تاریخ: ۱۱ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۱:۲۱
بازدید: ۱۴۷
کد خبر: ۲۸۶۵۴۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
در گفتگو با کارشناس مسائل اقتصادی؛

مشکلات بازار ارز با تغییر اشخاص حل نمی‌شود

مشکلات بازار ارز با تغییر اشخاص حل نمی‌شود
‌می‌متالز - کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه با تغییر افراد و اشخاص نمی‌توان مشکلات بازار ارز کشور را حل کرد، اظهار کرد: با رفتن صالح‌ابادی و آمدن رئیس کل جدید بانک مرکزی مشکل ارزی حل نمی‌شود، چون این موضوع تنها به وزارت اقتصاد و بانک مرکزی مرتبط نبوده و وزارتخانه‌های دیگری مانند وزارت امور خارجه نیز در آن دخیل هستند.

به گزارش می‌متالز، محسن خدابخش  درباره نگرانی مردم از تاثیرات افزایش نرخ ارز بر قیمت کالا‌ها عنوان کرد: با تغییر افراد و اشخاص نمی‌توان مشکلات بازار ارز کشور را حل کرد بلکه باید برنامه‌ریزی‌های دقیقی انجام داد محدودیت‌ها و امکانات را کنار هم قرارداد و بررسی کرد که آیا افزایش نرخ ارز در شرایط محدودیت منابع و مصارف تعیین شده منطقی است یا خیر.


تغییر رئیس کل بانک مرکزی قادر به تغییر شرایط در بازار ارزی کشور نیست



خدابخش تاکید کرد:‌تا برنامه‌ریزی دقیقی صورت نگیرد و هماهنگی و همکاری بین افرادی که مصرف‌کننده یا تامین‌کننده هستند ایجاد نشود نمی‌توان به بازار ارزی کشور سامان داد در این میان تغییر رئیس کل بانک مرکزی نیز قادر به بهبود شرایط نخواهد بود.

 

دخیل بودن چندین وزارتخانه در مشکلات ارزی کشور


وی افزود: نرخ ارز باید متناسب با واقعیت‌های اقتصاد ایران تعیین شود و اگرنرخ‌های بازار این تناسب را ندارد می‌توان نرخ ارز را در یک کریدور نوسان دهد. نمی‌توان گفت با رفتن صالح‌ابادی و آمدن رئیس کل بانک مرکزی جدید مشکل ارزی حل می‌شود، چون این موضوع تنها به وزارت اقتصاد و بانک مرکزی مرتبط نیست و وزارتخانه‌های دیگری مانند وزارت امور خارجه نیز در آن دخیل هستند.


اهمیت ثبات ارزی برای فعالان اقتصادی


کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: ایجاد تراز در منابع و مصارف ارزی است که از تشدید نوسان‌ها جلوگیری کرده و این بازار را به تثبیت می‌رساند. گذشته از بهای ارز موضوع مهمتر برای فعالان اقتصادی ثبات در قیمت‌ها است.


وی با اشاره به تاثیر کسری بودجه دولت بر رشد پایه پولی، میزان نقدینگی و به دنبال آن تقاضای ارزی، اظهار کرد: دولت از بابت هزینه‌های سال جاری حدود ۳۵۰ همت کسری بودجه دارد که خود به خود ایجاد‌کننده نقدینگی و رشد پایه پولی بوده و می‌تواند تقاضا در بخش ارز را افزایش دهد در این شرایط رئیس کل بانک مرکزی یا وزیر اقتصاد چه کاری می‌توانند برای آن انجام دهند. تجربه نشان داده است که با تغییر اشخاص اتفاقی در وضع موجود به وجود نخواهد آمد.


کارشناس مسائل اقتصادی گفت: افزایش نرخ ارز وضعیت بهتری را برای شرکت‌های صادرات‌محور به وجود می‌آورد و در مورد سایر شرکت‌ها نیز با افزایش نرخ دلار، ارزش دارایی‌های آن‌ها به صورت اسمی افزایش خواهد یافت.

وی در پاسخ به این پرسش که شرکت‌ها ممکن است با افزایش نرخ ارز سود سهام بیشتری میان سهامداران تقسیم کنند، افزود: ارزش سهام شرکت‌ها ناشی از سودآوری و ارزش دارایی‌ها است. شرکت‌هایی که صادرات‌محور هستند سود‌های مناسبی به دست می‌آورند، اما در مورد شرکت‌هایی که صادرات‌محور نیستند ارزش سهام آن‌ها با افزایش دارایی رشد می‌کند. البته مطلوب شرکت‌ها در اقتصاد ایران این است که شرکت‌ها سود ایجاد کرده و با افزایش بهره‌وری قیمت سهام آن‌ها افزایش یابد.


تاثیرات منفی افزایش ارز بر شرکت‌های وابسته به واردات در بورس


خدابخش درباره تبعات منفی افزایش نرخ ارز بر روی شرکت‌ها، اظهار کرد: افزایش نرخ ارز بر روی شرکت‌هایی که وابستگی به واردات مواد اولیه دارند، تاثیرات منفی دارد.


کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد: آن بخش از شرکت‌های بورسی نیز که تکنولوژی و ماشین‌آلات تولید وارد کرده و بابت آن بدهی ارزی دارند نیز با زیان مواجه خواهند شد.


ضرورت حذف ارز نیمایی


خدابخش افزود: باید اجازه داد که شرکت‌ها به نرخ ارز آزاد ارز حاصل از صادرات کالا و محصولات خود را در سامانه نیما عرضه کنند. اگرچه این اقدام ارزی آثار کوتاه‌مدت دارد، اما موجب شفاف‌سازی شده و به نفع کلیات اقتصاد کشور است. به عقیده من هر چه فاصله نیما یا بازار بیشتر باشد کار برای فعالان اقتصادی سخت‌تر خواهد شد.


وی در پاسخ به این پرسش که برخی معتقدند مشخص نیست چه افرادی از ارز سامانه نیما و برای واردات چه کالا‌هایی بهره‌مند هستند، عنوان کرد: با توجه به سامانه‌های بانک مرکزی اینکه چه افرادی ارز در اختیار گرفته‌اند، دشوار نیست، اما باید شرکت‌هایی ارز را در اختیار بگیرند که شرکت‌های صادرات‌محور هستند.


کارشناس مسائل اقتصادی درباره واکنش بازار سرمایه به نرخ ارز، گفت: بسیاری از بازار‌ها در هفته‌های اخیر و به دنبال نوسان‌های افزایشی آن واکنش نشان داده‌اند و بازار سرمایه نیز از آن مستثنی نبوده است.

منبع: نبض بازار 

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده