تاریخ: ۱۳ فروردين ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۳:۱۲
بازدید: ۱۹۲
کد خبر: ۲۹۷۲۱۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

پیامد‌های جنگ روسیه و اوکراین بر بازار کامودیتی‌ها

پیامد‌های جنگ روسیه و اوکراین بر بازار کامودیتی‌ها
‌می‌متالز - پس از گذشت بیش از یک سال از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، جنگ روسیه و اوکراین تعادل عرضه و تقاضای انواع کامودیتی‌ها بر هم ریخت و بازار کالا‌هایی از قبیل گاز، نفت، زغال سنگ، برق، غلات و دانه‌های روغنی آمیخته با بحران شد.

به گزارش می‌متالز، بازار کامودیتی‌ها در بیشتر از یک سالی که از جنگ روسیه و اوکراین می‌گذرد، دستخوش تغییرات چشمگیری شده است.

این دگرگونی‌ها هر چند بیشتر از دیگر نقاط جهان بر بازار اروپا سایه انداخته، اما دیگر مناطق را هم بی‌بهره نگذاشته است. در ادامه نگاهی داریم به پیامد‌های این جنگ بر عرضه و تقاضای انواع کامودیتی‌ها.

بازتاب جنگ روسیه و اوکراین بر کامودیتی‌های جهان


۲۰۲۲ برای بازار گاز اروپا سالی بی‌سابقه بود. قیمت‌ها به طور مکرر افزایش پیدا می‌کردند. این اتفاق بستری برای تغییرات کلان در بازار را فراهم آورد و الگو‌های مصرف و قیمت‌گذاری را از خود متاثر کرد.

تعلیق عرضه گاز از گازپروم به اتحادیه اروپا قیمت‌ها را بالا برد و اروپا را به بازار پریمیوم محموله‌های ال‌ان‌جی تبدیل کرد. با این حال این محموله‌ها پاسخگوی تمام تقاضای اروپا نبود و باقی‌مانده کسری بی‌پاسخ ماند.

همچنین در پی وقوع جنگ، صادرات نفت روسیه به اروپا نیز کاهش پیدا کرد. با این حال اروپا توانست جای خالی نفت روس‌ها را با واردات از خاورمیانه، امریکای جنوبی، آنگولا و نروژ پر کند؛ هر چند هزینه انتقال از این مبادی در مقایسه با روسیه گران‌تر تمام شد.

بازار زغال سنگ که از مسیر‌های آبی سیاره و به صورت محموله‌های دریایی منتقل می‌شود نیز از جنگ روسیه و اوکراین تاثیر پذیرفت. کاهش انتقال گاز از روسیه به اروپا در سال ۲۰۲۲ همزمان شد با کاهش تولید برق هسته‌ای و مجموع این‌ها نیاز به زغال سنگ را در اروپا برای تولید برق بالا برد؛ پیامد این اتفاق افزایش شدید تقاضا برای زغال با توان حرارتی بالا در اروپا بود. در این شرایط ممنوعیت واردات زغال سنگ از مبدا روسیه به اتحادیه اروپا تعادل در بازار این محصول را در این قاره به شدت بر هم ریخت و قیمت‌ها را افزایش داد.

بحران جهانی تولید غلات و دانه‌های روغنی

جنگ روسیه و اوکراین هچنین منطقه دریای سیاه را از خود متاثر کرد. این منطقه در تامین غلات و دانه‌های روغنی موردنیاز خاورمیانه، افریقا و بسیاری از کشور‌های آسیایی و اروپایی نقش کلیدی ایفا می‌کند. اختلال در تولید این ناحیه و فقدان تولید این محصولات در اوکراین بر عرضه و تقاضای غلات و دانه‌های روغنی تمام جهان تاثیرگذار بود.

جنگ روسیه و اوکراین تولید محصولات کشاورزی یادشده در اوکراین را در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ کاهش چشمگیر داد. در سال ۲۰۲۲، ۶۷ میلیون تن غلات و دانه‌های روغنی در اوکراین برداشت شد در حالی که در سال پیش از آن، این رقم ۱۰۶ میلیون تن بود.

پیش‌بینی می‌شود در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ میلادی افزایش قیمت انواع کود بر مشکلات برآمده از فروش و انتقال غلات بیفزاید و کشاورزان را مجبور کند تولید زمستانی این محصولات را ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش دهند.

افزون بر این‌ها وقوع جنگ روسیه و اوکراین و در پی آن کاهش عرضه گاز از سوی روس‌ها به اروپا در سال ۲۰۲۲ قیمت گاز و در ادامه قیمت برق را در این قاره بالا برد و هزینه نهایی تولید برق در یک نیروگاه گازسوز با بهره‌وری ۵۰ درصد به ۶۶۷ یورو در هر مگاوات ساعت در ماه‌های اوت و سپتامبر سال گذشته میلادی رسید. این رقم در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰، به طور معمول ۳۰ تا ۶۰ یورو بود.

این افزایش قیمت در حالی اتفاق افتاد که تولید برق اروپا از نیروگاه‌های آبی و هسته‌ای در سال‌های اخیر به میزان چشمگیری کاهش پیدا کرده بود.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت