندند که معدن‌دار ناچار می‌شود دستگاه دست دوم بیاورد تا بتواند حداقل کار خود را با درصد خیلی کمتری در معدن انجام دهد چراکه از نظر علمی و صنعتی تعریف دارد.

معدن‌کاران مجبورند ماشین‌آلات فرسوده ترکیه را بخرند

حیدری عنوان کرد: همیشه فریاد می‌زنیم که به هپکو کمک کنید و این سوال مطرح است که چرا نباید دستگاه جدید داشته باشیم در حالیکه برای یک معدن‌دار مطلوب نیست که از دستگاه دست دوم استفاده کند.

وی خاطرنشان کرد: معادن ترکیه را از نزدیک دیدم همه ماشین‌های بروز و جدید دارند و زمانی که عمر آن‌ها فرسوده شد ما معدن‌داران مجبور هستیم که آن‌ها را بخریم، زیرا هپکو را حمایت نکردند، به زمین زدند درحالیکه می‌توانست خیلی بهتر باشد.

رئیس خانه معدن استان مرکزی ادامه داد: هپکو از بهترین برند‌های ماشین‌های دنیا است و برای ما مطلوب نیست که دستگاه کره‌ای یا چینی در معدن داشته باشیم زمانی که هپکو را داریم.

باید مساله معدن در وزارت صمت جدی‌تر گرفته شود

قائم مقام شرکت هپکو درخصوص ضرورت حمایت از تولیدات داخلی گفت: در جلسات بسیاری پیشنهاد دادیم که باید صندوق و بانکی وجود داشته باشد که از بخش معدن به ویژه معادن کوچک مقیاس که امروز بیشتر از معادن بزرگ مقیاس با مشکل ماشین رو به رو هستند، برای آن‌ها همانند کشاورز‌ها حمایت کنند تا ماشین معدن برای آن‌ها تولید کنیم و آن‌ها به بانک مربوطه یا عامل پرداخت کنند.

میقانی ادامه داد: این موضوع را در بخش کشاورزی داریم که میتوان به تراکتور، کمباین و ... اشاره کرد و کشاورز با ۲۰ درصد صاحب ماشین می‌شود در حالیکه این پیشنهاد به دلایل مختلف اتفاق نمی‌افتد.

وی افزود: یکی از دلایل این است که شاید هنوز متولی بخش معدن در وزارتخانه این موضوع را جدی نگرفته و برای آن برنامه ندارد اگرچه یک صندوق توسعه فعالیت‌های معدنی داریم که کار این صندوق باید حمایت از تولید داخل برای بخش معادن باشد.

قائم مقام شرکت هپکو بیان کرد: در سال‌های گذشته شاید بیشتر بودجه این صندوق به واردات اختصاص پیدا کرده و در نشست‌های اخیر در وزارتخانه قرار بر این شده که بودجه‌ای را از این صندوق برای تولید ماشین‌آلات در اختیار ما قرار دهند که اکنون در سطح یک پیشنهاد است تا بتوانیم برای معادن ماشین تولید کنیم و اقساط ماشین را معدن‌دار به بانک پرداخت کند.

روایتی تلخ از واردات ماشین‌آلات مستهلک سنگین به ایران/ فریادرسی برای نجات هپکو نیست + فیلم

"علیرضا رفیعی" قائم مقام شرکت هپکو می‌گوید: دامپتراک کوماتسو ۷۸۵ خط ۷ و ۸ قیمت جهانی مشخصی دارد، اما زمانی که ماشین ۵ سال کارکرده تا ۴۰۰ هزار دلار می‌تواند اختلاف قیمت داشته باشد بنابراین این ناشفافی که وجود دارد همیشه محل سواستفاده برای بسیاری از افراد شده که متاسفانه از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرند، کسانی که در فضا‌های رسانه‌ای برخی سرو صدا‌ها می‌کنند همان کسانی هستند که از آن بخش استفاده می‌کنند، زیرا معدن‌داری که تلاش می‌کند می‌خواهد ماشینی با هزینه‌های حداقل داشته باشد...

بازار ماشین‌آلات دست دوم بهشت دلالان و رانت‌خواران است

میقانی افزود: دلایل دیگری وجود دارد که این موضوعات به نتیجه نمی‌رسد به طوری که معدود معادن و دلال‌هایی وجود دارند که از این محل سود‌های بسیار گزافی به جیب می‌زنند و تعهدات ارزی انجام می‌شود که تنها از طریق ماشین دست دوم می‌توان به آن رسید، زیرا قیمت ماشین جدید در دنیا مشخص است.

وی بیان کرد: دامپتراک کوماتسو ۷۸۵ خط ۷ و ۸ قیمت جهانی مشخصی دارد، اما زمانی که ماشین ۵ سال کارکرده تا ۴۰۰ هزار دلار می‌تواند اختلاف قیمت داشته باشد بنابراین این ناشفافی که وجود دارد همیشه محل سواستفاده برای بسیاری از افراد شده که متاسفانه از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرند.

قائم مقام شرکت هپکو ادامه داد: کسانی که در فضا‌های رسانه‌ای برخی سرو صدا‌ها می‌کنند همان کسانی هستند که از آن بخش استفاده می‌کنند، زیرا معدن‌داری که تلاش می‌کند می‌خواهد ماشینی با هزینه‌های حداقل داشته باشد.

میقانی تصریح کرد: در سال گذشته در نمایشگاه سنگ نیم‌ور یک شرکت واردکننده حدود ۷ تا ۸ ماشین سنگین آورده بود، به یکی از نمایندگان استان نشان دادم که پلاک این ماشین دستکاری شده و تولید این ماشین در سایت کاترپیلار مربوط به ۳۰ سال گذشته است.

وی افزود: همان ماشین توسط یکی از معدن‌داران بزرگ استان خریداری شد و گلایه این معدان‌دار این بود که این ماشین در سایت ما یک هفته کار کرد و اکنون ۴ ماهه که فعالیت نمی‌کند بنابراین این فجایع اتفاق می‌افتد و افراد بسیاری به سبب سود‌های کلان واردات چشم‌های خود را برروی این مسائل می‌بندند.

قائم مقام شرکت هپکو تصریح کرد: اگر امروز به این باور می‌رسیم که نیاز است در برخی قسمت‌ها واردات انجام شود باید شرکت‌های مهندسی‌محور از جمله هپکو که در منطقه همانند آن نیست، ماشین را کارشناسی سپس وارد کند و ملزم به دادن خدمات و قطعات باشد.

میقانی افزود: شرکت هپکو یک شرکت دولتی و شفاف بورسی است که اگر معادن ما فقط مشکل ماشین دارند پس چرا مخالف این هستند که این ماشین‌آلات به صورت تخصصی وارد شود و با کارشناسی اگر نیاز به اورهال است در هپکو این کار انجام شود سپس با گارانتی تحویل داده شود؟

وی ادامه داد: ماشین جدید و دست دومی که می‌فروشیم گارانتی از چند هزار ساعت تا یک سال دارد، اما ماشینی که از یک دلال در دوبی خریداری و وارد کشور می‌شود فاقد هر گونه گارانتی هستند و این موضوع باید برای تصمیم‌گیران این حوزه مورد توجه باشد.

قائم مقام شرکت هپکو عنوان کرد: از تصمیم‌گیران حوزه وزارت صمت تشکر می‌کنم که حداقل موضوع را برای تولیدکنندگان و واردکنندگان شفاف کردند به طوری که نزدیک به دو سال است که شیوه‌نامه مشخصی برای ورود یا عدم ورود ماشین وجود نداشت.

در معادن استان مرکزی بیش از ۴۰۰ دستگاه ماشین‌آلات سنگین نیاز داریم

رئیس خانه معدن استان مرکزی با اشاره به وضعیت معادن استان گفت: قبل از اینکه استان مرکزی صنعتی شود معدنی بود به طوری که آثاری را در شازند، محلات، دلیجان، ساوه و خمین از عناصر ویژه از جمله طلا تا سرب و روی و مس وجود دارد و از پتانسیل بالایی برخوردار است.

وی افزود: استان مرکزی حدود ۶۰۰ معدن دارد که اکنون نزدیک به ۵۰ درصد آن‌ها به سبب شرایط ویژه راکد است، چراکه ما درگیر یک سری مسائل دیپلماسی، اقتصادی و تحریم‌ها شدیم که یک مقدار در کار ما وقفه به وجود آمد، امروز جنگ اقتصادی است و در واقع همه سرباز جبهه ۸ سال دفاع مقدس هستیم که به تعبیری امروز باید اسلحه و مهمات رسانده شود نه اینکه با سختی‌های بانک‌ها و بهره‌ها نتوانیم ماشین خریداری کنیم.

رئیس خانه معدن استان مرکزی افزود: سرمایه‌گذاری‌های خوبی به ویژه در حوزه مس و طلا در استان مرکزی انجام می‌شود و در حوزه سنگ‌های تزئینی حرفی برای گفتن داریم به طوری که بیش از ۲۰ میلیون مترمربع در سال ظرفیت تهیه و تولید سنگ تزئینی وجود دارد.

حیدری افزود: امروز استاندارد‌های دنیا این است که باید معدن‌دار حمایت شود و ممکن است در بخش کشاورزی تراکتور به تعداد زیادی درخواست کند، اما کمباین تعداد زیادی نمی‌شود درحالیکه در معادن استان بیش از ۴۰۰ دستگاه سنگین از جمله لودر و بولدوز و بیل مکانیکی نیاز داریم که اگر هپکو تامین کند از آن استفاده می‌کنیم.

وی ادامه داد: در جلسات متعددی بیان کردم که دستگاه دست دوم بیاورید تعمیر کنید تا برای خدمات پس از فروش مشکلی نداشته باشیم، زیرا زمانی که به عنوان متخصص دستگاه دست دوم تهیه می‌شود این امکان به وجود می‌آید که یک دستگاه مناسب و سالمتری تهیه شود.

رئیس خانه معدن استان مرکزی بیان کرد: شرکت هسکو که زیرمجموعه هپکو است امکاناتی دارد که دستگاه را تعمیر می‌کند و معدن‌دار برای خدمات پس از فروش مشکلی ندارد بنابراین از مدیران ارشد درخواست کردم که این مشکلات با عدم فعالیت ماشین وجود دارد، زیرا عدم فعالیت یک ماشین به معنای عدم فعالیت همه مجموعه و سیستم و در واقع ضرر است.

معدن‌دار نیاز به ماشین‌آلات جدید و بروز دارد

حیدری افزود: معدن‌دار نیاز به ماشین‌آلات جدید و بروز دارد بنابراین استان ما به جز ماشین‌آلات شهرداری‌ها، بخش راهسازی، کشاورزی مصرف دارد پلتفرم‌ها همه آماده تولید است، اما در بخش ماشین‌آلات سنگین می‌تواند جوابگو باشد، ولی اگر قرار است جای بخشی از نفت را در برنامه ۵ ساله داشته باشیم باید از معدن‌دار حمایت شود.

وی ادامه داد: هپکو می‌تواند در موفقیت معدن‌داران تاثیرگذار باشد و در بخش ماشین‌آلات سنگین باید به زودی راه‌اندازی و حمایت شود.

رئیس خانه معدن استان مرکزی خاطرنشان کرد: علیرغم میلی باطنی برای این موضوع که دوست نداریم هیچ ماشینی از خارج وارد شود باید امکاناتی برای هپکو فراهم شود که اگر ماشین دست دوم وارد شود هپکو خریداری کند که هپکو می‌تواند به صرفه بخرد.

قائم مقام شرکت هپکو با اشاره به اینکه این شیوه‌نامه اخیر سبب مشخص شدن روند شده و به عنوان سنگ بنای اولیه بسیار بسیار قابل احترام است، گفت: در این شیوه نامه مسائل مهمی طرح شده که نخستین حسن آن این است که نیاز به یک دستورالعمل برای روند واردات در کشور احساس شد، براساس این شیوه‌نامه یک دسته تولیدات در داخل وجود دارد که باید از داخل تهیه شود، یک سری ماشین‌آلات در این شیوه‌نامه فرض شده که تولید داخل ندارند و واردات آن‌ها آزاد و مورد نیاز معادن است و درخواست‌ها در وزارتخانه بررسی سپس مجوز داده می‌شود.

وی افزود: دسته سومی وجود دارد که تولید داخل دارند که آن را ممنوع اعلام کردند تا وارد نشود و دست دوم بین این دو دسته قرار گرفته که اختلافی در این زمینه وجود دارد به عنوان مثال اکنون تراک ۶۵ تن را تولید کردیم و وزارتخانه با این فرض که شاید ظرفیت تولیدی ما نتواند پاسخگوی همه درخواست‌ها باشد در قسمت اختلافی مطرح کرده که باید درکارگروهی مطرح شود و درباره واردات آن تصمیم گرفته شود.

وی تصریح کرد: برخی از ماشین‌آلات اکنون تولید شده و در معدن کار می‌کنند که می‌توان به دامپتراک ۶۵ تنی، تراک ۶۵ تن، بیل ۴۰ تن، لودر ۷ تن و ... اشاره کرد و نباید آن را در دسته اختلافی گذاشت، زیرا تولید می‌شود.

