تاریخ: ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۱:۴۳
بازدید: ۲۲۶
کد خبر: ۳۰۰۷۶۴
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
گزارشی از پذیرش شرکت پروژه‌ای از صنایع ملی مس در فرابورس،

بورسی شدن شرکت پروژه "اکسیرمس" اقدامی غیرتورمی

بورسی شدن شرکت پروژه
‌می‌متالز - در قوانین و راهبرد‌های اقتصادی آمده است که پیشبرد پروژه‌ها از بازار سرمایه می‌تواند علاوه بر رونق تولید به مهار تورم نیز منجر شود و بورسی شدن شرکت پروژه "اکسیرمس" که از زیرمجموعه صنایع ملی مس ایران است می‌تواند به تحقق شعار امسال منجر شود.

به گزارش می‌متالز، در هفته گذشته، محمد علی شیرازی مدیرعامل فرابورس از موافقت با پذیرش یک شرکت پروژه جدید در فرابورس ایران در راستای تزریق منابع به طرح‌های تولیدی و ورود سرمایه‌ها به بازار اولیه خبر داد.

در واقع شرکت سهامی عام پروژه اکسیر مس (تغلیظ فاز ۳ مس سونگون) در راستای اجرای دستورالعمل نحوه صدور مجوز عرضه عمومی شرکت پروژه (سهامی عام) توانسته است تاییدیه لازم را از هیات پذیرش فرابورس اخذ کند.

شرکت سهامی عام پروژه اکسیر مس از طرح‌های زیرمجموعه شرکت صنایع ملی مس است و اولین شرکتی است که در قالب دستورالعمل صدور مجوز عرضه عمومی شرکت پروژه (سهامی عام) توانسته است مجوز پذیرش بگیرد.

راهبری دولت و وزارت اقتصاد در جهت ارائه برنامه‌ای که بتوان برای رونق غیرتورمی از آن مدد گرفت چندسالی است که قوت گرفته است. درحقیقت نگاه به استفاده و تامین مالی از بازارسرمایه با توجه به تجارب گذشته، دلیل روشنی برای این حرکت به سمت تقویت تامین مالی از بازار سرمایه است که استفاده از سرمایه‌های مردمی به جای رکود تولید و پروژه‌ها می‌تواند به تقویت زنجیره تولید و رونق به آن کمک کند.

داشتن نقدینگی برای پیشبرد پروژه‌ها نگاهی سنتی و بعضا تک بعدی است درحالیکه تجمیع منابع درسرعت دهی به پروژه موثر بوده است. رشد غیرتورمی تنها به تمرکز بر ابرپروژه‌های پیشران تولید بستگی دارد که برای نیل به این هدف نیز از ابزار‌های تامین مالی نظیر شرکت پروژه و صندوق پروژه می‌توان نام برد.

کشور ما هر ساله با کمبود نقدینگی و کسری بودجه مواجه است که این امر به رکود در برخی از حوزه‌ها منجر شده است. پروژه‌ها و طرح‌هایی که هر کدام در صورت هدایت می‌تواند علاوه بر اشتغالزایی به رونق تولید و مهار تورم منجر شود. حال برای تامین مالی و تزریق منابع ریالی چه روش و شیوه‌ای بهتر از بازارسرمایه آن هم با تاسیس شرکت پروژه و یا صندوق پروژه‌ای که بتواند در مسیری شفاف از بورس تامین مالی شود. شرکت "اکسیرمس" که از زیرمجموعه ملی مس است برای هدایتگری پروژه خود تصمیم به تامین مالی از بازار سرمایه گرفته است و فرابورس نیز به این پذیرش مهر تایید زده است.

این شرکت پروژه سهامی عام، ابزار جدیدی است که از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار برای تامین مالی پروژه‌های تولیدی و عمرانی طراحی شده است. در این حالت یک شرکت سهامی‌عام با مجوز سازمان بورس تاسیس می‌شود، سپس پروژه از طریق موسسان (بخش دولتی یا خصوصی) به عنوان آورده ایشان در شرکت لحاظ و سایر منابع لازم برای تکمیل پروژه از طریق پذیره‌نویسی عمومی سهام در بازار سرمایه تامین می‌شود.

سهام این نوع شرکت‌ها پس از تاسیس و طی مراحل ثبتی و قانونی لازم در بازار بورس/ فرابورس قابلیت معامله دارد. با استفاده از این شیوه تامین مالی، سالانه تا مبلغ چند هزار میلیارد تومان می‌توان از منابع بازار سرمایه جهت اجرای پروژه‌های کلان استفاده کرد. دو نمونه موفق از اجرای این ابزار مالی شامل صندوق پروژه آرمان پرند مپنا برای تبدیل نیروگاه گازی پرند به سیکل ترکیبی و شرکت پروژه تجلی توسعه معادن و فلزات برای اجرای پروژه‌های معدنی و فولادی است.

به اعتقاد کارشناسان مزیت استفاده از این صندوق پروژه‌ها می‌تواند در بدهی دولت نیز به کار گرفته شود. این کارشناسان می‌گویند باتوجه به بدهی هنگفت دولت به صندوق‌های بیمه اجتماعی و بازنشستگی، می‌توان به جای فروش سهام شرکت‌های دولتی، برخی از پروژه‌های کلان را در قالب رد دیون به این صندوق‌ها منتقل کرد. سپس صندوق‌های مذکور از طریق ساز و کار شرکت پروژه، اقدام به تامین مالی و اجرای پروژه‌ها کنند. در این حالت هم بدهی دولت به صندوق‌ها مورد تسویه قرار گرفته و هم امکان اجرای پروژه‌ها از طریق مشارکت عمومی فراهم می‌شود؛ بنابراین مزایا و کارکرد‌های شرکت پروژه سهامی‌عام (و صندوق پروژه) در افزایش تولید، ایجاد اشتغال و هدایت نقدینگی به سمت فعالیت‌های مولد اقتصادی، ضروری است که دولت (وحتی بخش خصوصی) استفاده از این ابزار را برای نیل به اهداف رونق غیرتورمی در اولویت شیوه‌های تامین منابع مالی خود قرار دهد.

مزیت دیگری که این روش برای شرکت‌ها دارد این است که برخلاف بانک، این شرکت پروژه ملزم به بازپرداخت سریع وام نخواهد بود؛ بنابراین هزینه تامین مالی برای شرکت‌ها بسیار ارزان‌تر تمام می‌شود. پروژه‌هایی که به دلیل عدم تامین مالی متوقف شده اند می‌توانند با جذب سرمایه تکمیل شوند که این مصداق بارز رونق تولید است که شرکت ملی مس به عنوان برنامه ریز پروژه مس، در تاسیس شرکت "اکسیرمس" توانسته است با این ابزار به هدایت پروژه دست یابد.

همانطور که از نام این شرکت‌ها مشخص است، پروژه محور هستند؛ بنابراین پیشرفت پروژه‌ها در این شرکت‌ها بسیار اهمیت دارد و واحدی به نام کنترل و مدیریت پروژه در ساختار سازمانی این شرکت‌ها مشاهده می‌شود.

به واسطه پیشرفت پروژه ها، تکمیل آن‌ها و شروع پروژه‌های جدید، قیمت سهام این دسته از شرکت‌ها هم رشد می‌کند و سهامدارانش از محل افزایش قیمت سهام، سود می‌کنند. بدین ترتیب، شرکت پروژه‌ها رویکری برد - برد برای موسسین و سرمایه گذاران آن دارد که بازار سرمایه این ابزار را در اختیار متولیان تولید قرار داده است.

منبع: نبض بورس

عناوین برگزیده