به گزارش میمتالز، در همین ابتدای فصل سرما سهمیه گاز واحدهای تولید سیمان تا ۸۰ درصد کاهش پیدا کرده و تنها راه باقیمانده مصرف مازوت است. البته این راهکار هم تنها در کارخانههایی عملی میشود که از مناطق شهری دور هستند و منع محیط زیستی برای سوزاندن مازوت ندارند.
این روزها تامین مازوت به دلیل چارچوبهای شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی کشور به یک بحران در تولید سیمان تبدیل شده است.
تولیدکنندگان میگویند شرکت پخش فرآوردههای نفتی به عنوان عرضهکننده انحصاری مازوت در کشور چارچوبی در فروش مازوت تعیین کرده که منطقی، شرعی و قانونی نیست.
محمدرضا احسانفر، مدیرعامل صنایع سیمان زابل، در همین زمینه گفت: در شرایطی که تنها ۲۰ درصد از کل تولید سیمان کشور سوخت گاز را در اختیار دارد، شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در عرضه مازوت به تولیدکنندگان سیمان قیمتها را علیالحساب محاسبه میکند و حتی سوخت داخل مخازن شرکتهایی که پیش از این به آنها مازوت فروخته شده و پولش گرفته شده را اندازهگیری و مابهالتفاوت قیمت را از آنها مطالبه میکند.
وی افزود: همچنین به دلیل علیالحساب بودن قیمتها در صورتی که پس از این قیمت مازوت افزایش پیدا کند تولیدکنندگان سیمان باید مابهالتفاوت قیمت کنونی و قیمت آینده را به شرکت پخش فرآوردههای نفتی پرداخت کنند.
احسانفر تصریح کرد: در انعقاد قرارداد فروش مازوت دو شخصیت حقوقی حضور دارند. شرکت سیمانی در جایگاه مصرفکننده و شرکت ملی پخش در جایگاه عرضهکننده در چنین شرایطی فروش کالا باید قطعی باشد و هر نوع فروش علیالحساب خلاف منطق، قانون و شرع است.
او ادامه داد: شرکت ملی پخش در ازای فروش علیالحساب مازوت برای تولید سیمان درخواست تعهد محضری و تضامین دیگر هم دارد. این خلاف را این شرکت در جایگاه شرکت دولتی وابسته به وزارت نفت انجام میدهد و هیچ دستگاه قضایی حتی با عرض شکایت هم به این موضوع رسیدگی نمیکند.
مدیرعامل سیمان زابل در پایان گفت: در چنین شرایطی تولیدکننده سیمان نمیتواند قیمت نهایی کالا را برآورد کند. به باور من آنچه چنین معظلی را رقم زده انحصار شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در عرضه مازوت است.
فرزین سوادکوهی، کارشناس انرژی، مشکلات برآمده از عملکرد شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تنها مختص به تولید سیمان ندانست و توضیح داد: این شرایط علاوه بر صنعت سیمان برای نیروگاهها و صنعت فولاد هم برقرار است.
وی افزود: پیشینه فعالیت شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی دستکم در ۱۶ ماه گذشته نشان میدهد این شرکت چندان به تعهدات خود پایبند نیست.
او خاطرنشان کرد: مدیریت توزیع منابع انرژی مانند نفت و گاز در انحصار دولت است و در فرآوردههایی مانند مازوت دولت و در زیرمجموعه آن وزارت نفت قدرت مانور دارند. در چنین شرایطی تولید سیمان هم باید تابع چارچوبی باشد که این نهاد تعیین میکند. همه اینها از ضعف نظارت وزارت نفت بر عملکرد شرکت زیرمجموعهاش سرچشمه میگیرد.
فارغ از اینکه کدام نهاد مقصر اصلی معضل سوخت برای تولید سیمان است، این صنعت در آستانه توقف تولید قرار دارد. آن هم در شرایطی که بنا بر آمار وبسایت استاتیستا ایران هشتمین تولیدکننده بزرگ سیمان در جهان است و تامین نشدن سوخت نه تنها پیامدهای منفی برای صنایع مصرفکننده این محصول در داخل کشور به ویژه صنعت ساختوساز و بخش مسکن دارد بلکه جایگاه ایران را در بازار جهانی خدشهدار میکند.
منبع: تجارت نیوز