میقانی ادامه داد: امکان دارد این فرض وجود داشته باشد که ظرفیت تولیدی ما پاسخگوی نیاز بازار نیست که توصیه می‌شود یک نهاد از جمله خانه معدن، وزارتخانه و ... در ابتدا ظرفیت تولید داخل را پر کند و عقد قرارداد شود، زیرا در بخش معدن با اعداد نجومی زیاد رو به رو هستیم.

برخی توقع دریافت یک شبه رقم نجومی از ماشین‌آلات را از هپکو دارند

وی افزود: متاسفانه در دوسال اخیر در حوزه معدن یکی از مشکلات این است که اعداد نجومی با این بیان که امروز می‌خواهیم مطرح می‌شود، اما اگر اکنون برای سال ۱۴۰۲ وزارتخانه، ایمیدرو، خانه معادن و سایر تصمیم‌گیران این حوزه فکر می‌کنند که نیاز به ۲۰۰ تراک دارند باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد تا برای سال ۱۴۰۲ برنامه‌ریزی شود.

قائم مقام شرکت هپکو ادامه داد: اگر ماشینی را در پشت گمرک و دبی بخریم زمانی که می‌خواهیم آن را وارد کنیم اعلام کنیم همین امروز آن را می‌خواهیم در حالیکه نمی‌توان اعلام کرد که همین امروز ماشین را میتوان تحویل داد.

میقانی بیان کرد: امروز اگر تولیدکنندگان بزرگ از جمله کوماتسو دامپتراک سفارش دهد حدود ۱۲ ماه زمان تحویل آن است بنابراین نمی‌توان از هپکو توقع داشت که ظرف ۳ ماه ماشین را تحویل دهد بنابراین باید برنامه‌ریزی دقیقی انجام شود.

باید در موارد اختلافی در شیوه‌نامه جدید واردات ظرفیت داخل را باور کنیم

وی تصریح کرد: از این شیوه‌نامه که افرادی روی آن کار کردند تقدیر می‌کنم، اما امیدواریم در قسمت اختلافی ظرفیت داخل را باور کنیم، زیرا با سفارش می‌توان ظرفیت ساخت داخل را بالا برد و اگر قرار شد ۱۰۰ تراک بزنیم میتوان گفت ساخت داخل را از ۳۰ و ۴۰ درصد به ۵۰ یا ۶۰ دستگاه رساند.

قائم مقام شرکت هپکو ادامه داد: اگر قرار بر این باشد که در سال ۱۵ دستگاه تولید و بازاریابی هم انجام شود کار برای تعمیق ساخت داخل ماشین‌آلات سخت می‌شود و این وابستگی باقی می‌ماند.

میقانی عنوان کرد: امروز هپکو همانند بسیاری از شرکت‌های بزرگ دنیا که دوست داریم از آن‌ها ماشین وارد کنیم امکانات و تخصص در اختیار دارد تا بتوانیم این کار را انجام دهیم اگر به این باور برسیم که باید در یک بازه مشخص ماشین و قطعات را تامین کنیم و افقی برای بومی‌سازی ماشین‌هایی که وارد می‌شوند در دستورکار قرار گیرد سابقه هپکو نشان داده که امکان‌پذیر است و هرکس باید به کار تخصصی خود بپردازد.

وی ادامه داد: در حوزه ماشین دارای دانش هستیم که پس از ۴۰ سال کار با برند‌های مهم دنیا ایجاد شده و امروز باید به عنوان یک امکان در بخش معدن استفاده کنیم، رزومه ما در بخش معدن روزمه قوی است و بیش از هزار و ۲۰۰ دستگاه بولدوزر و ۴۰۰ دستگاه دامپتراک به معادن دستگاه تحویل دادیم و بر مبنای واقعیت برنامه‌ریزی می‌کنیم و اگر حمایت شود هم بخش معدن می‌تواند از مزایا استفاده کند و هم هپکو میتواند اشتغال پایدار در استان و کشور ایجاد کند.

میقانی افزود: زمانی که محصولی تولید می‌کنیم پیمانکاران بسیاری در کشور کار می‌کنند و خدمات و قطعات اقتصاد را به حرکت در می‌آورند و امیدواریم با حمایت وزارت صمت و دلسوزان بخش معدن بتوانیم به این مهم دست پیدا کنیم.

