تاریخ: ۲۱ اسفند ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۱:۳۹
بازدید: ۱۱۸
کد خبر: ۲۹۵۹۰۳
سرویس خبر : انرژی

پیشرفت سرسام‌آور چین در انرژی‌های تجدید‌پذیر

پیشرفت سرسام‌آور چین در انرژی‌های تجدید‌پذیر
‌می‌متالز - چین در حال پیشرفت سریع در افزایش انرژی‌های پاک است و به طور دلگرم‌کننده‌ای این امید را تقویت می‌کند که بزرگ‌ترین تولیدکننده کربن جهان به زودی شروع به مهار آلودگی گاز‌های گلخانه‌ای خود می‌کند.

به گزارش می‌متالز، بر اساس گزارش مرکز نظارت بر انرژی جهانی (GEM)، موج عظیم مجوز‌ها برای افزایش ظرفیت جدید سوزاندن زغال‌سنگ در نیروگاه‌ها، چالشی مهم برای اهداف اقلیمی این کشور ایجاد می‌کند، به طوری که پکن به عنوان یک استثنای آشکار برای کاهش مداوم جهانی در توسعه نیروگاه‌های زغال‌سنگ سوز تلقی می‌شود.

تحقیقات مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک (CREA) و GEM که اواخر ماه گذشته منتشر شد نشان داد چین بیشترین مجوز تاسیس نیروگاه‌های زغال سنگ سوز جدید را از سال۲۰۱۵ در سال گذشته تایید کرده است. بر اساس این تحقیق، پکن ۱۰۶ گیگاوات ظرفیت برق جدید مبتنی بر زغال‌سنگ را در سال ۲۰۲۲ مجاز اعلام کرد که چهار برابر بیشتر از سال گذشته و معادل ۱۰۰ نیروگاه بزرگ سوخت فسیلی است. تصور می‌شود که با توجه به سرعت فوق العاده‌ای که چین این پروژه‌ها را تصویب کرد، ناشی از ملاحظات امنیت انرژی، یعنی کمبود برق در پی خشکسالی تاریخی و موج گرما در تابستان گذشته است.

به گفته تحلیلگران CREA و GEM، افزایش عمده ظرفیت جدید نیروگاه‌های زغال‌سنگ سوز ممکن است لزوما به این معنی نباشد که انتشار کربن در صنعت برق چین افزایش خواهد یافت، به‌ویژه با توجه به پیشرفت سریع این کشور در افزایش انرژی‌های پاک. چین به عنوان رهبر جهانی غیرقابل انکار در گسترش انرژی‌های تجدیدپذیر شناخته شده است و پروژه‌های جدید را تقریبا به همان سرعتی که بقیه جهان در سال ۲۰۲۲ راه‌اندازی کرده است به شبکه سراسری خود اضافه می‌کند. ساخت‌وساز در این بخش به عنوان بخشی از استراتژی دولت چین برای کاهش فشار انرژی و رسیدن به اوج انتشار گاز‌های گلخانه‌ای «به روشی کاملا برنامه‌ریزی شده و مرحله‌ای» انجام می‌شود.

مایک همسلی، معاون مدیر اندیشکده کمیسیون انتقال انرژی می‌گوید: وقتی امروز به سراسر جهان نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که انتقال به سمت انرژی‌های پاک در حال انجام است. همسلی هفته گذشته در هفته بین‌المللی انرژی در لندن اظهار کرد: چین در حال توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر با چنان سرعت خیره کننده‌ای است که حتی گفته می‌شود این کشور از اهدافی که برای خود تعیین کرده، بهتر عمل کرده است. وی افزود حدود ۵۰‌درصد از کل انرژی‌های تجدیدپذیر تولید شده جهان در سال در چین ارائه می‌شود. همسلی می‌گوید: برای بیان بهتر این موضوع، هدف واقعا تحسین برانگیز شرکت مصدر برای ساخت ۱۰۰ گیگاوات انرژی‌های تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ را در نظر بگیرید، این در حالی است که چین هر سال حدود ۷۵ گیگاوات برق بادی و بیش از ۱۰۰ گیگاوات برق خورشیدی تولید می‌کند. مصدر توسعه دهنده انرژی‌های تجدیدپذیر دولتی امارات است.

همسلی در ادامه افزود پکن در مسیر رسیدن به تولید ۱۸۰۰گیگاوات کل انرژی‌های تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ است. این رقم ۵۰‌درصد بیشتر از هدف شی جین پینگ رئیس‌جمهور چین برای تولید ۱۲۰۰ گیگاوات انرژی‌های تجدیدپذیر تا پایان دهه خواهد بود. همسلی با توصیف این موضوع به عنوان یک خبر واقعا امیدوارکننده گفت: پیامد‌های آن این است که آن‌ها از اهداف تعیین شده ملی خود بهتر عمل خواهند کرد و احتمالا قبل از سال ۲۰۳۰، برخی می‌گویند حدود سال ۲۰۲۵ یا ۲۰۲۶، به اوج انتشار خواهند رسید.

آژانس بین‌المللی انرژی در اوایل ماه جاری اعلام کرد با وجود اینکه انتشار کربن در جهان همچنان در حال افزایش است، این انتشارات ممکن است به سطح بالایی برسند. آمار و ارقام نشان می‌دهند که انتشار کربن مرتبط با صنعت برق کمتر از یک‌درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یافت و به بالاترین حد جدید خود یعنی به بیش از ۸/ ۳۶ میلیارد تن رسید. این افزایش کمتر از حد انتظار بود، زیرا انرژی‌های تجدیدپذیر به محدود کردن تاثیر افزایش جهانی مصرف زغال‌سنگ و نفت کمک کردند. در مقایسه، انتشار جهانی بخش انرژی در سال ۲۰۲۱ تا ۶‌درصد افزایش یافت.

به گفته آژانس بین‌المللی انرژی، انتشار گاز‌های گلخانه‌ای چین در سال ۲۰۲۲ به طور کلی ثابت بود، زیرا اقدامات جبرانی کووید-۱۹ و کاهش فعالیت‌های ساختمانی منجر به رشد اقتصادی ضعیف‌تری در این کشور شد. لائوری میلیویرتا، تحلیلگر ارشد در CREA می‌گوید: به اوج رساندن انتشار گاز‌های گلخانه‌ای چین نقش مهمی در اوج گیری و کاهش انتشار جهانی و موفقیت کلی تلاش‌های جهانی دارد. در سال۲۰۲۰، رئیس‌جمهور این کشور برنامه‌های خود را برای دومین اقتصاد بزرگ جهان اعلام کرد و بر اساس آن چین تا سال ۲۰۳۰ برای رسیدن به حداکثر انتشار کربن و تا سال ۲۰۶۰ برای بی طرفی کربن تلاش کند.

میلیویرتا در یک گفت‌وگوی تلفنی به CNBC گفت که بسته به دیدگاه فرد، اهداف اقلیمی چین را می‌توان انعطاف پذیر یا فاقد جاه طلبی دانست و خاطرنشان کرد که مهم است این نکته را در نظر داشته باشید که این اهداف «طیف عظیمی از نتایج» را ارائه می‌دهند. میلیویرتا گفت: برنامه‌ریزان شبکه برق چین معتقدند که در طول تابستان چند ساعت یا روز یا هفته وجود خواهد داشت که آن‌ها به فعالیت نیروگاه‌های زغال‌سنگ سوز بیشتری نیاز خواهند داشت. سیستم برق چین همچنان به زغال‌سنگ، کثیف‌ترین سوخت فسیلی جهان، برای پاسخگویی به اوج بار‌های مصرف برق و مدیریت تغییرپذیری تقاضا و تامین برق پاک وابسته است. کارشناسان می‌گویند که سوزاندن سوخت‌های فسیلی، مانند زغال‌سنگ، نفت و گاز، عامل اصلی بحران آب و هوایی است.

هنوز یک تابستان گرم پیش روی چین است. آن‌ها از کجا می‌خواهند برق کافی برای روشن نگه داشتن چراغ‌ها به دست آورند؟ به همین دلیل است که آن‌ها فکر می‌کنند به نیروگاه‌های زغال سنگ سوز بیشتری نیاز دارند، زیرا به طور سنتی این روشی است که نیاز آن‌ها را در آن شرایط افزایش تقاضا برآورده می‌کند. اگر چین بخواهد به تعهدات اقلیمی خود عمل کند، همان‌طور که اندیشکده CREA انتظار دارد، با گام برداشتن در مسیر اجرای این تعهدات، نیروگاه‌های زغال‌سنگ سوز جدید این کشور به سرمایه‌گذاری‌های کوتاه‌مدت و کم بهره تبدیل می‌شوند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده