به گزارش میمتالز، حتی اگر حضور فروشندهای قوی در بازار مشاهده نشود، برخی از سهامداران براساس نیاز و با هر قیمتی فروشنده هستند که این موضوع، امکان ایجاد فشار فروش را در بازار فراهم میکند. این ارزش معاملات پایین در درازمدت موجب خستگی و شکنندگی بازار خواهد شد و احتمال وقوع این شکنندگی و ریزش معنادار در هفتههای آینده وجود دارد.
شرکتهای کارگزاری فعال در بورس در پایان شهریور ماه سالمالی خود را برگزار میکنند و در این مقطع زمانی، صورتهای مالی این شرکتها تهیه میشود. بسیاری از نهادهای مالی ترجیح میدهند با پایان ارائه گزارش ۶ماهه، اعتبارات خود را تسویه کنند. رویکرد این نهادها در تسویه اعتبارات در پایان سالمالی یا حتی نیمسال موجب میشود فشار عرضه سهام در پایان شهریورماه مضاعف شود و یک واکنش نزولی در بازار شکل گیرد. در شرایط کنونی که بازار پس از یک دوره رکود فضای بهنسبت منفی را تجربه میکند، احتمال اینکه اواخر شهریورماه فشار فروش در بازار زیاد شود، بسیار محتمل است.
در دو هفته گذشته و در روزهای پایانی هفته، شاهد حمایتهای مقطعی و موضعی در گروه خودرو در ساعات پایانی معاملات بودیم، بهنحویکه از ساعت۱۲ به بعد، یک جریان نقدینگی نامشخص به این گروه تزریق شد که بیشتر به دلیل امیدبخشی به بازار در هفته آینده بود، اما در طول هفته شاهد بودیم که نهتنها این گروه حرکات مثبتی را داشت، بلکه باعث تاثیر در دیگر گروههای مثبت هم شد، بنابراین میتوان نتیجهگرفت عزمراسخی برای متعادل نگهداشتن بازار وجود دارد، اما این جریان نقدینگی و پول هوشمند است که ادامه مسیر را تعیین میکند.
وزن برجام در بازار سرمایه به حداقل خود رسیده و انتشار اخبار ضدونقیض از طرفهای برجام، بازار را تا حدودی نسبت به این مساله بی تفاوت کرده است. کاهش هیجانات سیاسی و تثبیت نرخ دلار در محدوده ۳۰هزارتومان، موجب کمرنگ شدن تفکرات نوسانی و توجه بیشتر سهامداران به مسائل بنیادی شده است؛ از سوی دیگر به نتیجه رسیدن برجام و راضیشدن دو طرف مقابل، یک پروسه زمانبر خواهد بود و کشوقوسهای سیاسی مجددا میتواند بازار را فرسوده کند.
برخی معتقدند نرخ بهره بین بانکی، تاثیر مستقیمی بر بازار سرمایه ندارد و این نرخ در واقع یک نرخ شبانه است و بر پایه پولهایی که بانکها به یکدیگر قرض میدهند، تعیین میشود. تعبیر این گروه این است که نرخ بهره بین بانکی، نرخ استقراض بینبانکی است که در مدت کوتاهی تسویه میشود، اما از آنجا که نرخ سود بینبانکی از مهمترین عوامل ثبات در اقتصاد کلان است، نوسانات شدید آن میتواند به بازارها سرایت کند و همچنین تاثیر آن بر بازار سرمایه بهصورت مستقیم و غیرمستقیم میتواند اعداد زیادی باشد. در حالحاضر با توجه به اینکه سیاستهای بانک مرکزی درخصوص افزایش نرخ بهره بینبانکی، مثبت است و با توجه به اینکه قرار بر این بود که از ۲۰درصد تجاوز نکند، نگرانیهایی را برای فعالان بازار سرمایه رقم زده که در حالحاضر به اوج خود رسیده است؛ از سوی دیگر افزایش نرخ بهره بین بانکی، بیانگر عدمموفقیت بانکها در جذب نقدینگی است. در چنین شرایطی که نقدینگی جذب بازارهای موازی شده است و شاهد رشد در این بازارها هستیم، تورم موجود در کشور تشدید میشود.
منبع: دنیای اقتصاد