اگر تا حدود دو سال آینده ماشین نو تزریق نشود بخش معدن با مشکل رو به رو می‌شود

رئیس خانه معدن استان مرکزی با اشاره به استهلاک بالای خودرو‌های بخش معدن گفت: درباره شیوه‌نامه مطرح شده اگر تا حدود دو سال آینده ماشین نو تزریق نشود با مشکلاتی رو به رو می‌شویم، زیرا ماشین‌های دست دوم هم اگر وارد شود در واقع مسکن است و استهلاک ماشین‌آلات طبق برنامه‌ها در حوزه راهسازی و معدن جوابگو نیست.

وی ادامه داد: باید برای بخش معدن فکری کرد که هیچ شرکتی شرایط و امکانات بهتر از هپکو ندارد و افرادی که به هر دلیلی به بخش خصوصی تاکید دارند نه تنها اراک و هپکو ضربه دید بلکه بخش معدن در سراسر کشور ضربه دید.

رئیس خانه معدن استان مرکزی خاطرنشان کرد: معدن می‌توان بخشی از حوزه نفت را جبران کند بنابراین باید حمایت و سرمایه‌گذاری شود به طوری که امروز یک چاه نفت ۴ میلیارد دلار هزینه می‌شود و اگر ۱۰ درصد آن را در هپکو هزینه کنند بخش معدن هم راه می‌افتد.

حیدری افزود: بازار‌های دنیا مشخص شده و موضوع کرونا سبب شد تا بسیاری از کارخانه‌ها تولید و روند خود را از دست دهند و امروز هم اگر معدن‌دار برای خرید اقدام کند شاید در گذشته یک ماهه ماشین نو می‌دادند، اما علی‌رغم رقم بالای یک بولدوز که بالای ۲۰ میلیارد تومان دارد اگر شرایط انتقال پول هم داشته باشیم، اما زودتر از ۵ تا ۶ ماه تحویل نمی‌دهند.

وی ادامه داد: باتوجه به شرایط معادن برای اینکه بیشتر از این راکد نشوند و حداقلی از تولید داشته باشد باید از هپکو درخواست کنند، زیرا این شرکت تخصص این کار و امکانات تعمیری و تامین قطعه دارد.

معدن‌دار نباید به دلیل واردات ماشین دسته دوم به دنبال قطعه، خرید و ... باشد

رئیس خانه معدن استان مرکزی خاطرنشان کرد: معدن‌دار نباید به دنبال قطعه، خرید و ... باشد بنابراین هرطور که دولت صلاح می‌داند باید به هپکو کمک کند، زیرا سرمایه است، معادن جزو انفال و برای دولت است.

حیدری ادامه داد: سازمان مدیریت و برنامه می‌داند که امروز در کجا قرار داریم و در سطح بالا باید تمهیداتی اندیشیده شود، زیرا امروز بسیاری از معادن به سبب کمبود ماشین‌آلات و نداشتن توان خرید ماشین نو با مشکل روبه رو شدند.

وی افزود: در صندوق بیمه تعدادی از طرح‌ها رد شدند، زیرا توجیه نداشتند درحالیکه سرمایه‌گذاری برای ساخت جاده، ساختمان و ... شده و به این سبب رد شدند که قیمت ماشین افزایش یافته و قیمت‌ها بر مبنای ارز بالا و پایین می‌شوند.

حیدری ادامه داد: باید از هپکو حمایت شود و در ۳ شیفت کار کنند، زیرا این شرکت می‌تواند برند بسیار بزرگی در ایران و خاورمیانه باشد و با وجود شرکت‌هایی از جمله هپکو گرسنه ماشین‌آلات نمی‌شویم.

وی افزود: هپکو تشکیلات ملی و سبب افتخار کشور است و هپکو می‌تواند به ما کمک کند بنابراین دولت از هر طریقی از جمله اعتبار، صندوق بیمه سرمایه‌گذاری و ... حمایت کند، کمتر از ۳ درصد معادن بزرگ در ایران است و بیش از ۹۷ درصد معادن کوچک هستند که توانمندی معادن بزرگ را ندارند، زیرا معادن بزرگ از قبل تجهیز شدند و روی روال هستند.

رئیس خانه معدن استان مرکزی خاطرنشان کرد: معادن کوچک در تولید و اشتغالزایی در شهرستان‌ها می‌توانند موثر باشند و تنها راه نجات آن‌ها این است که شرایطی ایجاد کنند تا معدن‌دار بتواند ماشین را با قیمت مناسب به کار گیرد.

گفتگو از مبین جلیلی

منبع: خبرگزاری تسنیم

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت